![]() |
Dodam, że tego Athlona nie da się najprawdopodobniej kręcić, 1700 kręcił się pięknie, wyższe do którejś tam wersji wcale.
|
Szybszy i lepszy będzie Duron, choć tak jak napisał icemac dramatycznej różnicy nie będzie.
Różnica w cache nie zrekompensuje różnicy w prędkości zwłaszcza że ten Duron jest wykonany w technologii 130nm a Athlon 180nm. Czyli Durona możesz podkręcić prawdopodobnie aż do ok 2200-2300Mhz, podczas gdy Athlon prawdopodobnie nie osiągnie nawet standardowej prędkości Durona. Jeżeli oczywiście płyta pozwala na OC. Ale nawet jak nie pozwala to Duron bierze mniej prądu i wciąż powinien być szybszy. Co do różnicy w wydajnosci to w wielu zadaniach licza się tylko Mhz, a tam gdzie liczy sie cache Duron nadrobi megahercami. |
durona "tjuningujesz" - któreś ścieżki łącząc, któreś przecinając i masz Athlona :) - nie pamiętam, bo jak kiedyś to zrobiłem to do dziż duron 1400 chodzi jako athlon 2600XP
z tymi prockami różnic nie odczujesz podczas normalnego uzytkowania BTW nie ten dział |
AMD Duron 1.8 GHz czy Athlon 1900+ ?
Witam!
Potrzebuję starego kompa do testów. Mam na podorędziu płytę K7S8X i dwa procki: AMD Durona 1800 MHz oraz AMD Athlona 1900+. Zastanawiam się, który z nich jest szybszy: Duron ma szybsze taktowanie 1800 MHz, a Athlon tylko 1600 MHz, ale wiem też, że Duron ma mało cache (64KB), a Athlon 256 KB. Wydaje mi się, że są to nieiwelkie różnice, ale być może się mylę, może jeden z nich będzie wyraźnie szybszy...? Mam do tego kompa jeszcze 1.5 GB RAM (3 x 512) i planuję zainstalować WinXP SP3. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam! Bart |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:38. |