![]() |
wg mnie dysk ssd (bootdrive) powinien obok płyty, procesora i ram'u być składowa każdego komputera
|
gratulacje :), to faktycznie dający najwięcej przyjemności (choć drogi) upgrade jaki można ostatnio zrobić w komputerze ...
pozdrawiam |
Zakupiłem OCZ Vertex2 60GB;]
POLECAM!! Przyrost wydajności BARDZO zauważalny! ok. 50% szybciej chodzi laptop. Programy uruchamiają się natychmiastowo. Przykładowo przeglądarka Opera z 20 zakładkami uruchamiała mi się kilkanaście sekund, teraz... 2-3 sekundy. Dla mnie BOMBA! Tego potrzebowałem! |
Ciekawa prezentacja, chociaż ludzie strasznie przeszkadzali :D. Jak widzę plany Kingstona jak i pewnie innych firm idą głównie w stronę SSD. Rzeczywiście ten kierunek wydaje się bardzo rozwojowy i rokujący duże zyski. Ciekawe czy te prognozy się sprawdzą. Jest to wielce prawdopodobne.
pozdrawiam |
rosol@ u mnie w thinkpad'ach dziala idealnie :spoko:
czas pracy na baterii zwiększył się o 10-15% co do MTBF to wynosi 2.000.000 godziny :D tu macie sesję video Pawła Śmigielskiego oraz Marcina Forberta z firmy Kingston nagraną przy okazji HotZlotu 2010 o tematyce ssd. Technologie dysków SSD w ogniu pytań |
Zatem należałoby robić co jakiś czas backup systemu na hdd, aby w razie czego dane na których pracujemy nie wyleciały w powietrze;)
Chyba się skuszę na taki dysk;) Vertex2 60GB najbardziej mnie interesuje. Czy do laptopa bedzie ok? Podobno jest mniej prądożerny od innych SSDków...? |
Czytając opinie w sieci wszyscy straszą małą żywotnością dysków SSD, ale patrząc po forach jakoś mało jest tematów o tym, że dysk kończy lub zakończył swój żywot. Ja trzymam na nim tylko system, więc jeśli padnie to strata będzie relatywnie niewielka. Gwarancja jest 3 lata, to się wymieni :). Chociaż oczywiście zastosowałem się do wszelkich zaleceń przy używaniu tego typu urządzenia, które ograniczają do minimum zapis danych. Zobaczymy jak będzie. Wydajność nie spadnie, przynajmniej tego co będzie jeszcze działać.
Nawiasem mówiąc gdyby chcieć odzyskać dane z uszkodzonego dysku SSD to koszt jest ogromny. Polega to na tym, że firma odzyskująca dane musi wylutować wszystkie kości pamięci, pozgrywać z nich dane a następnie poskładać w całość :szczerb:. pozdrawiam |
a jak z zywotnością takiego dysku? Ile wytrzyma w praktyce przy normalnym użytkowaniu jako dysk systemowy? Czy wydajność będzie cały czas taka sama?
|
tak to powinno wygladac:
http://lh6.ggpht.com/_2vhJAPm7CgU/St...he%201%20x.jpg wszystkie zasady oblsugi dyskow ssd pod systemem sa opisane przez BikeBert@ na OCZtechnologyForum.com a kto przy odrobinie wiedzy defragmentuje dysk ssd? |
Sprawdzałem na Win XP, ten problem nie występuje, lecz na dyski SSD trzeba uważać. Przede wszystkim ograniczać do maksimum formatowanie czy defragmentacje, im mniej pracuje tym lepiej. Idiotyczne pisanie w kontekście traktowania SSD jako dysk systemowy, ale taka jest prawda.
Posiadam od 4 miesięcy Cruciala 128GB SATA600, pracuje właśnie jako SATA3, i przeboje zaczynają się po 2-3 miesiącach. Jak dotąd wygrywam, lecz nie gwarantuję wiekowej współpracy podobnej do dysków HDD. Tyle że ta niesamowita wydajność przebija wszystko.......... |
Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
Menadżer urządzeń => Stacje dysków => znaleźć swój dysk SSD => Klikamy na nim dwa razy => Otwieramy zakładkę ZASADY => Odhaczamy zakładkę "Zasady buforowania systemu". Możesz wierzyć albo nie, szukałem tego w sieci 4 dni. Nie napiszę na jakim forum znalazłem. ;) |
Nic takiego na razie nie ma miejsca, ale skoro rozwiązanie jest proste to napisz od razu, jakby co będę wiedział co robić i innym się przyda :)
pozdrawiam |
Cytat:
|
No i stało się, jestem posiadaczem pierwszego swojego dysku SSD. Wybrałem taki model, wersja 64GB. Demon prędkości to nie jest (260/120 MB/s) ale i tak używam go na kontrolerze SATA I, więc będzie go ograniczał. Działanie systemu w porównaniu do dysku tradycyjnego jest jak dzień do nocy :taktak:. Warto kupić SSD na system, dawno nie byłem świadkiem tak dużej poprawy komfortu pracy.
pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:49. |