![]() |
Mam ten napęd w laptopie-u mnie bezproblemowo nagrywa jedynie na płytach Verbatim DVD+R(MMC 004) i JVC DVD+R (na podkładzie Yuden000 T03) nareszcie płyt występują problemy ale raczej z nagraniem.
Spróbuj odczytać zawartość płyt oprogramowaniem do odzyskiwania danych IsoBuster lub CD-Roller-jeżeli żaden z nich nie zobaczy zawartości to serwis:) |
HL-DT-ST DVDRAM GT30N i problem z DVD
Witam,
posiadam ten napęd w notebooku Lenovo, Windows 7 64bit. Problem jest w tym, że napęd ten nagrywa płyty DVD, ale potem ich nie odtwarza. System widzi je jako puste, albo o pojemności wynoszącej tyle, co wynoszą nagrane na nim dane. Przykładowo nagrałem film o wadze 3,9GB. Na odtwarzaczu DVD (przy telewizorze) działa, na innym komputerze także. Dodam, że próbowałem nagrywać rożne dane, na dyskach DVD różnych producentów. Zauważyłem także, że nagrywając (Nero) ikonę o wadze 1kb, proces trwał 5 min! Film natomiast nagrywał się myślę normalnie- 10 min. Oryginalne płyty DVD działają bez zarzutów. Sprawdzałem także w przypadku CD, ale tutaj bez problemów. Jest jeszcze na gwarancji, ale takie serwisowanie trwa długo, i tak się zastanawiam, czy nie można by pomóc oprogramowaniem. Z tego co czytałem w innych wątkach, mowa była o sterownikach ASPI. Nie mam ich zainstalowanych i przy próbie ich instalacji otrzymałem komunikat, że nie są obsługiwane przez systemy 64bit. DMA także jest wyłączone (Nero InfoTool). Napęd jest zainstalowany na Primary IDE Channel, slave. Podsumowując- napęd ten nie odtwarza płyt DVD, które sam nagrał. Pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:05. |