![]() |
Seagate ST3320620 - biały dym
Ilość załączników: 1
Witam. Mam dysk Seagate ST3320620A 320GB i wszystko ładnie działało, dzisiaj próbuje włączyć dysk jak zawsze i nie uruchamia się...zaczęło śmierdzieć spalenizną i widać było biały dym (na zdjęciu pokazane w którym miejscu). Co może być problemem i czy da się to jeszcze naprawić? Elektronikę wymienić? Zależy mi troszkę na danych. Dysk pracował na adapterze IDE-USB stąd zauważyłem od razu dym. Próbowałem podłączyć do zwykłego zasilacza, ale również zapach z dymem jest.
|
Pewnie transil sie spalil (zabezpieczenie napieciowe). Wylutowac spalonego robaka i podlaczyc dysk na innym zasilaczu.
|
Tak sobie teraz dokładnie obejrzałem i ten czarny element (pierwszy czarny prostokąt u samej góry) jest pęknięty poziomo i jakaś kleista substancja obok tego jest. Na zdjęciu tego nie widać, czyli to będzie ten transil, tak?
Mogę uruchomić bez transila dysk? (mogę wtedy skopiować sobie ważne dane?) |
Niedawno mialem Seagate 1TB z dymiacym problemem. Spalil sie wlasnie transil (to taka dioda jest) na zwarcie. Wylutowalem i dysk dziala. Dane odzyskane.
|
Ok, działa, spróbuje odzyskać dane. A dlaczego ten transil mógł ulec uszkodzeniu? Ten chiński adapter był do d... czy ze starości? Może mi ktoś podać namiary jaki ten transil mam kupić?
|
Prędzej to pierwsze. Na wszelki wypadek nie używałbym go już z żadnym innym dyskiem. Koniecznie wykonaj kopię zapasową danych z tego HDD i traktuj go już raczej tylko jako magazyn na mniej ważne pliki.
|
Dane sobie właśnie kopiuje. Może można jakoś sprawdzić poprawność napięć (?) tego chińskiego zasilacza?
|
Miernikiem napiecia i pod obciazeniem (np. podlaczajac dysk ktorego Ci nie szkoda ewentualnie popsuc).
|
Hm napięcia są takie:
12.12V 5.15V to niżej to już chyba się nie liczy 7.00V Więc wyglądają raczej na prawidłowe |
Jezeli przy pracujacym dysku to w normie.
U mnie to byl Seagate 1TB w oryginalnej obudowie Maxtora wiec tez ciezko powiedziec czemu padl. Moze transil chinski. |
Tak, pod pracującym. To jaki mam kupić ten transil?
|
Nad tym nigdy sie nie zastanawialem. Nie kupuj zadnego / pytaj na forum elektrody. Dysk wysokiego ryzyka. Uzywaj az padnie a w miedzyczasie kup wiekszy.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:58. |