![]() |
A łyżka na to: niemożliwe!?
|
kiedyś coś takiego robiłem ale nie pamiętam w jaki sposób
|
Cytat:
Wystarczy wersja czasowa programu pod okienka - wykonany backup mimo to nie ma żadnych ograniczeń czasowych ani funkcjonalnych i jest ponoć bootowalny. |
Chodzi mi o sam boot disc bez windowsa, zeby zrobic backup w "czystym" dosie. Zainstalwoane juz sa, zaraz bede sie bawil;)
Oba padly wlasnie na robieniu boot cd, EASEUS Todo Backup Home 2.0 moze ale tylko z recovery (czyli to na czymmi czesciowo nie zalezy), nie ma mozliwosci zrobienia backup'u;( |
EASEUS Todo Backup ma możliwość zrobienia boota na linuksie albo windows (ale zmajstrowac chyba windowsa trzeba samemu).
Comodo póki co tej możliwości nie ma, ale chyba można zrobić sobie bootcd z windows korzystając z instrukcji EASEUS ;) Natomiast EASEUS Partition Master to nie wiem. Zawsze używałem go z poziomu Windows. Ale znowu chyba można zrobić BartPE z tym programem jak ktoś sie uprze. |
Dzis sprawdze easeus'a i comodo - najbardziej zalezy mi na boot cd(czy nawet floppy;), aby wrzucic to na pendrive i z niego sobie uruchamiac.
|
TrueImage za 150zł nie jest najgorsze, ale EASEUS Partition Master Home Editon robi to samo i jest darmowy.
Co do Ghosta EASEUS Todo Backup i Comodo Backup - robią to samo a nawet więcej i też są darmowe. Wszystkie te darmowe programy działają na x86 i x64. A Hiren's Boot CD wspaniała rzecz. Nie jestem za piraceniem softu, ale ten dysk naprawde potrafi uratować życie w przypadku awarii. Poza tym ma też narzędzia darmowe i ostrzega, by nie używac np Ghosta czy Acronisa gdy sie nie ma na niego licencji. |
Wlasnie przetestowalem backup przy uzyciu acronisatrue image home edition 11. Backup na usb 17,3gb zajal ok 20minut ze sprawdzeniem - bardzo pozytywnie mnie to zaskoczylo. Kompresja najwyzsza - ok 8gb w porownaniu do 11 z ghosta. Wsio robione w dosie na tego samego pendrive co ghostem. Szukam ograniczen wersji personal, jak bedzie mozna zrobic bootowalny obraz iso i utworzyc obraz partycji c a nie calego dysku to sie bede rozgladal w kiosku za nim, jak nie to chyba zakupie 11 z komputronika, bo widze ze bardzo warto.
|
Wiesz hdd->hdd to leci przez kontroler więc zawsze będzie szybko
z hdd->usb (1.0/2.0) jest źle i będzie źle nie wiem jak z 3.0 Mam 3 kompy w domu łącznie i coraz bardziej zastanawiam się o backupie po lan'ie na jakiegoś nas'a z maciorką 2x hdd 1tb... (raid 1 bodaj) ale narazie sianka brak :( 1TB spokojnie połknąłby 3-4 backup'y 100%. |
Oczywiscie ze trwa dluzej, ale ten sam obraz robiony na hdd to juz tylko ok 20-30 minut z zycia a nie 1,5h. Chodzi mi o cos co mozna za darmo pobrac z sieci bez kupowania gazetek itp (chociaz dla ultraiso kupilem:).
|
Cytat:
ostatnio mam do czynienia tylko z True Image (alternatywa Ghost'a ) i to free z CHIPa. A czym większa kompresja tym dłużej to trwa -wiadomo. Nero też ma w swoim sofcie program do backupu, sam w sobie też ma bodaj czasowe ograniczenia ale bootowalny backup zrobiony tym programem nie ma żadnych ograniczeń. Cytat:
|
Cytat:
|
Rozwin mysl brak ograniczen:) I czy radzi sobie dobrze ze zgrywaniem na penki? Bo w Ghoscie trwa zgranie 15gb ok 1,5h(kompresja high). Chyba ze piszesz tylko o acronisie do dzielenia dysku (Disk Director):(
|
Cytat:
Z tego co pamiętam, polecam ściągnąć wersję TRIAL programu firmy Acronis i wykonać bootowalna płytkę - ona ograniczeń już nie ma. |
Da sie tylko nie pamietam czym to kiedys robilem. Acronis moze? To bylo cos z Hiren's Boot CD.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:19. |