![]() |
W Quick Install Guide jest napisane cos o tworzeniu RAID, ale nie znam sie na tym wiec nie pomoge :-/. Sprobuj przeczytac manual do World Edition na WDC.com!
|
dzięki melag :ok:
będę miał go na uwadze :-) M@X jako NAS ok fajny bajer. ale jako RAID to już nie bardzo no nie? Na chwilę obecną jednak zbieram tylko info co i jak więc wszystko będzie brane pod uwagę :-) |
W sumie doszedl mi juz moj WD 500 GB World Edition. Okazal sie w pelnidzialajacy i bezawaryjny - zdecydowanie polecam!
Ma tez gniazdo USB, choc nie wiem po co... Zaraz bede czytal instrukcje :-)! Udalo mi sie tez zmusic go do pracy jako Time Capsule. Gdyby ktos potrzebowal tak uzyc swojego NASa (dowolnego) podaje przepis 1. Wlaczamy Terminal 2. defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1 3. Wlaczamy Time Machine, kilkamy "Wybierz dysk" i cieszymy sie naszym MyBookiem na liscie wyboru :-)! |
|
dysk sieciowy / nas / raid ... ?
hi,
parę dni temu zagotował mi się lap. poszedł do naprawnika. sęk w tym, że tęsknię za danymi, które tam na nim były, dlatego zacząłem myśleć by może jakiś dysk sieciowy sobie sprawić i na nim trzymać to co ważniejsze. Kombinując dalej to może od razu coś co będzie działać jako RAID 1. A może mając już takiego RAIDa wyciągnąć jeszcze jeden HDD na zewnątrz. I tak waśnie rozmyślam, ale niestety w tym temacie nie jestem zbyt obeznany. Czytałem już wątek do tworzeniu NASa, ale hmm nie wiem czy az takie coś jest mi potrzebne. Tak jak pisałem wyżej, że może coś z RAID1 i jeden inny HDD. Razem lub jako 2 osobne dyski sieciowe ? Widziałem też na allegro obudowe na 2 HDD + pod usb można podobno podpiąć kolejny hdd. Albo też jakaś przejściówka TP-Linka co usb-hdd może działać jako sieciowy. Podstawową rzeczą to są koszta. Jak to wygląda cenowo bo zrobić taką konfigurację o jakiej piszę? A może macie jakieś inne pomysły czy rady? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:31. |