![]() |
Dysk z zalanego lapa,czy się da uratować?
Witam Załogę i Userów Forum.
Przedstawię krótko fakty: Włączam lapa,wiatrak wchodzi na obroty wyskakuje "thermal error" i lap się wyłącza. Domowe śledztwo wykazuje że był zalany no i wytarty. Wymieniam klawiaturę i kompletną płytę. Niestety,setup dysku NIE WIDZI. I tu mam pytanie czy są jakieś tipsy poswalające na sprawdzenie dalszej przydatności tego HD,czy też szukać elektronikę i czy to coś da? A dysk to FUJITSU MHT 2040 AT,40GB PZDR |
Wyciagasz dysk, ogladasz elektronike na wypadek zwarc, podejrzanych przebawien i rdzy po zalaniu. Mozesz ja wykrecic i przeczyscic denaturatem. Dysk podlaczasz do innego komputera/lapka.
|
Cytat:
|
Czy metalowa kieszen jest wodoszczelna? Moim zadniem nie.
Jest taka opcja ze przy zbyt duzym napieciu spalil sie transil w dysku. Wystarczy go zlokalizowac (w miare duzy, czarny robaczek bliko zlacza zasilania) i wylutowac (jezeli faktycznie jest spalony - robi zwarcie i brzydko wyglada). Uratowalem tak ostatnio dysk 1TB przypalony (z dymkiem) przez zewnetrzna obudowe Maxtora. |
Będę próbował się z tym uporać w/g Twojej rady.Nie mam innego wyjścia,przyznam że myślałem o jakichś pomiarach na nóżkach i dałem zworkę na SLAVE no ale nic to nie dało.Dzięki za pomoc.
PZDR |
Cytat:
|
Witam,jeszcze nie odkręciłem płytki elektroniki (kłopot ze śrubokrętem).Jak tylko uda mi się to zrobić,wrzucę posta do wątku.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Myślę że temat do zamknięcia. |
Tematów się tutaj nie zamyka na życzenie chyba, że łamią regulamin :]
To normalne, że dysk może tykać przy jego obracaniu (oczywiście gdy nie jest włączony). |
Cytat:
|
Wygląda na to, że albo łożysko dysku się zablokowało, albo głowicą przykleiła się do powierzchni dysku.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:55. |