![]() |
Wybór TV do PS2
Witam.
Miesiąc czy dwa temu mojemu staremu TV szlag lampę trafił i nie mogę go już używać do grania na moim PS2. Nie martfiłem się tym przez jakiś czas ale ostatnio strasznie stęskniłem się za moim PS'em i szukam nowego telewizora. Problem się zaczyna tutaj, ponieważ sprzęt nie jest moją mocną stroną i nie mam pojęcia co wybrać żeby nie dostać czegoś o co mi nie chodziło. Nie musi to być jakiś super-extra-mega-wypas sprzęt, byle miał 22 - 32 cale i systemy NTSC/PAL (WAŻNE! Mam kilka zagranicznych gierek i na PAL'u są szare... Żal grać w szare gierki). No i żeby za bardzo nie podziurawił portfela tzn im tańszy tym lepszy.... Coś do 1200 zeta. Wiem że strasznie marudzę ale bardzo bym prosił o podanie kilku modeli i gdzie takowe można dostać (mieszkam w Warszawie). Z góry dziękuję za pomoc :) |
Uprzedzam tylko, ze PS2 + LCD to koszmar...
|
Cytat:
|
Nie chodzi o kąty tylko o żałosny zakres kolorów, który w połączeniu z rozciągniętą 448i/512i do 1080p daje morderczy dla oczu efekt.
Także cokolwiek nie kupisz będzie wyglądać tragicznie. Jeśli to 1200 to ja mogę polecić swój monitor. Obsługuje PAL/NTSC (czy PAL60 to nie wiem), ma composite, dvi, hdmi, component, jakiś tuner tv i w miarę dobre kąty widzenia, nie piszczy i błyszczy. ;p |
Łazikując po sklepach w poszukiwaniu TV znalazłem ten oto model:
SAMSUNG SM B2230HD Monitor + Tuner TV Plamka: 0,258 Czas Reakcji: 5 ms Kontrast: 70000:1 Jasność: 300c/m2 Kąt Widzenia: 170/170 Rozdzielczość: 1920/1080 Właściwośći: PIP, D-SUB, EURO, COMPONENT, TUNER TV, Głośniki 2x3W MPG-4, USB Jak myślicie, nada się? |
Ujdzie w tłoku. Kiepski kontrast (dynamiczny?) i niewiadomy czas reakcji (5ms ale jaki GTG?). Zresztą, w tej cenie nie kipisz niczego lepszego. Mój ma podobne parametry tylko większy ekran (jeśli chcesz kiedyś podłączać pod to PS3/X360 to lepiej zainteresuj się czymś od 24"). Spędzisz też cały wieczór na kalibracji kolorów (chyba, że masz kalorymetr czy jak to się ustrojstwo tam zwie).
|
Kolorymetr ;-). Przydalby sie tez swiatlomierz by dobrze skomponowac tonacje barw w zaleznosci od oswietlenia pomieszczenia z telewizorem. No ale w monitorze 20'' na TN to sie mija z celem i sensem...
|
Tylko CTRki do PS2... sprawdzałem na LCD jak wyglądają gierki, i mi starczy tych widoków ;) Chociaż nie wiem czy jest sens inwestować w CTRkę, w dzisiejszych czasach...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:13. |