![]() |
Telewizor do PS2.
Witam. Zależy mi na TV do PS2 (najlepiej taki, żeby też w pełni obsługiwał Xboxa lub PS3 z ładnym obrazem). Musi także mieć funkcję monitora (tzn monitor do komputera oraz telewizor do konsol/telewizji). Wielkość to ok 32''. Super byłoby, gdybyście podali konkretne modele - nie ukrywam, że liczy się też czas. No i cena - żeby była jak najwierniejsza co do możliwości.
|
Każdy telewizor obsługuje każdą konsolę. Do konsol generacji SD nadają się tylko telewizory (bo monitory nie bardzo ze względu na kłopoty z podłączeniem), zaś do konsol ery HD telewizory lub monitory HD (koniecznie z obsługą HDCP).
Na telewizorach CRT dobrze wyglądają tylko stare konsole jak np. PS2, Xbox, GC (i jeszcze starsze, włącznie z "komputerami 8bitowymi") + Wii. LCD (jak z plazmą to nie wiem bo nigdy żadnej nie miałem) z kolei nadają się tylko do nowych jak PS3 czy X360 (może być nawet HDReady, czyli 720p/1080i gdyż wszystkie gry na X360 i większość na PS3 nie wychodzi poza tą rozdziałkę). - - - Także, nie ma idealnego telewizora do wszystkiego. Ja używam Szajsunga SynchMaster P2470HD, który nie grzeszy jakąś super jakością, ale nadaje się z powodzeniem do grania i pracy na komputerze. |
Czyli to będzie się nadawało i do konsol Next Gen i do takich konsol, jak Playstation 2 (z przejściówkami)? Obraz będzie na tyle dobry, że spokojnie będę mógł grać na obu tych konsolach? Ile wejść ma? Tzn ile urządzeń naraz bym mógł podłączyć?
|
No będzie się nadawało w takim sensie że podłączysz, nie będzie się nadawało w takim sensie, że jak już mówiłem, telewizory/monitory HD nie potrafią ładnie wyświetlać tak niskich rozdzielczości - "upscallują" je, czyli rozciągają, a jak rozciągają to rozmazują, a jak rozmazują to masz kupę na ekranie i nie da się grać. :P Do tego dochodzi ograniczona paleta barw, niezależnie od tego na jakby cudownej matrycy by nie były te LCD (TFT, TN, IPS/S-IPS, MVA/PVA).
W każdym razie ten przeze mnie wymieniony obsługuje PAL (czy PAL60 to nie wiem) i NTSC, co się rzadko zdarza... Co do wtyków wejdź sobie na stronę producenta, wpisz model i przeczytaj... Na pewno można się przełączać pomiędzy źródłami HDMI, DVI, VGA (nazwany PC), SCART (nazwany TV). |
Czyli jeżeli telewizor/monitor miał być głównie pod PS2, to najlepiej kupić telewizor CRT?
|
Tak, tylko że SD się kompletnie nie nadaje do current genów (PS3/X360), mimo wszystko wziąłbym jakiś LCD w 1080p.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:41. |