Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Płyta DVD 4,7 GB umożliwia nagranie tylko 2 GB - dlaczego? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/plyta-dvd-4-7-gb-umozliwia-nagranie-tylko-2-gb-dlaczego-87369/)

mastasista 07.12.2010 13:41

Płyta DVD 4,7 GB umożliwia nagranie tylko 2 GB - dlaczego?

Czy ktoś ma może pomysł, czym jest spowodowane błędne wykrywanie pojemności płyt DVD 4,7 GB (różnych producentów)? Wprawdzie w okienku Mój komputer pojemność płyty jest pokazywana prawidłowo, ale kiedy próbuję nagrać na DVD materiał przekraczający 2 GB nieodmiennie dostaję komunikat, że nośnik jest za mały.
Do nagrywania korzystam z funkcji nagrywania dostępnej w systemie Win 7, stacja dysków DVD to Optiarc DVD +-RW AD-7585H. Sterownik napędu mam aktualny - przed chwilą sprawdzałam. Będę wdzięczna za pomoc w tej kwestii. Uprzedzam, że jestem komputerową ignorantką, więc proszę pisać prostym językiem :)

- Deckard - 07.12.2010 23:47

Spróbuj użyć nero do nagrania płyty, swoja drogą chcesz nagrać ileś tam plików które zajmują ponad 2 Gb czy jeden plik który zajmuje ponad 2GB?

Aby nagrać na płycie plik powyżej 2Gb trzeba to zrobić w systemie plików UDF [najprościej to zrobić w nero ]

andy 07.12.2010 23:57

Tyle wynosi limit dla ISO 9660. Ściągnij program np. ImgBurn i wypal nośnik w trybie UDF.
//Jak zwykle się spóźniłem :P ;p

mastasista 08.12.2010 07:55

Dziękuję za podpowiedzi.
Próbowałam nagrać i jeden plik powyżej 2GB i kilka/dziesiąt mniejszych plików, których rozmiar łącznie wynosił powyżej 2 GB. Czy w tej sytuacji również może mnie uratować zmiana oprogramowania nagrywającego?

- Deckard - 08.12.2010 10:07

to nie soft do wypalania Cie uratuje tylko system plików UDF

a w tym systemie da się nagrać w każdym normalnym programie do nagrywania np. nero imgburn itd ,

nie wiem czy się da wypalić UDF w kulawej funkcji nagrywania systemów wingrozy

zassaj nero /imgburn i spróbuj

Pozdr

mastasista 08.12.2010 12:59

Pobrałam ImgBurna i problem został rozwiązany. :) Idzie nagrać wszystko - i ponaddwugigabajtowe pliki i szereg mniejszych o łącznym rozmiarze przekraczającym te nieszczęsne 2 GB. Sama nigdy bym nie wpadła na to, że to przez kulawy system plików wina...
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam! :)

andy 08.12.2010 13:14

Cytat:

Sama nigdy bym nie wpadła na to, że to przez kulawy system plików wina...
Nie kulawy system. Windows oferuje tylko podstawy jeśli chodzi o wypalanie płytek. Gdy chcemy np, zrobić dysk bardziej skomplikowany to musimy się zaopatrzyć w program do nagrywania płyt :)

- Deckard - 08.12.2010 13:16

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1132482)
Nie kulawy system. Windows oferuje tylko podstawy jeśli chodzi o wypalanie płytek. Gdy chcemy np, zrobić dysk bardziej skomplikowany to musimy się zaopatrzyć w program do nagrywania płyt :)

kulawy i tyle :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:15.