Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   Przypisanie karty SD do urządzenia (https://forum.cdrinfo.pl/f115/przypisanie-karty-sd-urzadzenia-87148/)

pali 16.11.2010 12:36

Przypisanie karty SD do urządzenia

Jest news na niebezpieczniku, z którego mętnie wynika, że można trwale przypisać kartę SD do urządzenia(?).

Cytat:

SD, w nazwie microSD, oznacza Secure Digital (co jest ładniejszą marketingowo nazwą na znienawidzony przez wszystkich DRM). W skrócie, karty microSD mogą udostępniać API za pomocą którego można na trwałe, za pomocą hasła/klucza, skojarzyć kartę z tylko jednym urządzeniem (think: Windows Phone) lub na trwałe włączyć blokadę zapisu nowych danych na karcie (tryb tylko do odczytu). Użytkownicy Linuksa mogą pobawić się programem sdlock, który umożlwia manipulacje opcjami kart microSD.
Jest soft do tego na win?

sobrus 16.11.2010 13:16

Rzeczywiście SD ma DRM, choć jest bardzo rzadko wykorzystywane.

Ciekawą teoria spiskowa do tego można ułożyć: wygrał format po cichu wspierający DRM. W "niby" równej walce formatów ;)

A teraz gdy już mają prawie 100% rynku czas wykorzystać tajemne funkcje!

Do tej pory sądziłem że SD dotyczy mechanicznego przełącznika, ale teraz wiem czemu prawie identyczne MMC zdechło.

Natomiast nie wiem czy to może zrobić nam jakiś problem.
Karta tak zabezpieczona nie jest wyjmowalna z urzadzenia, bo nie ma to sensu. A więc robi za zintegrowaną wewnętrzna pamieć flash.

pali 16.11.2010 14:26

Fajnie byłoby mieć opis/tutorial jak to można samemu wykorzystać.

andy 16.11.2010 14:32

Cytat:

Fajnie byłoby mieć opis/tutorial jak to można samemu wykorzystać.
Zgadzam się tylko do czego to można by wykorzystać?

sobrus 16.11.2010 14:45

Teoretycznie sie da. Na przykład używać karty jako szyfrowanego pendrive, który można odczytać tylko w naszym komputerze.

Troche to głupie, bo jak czytnik padnie to papa ... ale da sie ;)

Natomiast zrobienie żeby karta działała tylko z aparatem jest bez sensu, bo nie zgramy zdjęć :D

pali 16.11.2010 14:52

Może zabezpieczenie własnej aplikacji przed nieautoryzowanym użyciem na obcym komputerze?

andy 16.11.2010 15:21

Cytat:

Natomiast zrobienie żeby karta działała tylko z aparatem jest bez sensu, bo nie zgramy zdjęć :D
Mój aparat można podłączyć via kabelek...

Cytat:

Teoretycznie sie da. Na przykład używać karty jako szyfrowanego pendrive, który można odczytać tylko w naszym komputerze.
Pomysł nie głupi jednak metoda z TC jest lepsza ;)

Cytat:

Może zabezpieczenie własnej aplikacji przed nieautoryzowanym użyciem na obcym komputerze?
Tylko pliki z takiej karty będzie można odczytać i np. skopiować na inną wolną od zabezpieczenia ;)

Patrix 16.11.2010 18:16

AutoMapa w wersji OEM na karcie SD jest chyba aktywowana po SN karty,
wystarczy ją skopiować na inną kartę SD i program już nie działa. To też taki DRM...

pali 16.11.2010 18:53

No właśnie raczej myślałem o czymś takim, o czym Patrix mówi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:02.