![]() |
Mac Air
Mam pytanie może ktoś mi odpowie jakim skrótem klawiszowym odpalić laptopa MacBook Air A1237 ?:)
|
|
Cytat:
Dzieki za odpowiedz ale mam jeszcze jedno pytanie bo jestem laikiem jesli chodzi o Maca mam tego laptopa odpalam go i widze tylko logo i tak jakby sie cos ładowalo i nie chce dalej ruszyc mozna wejsc w jakies ustawienia, dodam ze nie ma systemu ale na plytach mam Leoparda i chcialbym go zainstalowac czy bez kabla da sie to jakos zrobic ? |
Wloz plyte z Leopardem i przy uruchamianiu (po "gongu") przytrzymaj "C" (jak CD) by wymusic uruchomienie z plyty ;-). Pozdrawiam!
EDIT : zapomnialem ze to Air ;-)! Masz dwa wyjscia - albo opisana wyzej metoda jesli posiadasz zewnetrzny SuperDrive, lub wyjecie HDD i zainstalowanie na nim Leo z poziomu innego Maka. |
a nie mozna podpiac napedu byle jakiego na usb ?
albo z pena zainstalowac? |
Tak, mozna zainstalowac z USB klonujac zawartosc plyty na pendrive pod innym Makiem przy pomocy Narzedzia dyskowego. Nie, nie mozna uzyc innego napedu - MB Air obsluguje tylko dedykowany SuperDrive.
|
Czyli nici z lepszych napędów (np. nagrywarek) innych producentów ?
|
Na szczescie nie ;-). Z tego co sie doksztalcilem to SuperDrive for Air nie jest kompatybilny z innymi komputerami a nie vice versa. Jak jest w druga strone - nie mam pewnosci. Jesli chce sie miec 99 % pewnosci ze zadziala trzeba kupic LaCie. Jesli chce sie 100 % - tylko SuperDrive. Wiem na pewno ze pewenj czesci chinskiej taniochy MacBooki nie widza - ich obsluge mozna ponoc dodac przy pomocy PatchBurn, ale nie wiem jak jest przed wejsciem do OS X (EFI Boot).
|
Cytat:
|
o jezusie kochany
masakra |
Cytat:
a nie o to czy tego superdrive można podpiąć gdzie indziej, bo gdyby tego nie wymusili to nikt by nawet nie myślał o tym. No ale ok, kolejna wada do kolekcji :). |
A miało być tak PROSTO...
|
...a wyszło tak jak zawsze.
|
Dżesus!
M@x - nie chce mi się wierzyć, ze nigdy nie słyszałeś o udostępnianiu napędu, do instalacji Mac OSa na Macu Air, oraz tego, ze nie wiesz, ze każdy napęd po USB, FireWire, Lan czy wireles potrafi zamontować Mac OSa na MacBooku Air :) Czyli możesz to zrobić mając Maca PC, czy cokolwiek co udostępnia napęd. Jest to równie proste, jak podrapanie się po nosie, albo - tu trudniej, przeczytanie ze zrozumieniem, tego co napisał instalator na ekranie. |
Mam jeden naped w domu a 2 komputery, laptopa i tablet... Moglem nie slyszec ;-]!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:49. |