![]() |
Jak ma sata to obsluguje LBA48 czyli z pojemnoscia nie powinno byc problemu.
Za to moze byc z detekcja SATA I/II. Niektore dyski trzeba zworka (np. WD), niektore softem (np. Samsung) potraktowac zeby wymusic SATA I. |
Mam płytę z ICH5, podpinałem do niej dyski 500 i 640 GB, oba działały bez najmniejszych problemów. Nie sądzę aby inaczej było z 1 TB i większymi, to nie jest znowu aż tak stary chipset. Do tego nigdy nie słyszałem o ograniczeniach pojemności dysku przy interfejsie SATA.
Ta poprawka o której piszesz usuwa problem tylko z niektórymi dyskami "some of", pewnie się trafił jakiś jeden model albo seria co miała kłopoty ;). pozdrawiam |
Jaki największy dysk obsłuży GA-8I865P-G (ICH5)?
Witam,
Po dwugodzinnej posiadówie nad googlami, doszedłem do wniosku że oduczyłem się z nich korzystać :D Pytanie retoryczne: czemu nic nie piszą nigdzie na temat maksymalnych pojemności obsługiwanych dysków twardych przez poszczególne płyty czy choćby chipsety? PDFy milczą, instukcje milczą, fora milczą... :ysz: A pytanie zasadnicze: Jest płyta jak w temacie oparta na ICH5. To ma w sobie 2xIDE + 2xSATA. Kolega planuje kupić dysk o pojemności 1TB, mamy wątpliwości czy ta płyta mu go poprawnie wykryje i obsłuży, przy czym przewidziana jest praca pod WinXP + SP3. Czy ktoś z Was ma może taką płytę lub opartą na ICH5 wraz z podpiętym dyskiem 1TB (czy większym ku mojej radości)? W ramach ciekawostki, osobiście posiadam GA-P35-DS3L. 4 x SATA2 na ICH9. Znalazłem informację w internecie że nie udało się podpiąć dysku o pojemności 2TB do tej płyty. 1TB tak, przy czym do niektórych modeli dysków wymagany jest BIOS w wersji F7 - w nim jest poprawka "Fix: Some of 1000 GB (1TB) HDDs will be detected size error." Takie więc moje gdybanie, skoro ICH9 miał trudności z wykryciem 1TB i trzeba było poprawki żeby kwestię rozwiązać, to jakie starszy ICH5 ma szanse? Proszę o odpowiedź/potwierdzenie że u kogoś na ICH5 śmiga 1TB. Pozdrawiam! :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:40. |