![]() |
Płyta DVD 4,7 GB umożliwia nagranie tylko 2 GB - dlaczego?
Czy ktoś ma może pomysł, czym jest spowodowane błędne wykrywanie pojemności płyt DVD 4,7 GB (różnych producentów)? Wprawdzie w okienku Mój komputer pojemność płyty jest pokazywana prawidłowo, ale kiedy próbuję nagrać na DVD materiał przekraczający 2 GB nieodmiennie dostaję komunikat, że nośnik jest za mały.
Do nagrywania korzystam z funkcji nagrywania dostępnej w systemie Win 7, stacja dysków DVD to Optiarc DVD +-RW AD-7585H. Sterownik napędu mam aktualny - przed chwilą sprawdzałam. Będę wdzięczna za pomoc w tej kwestii. Uprzedzam, że jestem komputerową ignorantką, więc proszę pisać prostym językiem :) |
Spróbuj użyć nero do nagrania płyty, swoja drogą chcesz nagrać ileś tam plików które zajmują ponad 2 Gb czy jeden plik który zajmuje ponad 2GB?
Aby nagrać na płycie plik powyżej 2Gb trzeba to zrobić w systemie plików UDF [najprościej to zrobić w nero ] |
Tyle wynosi limit dla ISO 9660. Ściągnij program np. ImgBurn i wypal nośnik w trybie UDF.
//Jak zwykle się spóźniłem :P ;p |
Dziękuję za podpowiedzi.
Próbowałam nagrać i jeden plik powyżej 2GB i kilka/dziesiąt mniejszych plików, których rozmiar łącznie wynosił powyżej 2 GB. Czy w tej sytuacji również może mnie uratować zmiana oprogramowania nagrywającego? |
to nie soft do wypalania Cie uratuje tylko system plików UDF
a w tym systemie da się nagrać w każdym normalnym programie do nagrywania np. nero imgburn itd , nie wiem czy się da wypalić UDF w kulawej funkcji nagrywania systemów wingrozy zassaj nero /imgburn i spróbuj Pozdr |
Pobrałam ImgBurna i problem został rozwiązany. :) Idzie nagrać wszystko - i ponaddwugigabajtowe pliki i szereg mniejszych o łącznym rozmiarze przekraczającym te nieszczęsne 2 GB. Sama nigdy bym nie wpadła na to, że to przez kulawy system plików wina...
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam! :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:15. |