![]() |
:idea: papier scierny lol2
|
Mydło antybakteryjne w płynie, około 25 złotych za 5 litrów, rewelacja do mycia okularów. :taktak:
|
Kiedyś na wakacjach kupiłem świetny płyn do czyszczenia okularów, muszę tylko znaleźć jego nazwe.
|
Płyn do szyb jest ok
|
Nie, poszedłem do łazienki umyć okulary, a tam oliwkowe mydło w płynie, więc pomyślałem, że pewnie tłusta cholera i spróbowałem pianką. :D
|
Cytat:
Psiknąłeś sobie do oka? k***a |
Odkryłem jakiś czas temu rewelacyjny środek do mycia okularów, pianka do golenia, śmiesznie brzmi, ale działa świetnie. :spoko:
|
Coś na nich jest, ale nie chciałem antyrefleksu. Na pewno nie mam bo nie dopłacałem.
Tak zazwyczaj jadę w korekcyjnych, czasem zakładam żółte z Lidla ale jest już mniej wygodnie. |
Ale przy droższych soczewkach masz dodatkowe powłoki, które to minimalizują (hydrofobowa oraz oleofobowa) :)
AR ma więcej plusów niż minusów jak dla mnie. @Patrix jeździsz w okularach korekcyjnych na rowerze? |
Cytujesz dokładnie to co napisałem, widać na nich brud dużo bardziej. Ja tylko raz dałem sobie wcisnąć takie coś, nigdy więcej :)
Teraz mam fotochromy :) Noszę rok więc jetem w stanie też dać opinię. |
@maly6 od dawna stosuję ciepłą wodę + mydło, potem spłukuję i delikatnie przecieram miękką srajtaśmą lub ręcznikiem.
Dzisiaj sprawdziłem tę metodę z filmiku i za nic nie udało mi się dokładnie usunąć kropel - strumień jest zbyt nieprzewidywalny :D Podchodziłem kilka razy i dupa. W końcu się wkurzyłem i te ostatnie kropelki delikatnie zabrałem kawałkiem ręcznika - efekt miód malina ;) @Patrix już*wolę częściej czyścić okulary niż*nie mieć AR. Jednak komfort patrzenia z powłoką AR jest spory - szczególnie w słoneczne dni. Cytat:
|
Cytat:
|
A czy można takie plastiki czyścić w myjce ultradźwiękowej? Gdzieś czytałem, że myjąc je w ten sposób można powłokę porysować. Mam 3 pary okularów i chciałbym je dogłębnie wyczyścić bo zbierają wszelki brud w zakamarkach i nie wiem jak to doczyścić.
Pozdrawiam. |
Ten sposób z mydłem i ciepłą bieżącą wodą (najlepiej miękką - czasem nawet woda w kranie potrafi być tragiczna) jest bardzo wygodny i skuteczny. Do tego te specjalne ściereczki z mikrofibry czy co by to nie było sprawdzają się dobrze - imho lepiej niż miękki ręcznik.
Na szczęście sam okularów nie noszę, to tylko z obserwacji i z dyskusji z innymi oraz z czyszczenia okularów przeciwsłonecznych (na których co prawda brudu aż tak nie widać, ale czyścić przecież trzeba). Dlaczego na szczęście? Bo dzisiaj cena dobrych szkieł to jakaś paranoja... |
Wiesz u mnie jest problem tego typu że okulary zachodzą takim potem/tłuszczem i muszę przynajmniej raz dziennie umyć pod bieżącą*wodą. Po tym komfort noszenia jest o wiele wyższy.
Co do AR: Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:57. |