Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   TrueCrypt - dziwny problem z bootowaniem. (https://forum.cdrinfo.pl/f101/truecrypt-dziwny-problem-bootowaniem-87486/)

Neri 21.12.2010 15:55

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1134789)
No partycji moze nie widziec, ale dysk powinien. Jego tez nie widzi?

Instalacja Win7 nie widzi żadnej partycji w tym menu gdzie się właśnie kasuje partycje bądź formatuje to chyba oznacza, że nie widać dysku?

EDIT
Bardzo prosiłbym o szybką pomoc, ponieważ komputer jest mi pilnie potrzebny na jutro - jest to moje narzędzie pracy, może być sformatowany dla mnie to nieważne, ważne żeby działał :)
Podam swój numer gg żeby usprawnić kontakt może ktoś mógłby mnie poprowadzić po instalacji Win7, ponieważ mogę źle szukać tego meni gdzie formatujemy partycje.
GG:424619

Misiek4 21.12.2010 13:58

No partycji moze nie widziec, ale dysk powinien. Jego tez nie widzi?

Neri 21.12.2010 03:56

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1134716)
O ile dobrze rozumiem problem i jezeli dane nie sa wazne, to przy instalacji Win7 wybierz opcje zarzadzania dyskiem (zaawanowane - lub jakos tak) i skasuj/sformatuj zaszyfrowana partycje.

Instalka Win7 nie widzi żadnej partycji więc nie mam co skasować/sformatować.
Zawartość dysku jest dla mnie nieważna także przyjmuję wszelkie brutalne metody naprawy tego problemu :)

Pozdrawiam.

Patrix 21.12.2010 02:37

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1134744)
Nikt nie pisał, że tak nie jest :)

No ale się pytał, to napisałem :)

andy 21.12.2010 02:22

Cytat:

Dysk twardy jak najbardziej jest sprawny i nic mu nie jest, po prostu zawartość poszła w kosmos...
Nikt nie pisał, że tak nie jest :)

Patrix 21.12.2010 00:44

Dysk twardy jak najbardziej jest sprawny i nic mu nie jest, po prostu zawartość poszła w kosmos...

Misiek4 20.12.2010 23:59

O ile dobrze rozumiem problem i jezeli dane nie sa wazne, to przy instalacji Win7 wybierz opcje zarzadzania dyskiem (zaawanowane - lub jakos tak) i skasuj/sformatuj zaszyfrowana partycje.

andy 20.12.2010 23:37

Cytat:

Zależy mi żeby w ogóle odpalić komputer, czy jest to jeszcze możliwe na tym dysku?
Miałem na myśli wszystkie partycje. Moim zdaniem na 99% nie da się już jej odzyskać ale jak pisałem dla pewności zasięgnij opinii na forum truecrypta.

Neri 20.12.2010 21:55

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1134667)
No to źle stwierdziłeś. Takie działanie uszkodziło partycję i wątpię aby dało się do niej dostać...
Aby się upewnić polecam zajrzeć na forum truecrypta.

Nie muszę dostawać się do tych partycji, ponieważ jedna z nich ma pojemność 1gb a druga 5gb. Zależy mi żeby w ogóle odpalić komputer, czy jest to jeszcze możliwe na tym dysku?

andy 20.12.2010 21:47

Cytat:

Stwierdziłem, że skoro cały dysk jest zaszyfrowany to nic się nie stanie jak zrobię na nim nowe partycje, jak widać błędnie :)
No to źle stwierdziłeś. Takie działanie uszkodziło partycję i wątpię aby dało się do niej dostać...
Aby się upewnić polecam zajrzeć na forum truecrypta.

Neri 20.12.2010 18:30

Stwierdziłem, że skoro cały dysk jest zaszyfrowany to nic się nie stanie jak zrobię na nim nowe partycje, jak widać błędnie :)

Patrix 20.12.2010 18:26

Nie jestem tak do końca pewien czy to było mądre tworzenie tych nowych partycji przy zaszyfrowanym dysku :P
To jest problem tych utworzonych partycji a nie tego co na nie skopiowałeś.
Więcej nie wiem, bo ten przypadek i pomysł jest tak odjechany, że nie mam pojęcia... :]

Neri 20.12.2010 18:11

TrueCrypt - dziwny problem z bootowaniem.

Witam.

Mam problem ze swoim laptopem/trucryptem w sumie nie wiem gdzie leży przyczyna błędu, otóż:

Na swoim laptopie (Windows 7) posiadam zainstalowanego TrueCrypta w wersji 7.0a, którym zaszyfrowałem cały dysk (300gb).
Przedwczoraj stworzyłem dwie nowe partycje jedna ntfs druga fat32 i na jedną z nich wkopiowałem pliki do instalacji windowsa XP (nie zrobiłem z tej partycji partycji bootowalnej tylko skopiowałem na nią pliki instalacji i tyle)
Następnie zresetowałem laptopa no i tu pojawia się problem.
Po wpisaniu hasła TrueCrypta dostawałem informację "Booting..."
dodam, że nie mam włączonej opcji fakeowych błędów. Chciałem naprawić ten problem płytami z windows Xp (tu po włożeniu płyty mam bluescreen podczas wczytywania sterowników 0x000007b) natomiast usb z win7 nie wykrywa żadnego dysku (co jest jasne gdyż jest zaszyfrowany)
Odszyfrowałem więc dysk z poziomu dos (trwało to około 13h) lecz po odszyfrowaniu problem jest dokładnie taki sam we wszystkich w/w przypadkach. Z ciekawości włożyłem ponownie płytę TrueCrypta i znowu wszedłem w opcje deszyfracji i o dziwo dysk deszyfruje się od nowa.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? Ustalić partycję, z której ma się bootować windows? Bądź inne rozwiązanie, które pozwoli mi odpalić lapka?

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:24.