![]() |
Uruchamianie programu konsolowego w tle na Windows XP
Witam, czy istnieje oprogramowanie podobne do screena z GNU/Linux które mógłbym zainstalować na Windowsie XP?
Potrzebuję uruchamiać aplikacje konsolowe w tle tak aby okno konsoli nie pojawiało się. Dodatkowo chciałbym taki program w każdej chwili ponownie wywołać. Dzięki. |
|
Znalazłem to wcześniej. Niestety nie jest to odpowiednik screena z Linuksa...
Ten program realizuje to w taki sam sposób jak opisany w linku wyżej. |
Nie wiem czy można odpalić aplikacje konsolową bez okna.
To nie bardzo ma sens, bo konsolowa ma I/O z użytkownikiem przez okno. Wiem jak ją odpalić w od razu zminimalizowanym oknie, ale tak całkiem bez okna? w batchu można użyć polecenia "START /B nazwa programu" ale mimo to jedno okno chyba będzie. |
Da się odpalić. Kiedyś tak odpalałem aplikację do neostrady (bez logowania usera nawet).
Problemem może być potem przywołanie okna a jeszcze większym jego ukrycie. |
Cytat:
|
A polecenie takie, z batcha
Kod:
ping -t cdrinfo.pl > foo.txt & Na unix-like trzeba byłoby jeszcze dodać Kod:
nohup Nohup to progs z pakietu CoreUtils i jak widzę na sourceforge jest port na Win. Gdy wrzucam w google takie frazy jak stdin, stdout, stderr, nohup wraz z DOS to widzę mnóstwo artykułów, ale nie chce mi się czytać :) Poguglaj po terminologii uniksowej, mam nadzieję że pomoże. |
Cytat:
@pali ten nohup'a to odpowiednik screena z linuksa ;) @pali szukając nbhup'a przypomniało mi się że MS wydał przecież rozszerzoną powłokę o nazwie PowerShell ;) Cytat:
Git. W wolnej chwili sobie popatrzę co i jak. Wielkie dzięki. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:46. |