![]() |
Cytat:
Cytat:
|
Tak w sumie, już nawet zakładając że ci się uda zamazac jeden mp3, to musiałbyś jeszcze usunąć jego dane w TOC płyty.
Daj sobie powiedzieć, że ta kombinacja nie ma szans i szkoda czasu na jałowe rozmyślania. |
więcej słuchasz piosenek czy podziwiasz 'lajt-skrajba" ? tak się zastanawiam właśnie :hmm:
|
nagraj bez tej piosenki jeszcze raz, bo wybij sobie ta plyta z glowy, ze zablokujesz jeden kawalek
|
Rzeczywiśćie obszar zajęty przez utwór na płycie będzie mniejszy niż początkowo zakładałem, ale wcale też nie tak mały (promień około 0.25 mm). Więc aby nie uszkodzić innych utworów zostaje chyba tylko opcja z czymś podobnym w działaniu do SmartErease. W tym momencie już nie sam efekt końcowy był ważny tylko sama ciekawość czy takie coś wogole da się zrobić i możliwość nauczenia się czegoś nowego.
|
Cytat:
Trzeba było nagrać na RW, po sprawie by już było (no chyba, że nie ma RW LS, nie używałem od wieków więc...). To co chcesz zrobić jest IMO bezsensowne i niemożliwe do zrobienia w domowym zaciszu. Masz również nauczkę, aby robić kopie danych (plik projektu covera). :P |
a myslalem, ze to ja mam czasem dziwne pomysly :D
|
Cytat:
|
Moze wroc do niej? Bedzie prosciej niz wycinac dane z CD! :-P
|
A nie możesz zeskanować tego LS i użyć jako nowego projektu?
Z danymi na tej płycie nic nie zrobisz. |
Głowny problem polega na tym, że sam projektowałem tą etykiete i nie mam już zapisanego projektu, a chyba przegranie jej jak danych nie jest możliwe?
Miałem następujące pomysły na lokalizacje danych: 1) Zrobić ISO płyty, znaleść w którym miejscu powstałego pliku jest ta piosenka i na podstawie tego obliczyć gdzie jest na krążku 2) Włożyć do napędu CD, ustawić odtwarzanie tego utworu i odłączyć zasilanie od napędu, następnie rozkręcić napęd i zobaczyć w któym miejscu był ustawiony laser 3) Zamalowywać małe fragmenty płyty jakimś mazakiem łatwo zmywalnym ale po użyciu którego nie będzie możliwe odczytanie danego fragmentu i sprawdzać czy piosenka się odtwarza W 1. zastanawaim się czy w obrzie ISO płyty dane są ułożone jak na krążku W 2. przypadku nie wiem czy to wogule ma szanse zadziałać W 3. nie wiem jaki flamaster będzie najlepszy Dobrze by było móc najpierw sprawdzić czy to zadziała na jakimś innym krążku, więc czy jeśli przegram płytę to mam gwarancje że dane będą ułożone na niej identycznie jak w orginale? Adekwatnie funkcji SmartErease, to rozumiem że nagrywanie na CD działa mniej więcej w ten sposób: na płycie jest jakas warstwa którą można spalać laserem, i np bity 0 są zapisywane jako brak zmiany stanu a bity 1 jako wypalenie dziury. I poprsotu jest możliwe dopalenie wszystkich 0 na 1 kasując w ten sposób wszystkie dane? A więc może jest to możliwe także na zwykłych nagrywarkach ewentualnie zmieniając w nich firmware? |
Cytat:
|
Tak.
Łatwiej wymazać laskę z pamięci, niż jeden mp3 na płycie. Czasami wystarczy dobrze zalać pałę :D |
Dziewczyny to nie żart, w każdym wieku bywają jadowite. Z różnych powodów: najpierw chcą się reprodukować, bo im tak hormony każą, potem są wściekłe w obronie stada, potem chcą być lepsze niż inne, chociaż to niemożliwe... (ale nadal są słodsze od miodu, tym bardziej z tymi zmarszczkami... a może dzięki nim? ||)
|
Jeśli na poważnie, to LiteOn produkuje nagrywarki z funkcją SmartErease, które pozwalają na usunięcie danych z nośnika. Zapewniam, że szybciej niż znaleźć odpowiednie miejsce na nośniku i uszkodzić je precyzyjnie, byłoby samodzielnie napisać aplikację (bo takich nie ma), która wykorzystałaby SmartErease do usunięcia pojedynczych plików z nośnika.
Tylko teraz pytanie - czy kupno nowej nagrywarki (koszt ok. 80zł) i napisanie dedykowanej aplikacji (trudno powiedzieć, ile by to zajęło, ale sporo) jest tańsze i prostsze niż kupno płytki LightScribe (Verbatim niecałe 2 zł) i nagranie jej (powiedzmy, że wraz z wyprawą do sklepu i znalezieniem etykiety płyty - 2 godziny)? :P |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:50. |