![]() |
monitoring hdd w sieci firmowej TCP/IP
Wszyscy pewnie znacie program CrystalDiskInfo. Chciałbym monitorować parametry SMART dysków twardych w firmie zarówno na komputerach przenośnych jak i stacjonarnych (ok. 100 maszyn), aby uniknąć niepotrzebnych problemów z utratą danych w wyniku powstawania bad sectorów czy innych wad dysków. Wiadomo, wszystkiego nie da się przewidzieć (głównie awarii elektroniki), ale przed bad sectorami można się zabezpieczyć.
Poszukuję następującego rozwiązania softwarowego. Aplikacja typu klient-serwer. Klient powinien działać na Win XP/Vista/7 (32/64) najlepiej bez pomocy użytkownika i startować jako usługa systemowa działająca w tle. Klient powinien potrafić odczytać wszystkie informacje, tak jak CrystalDiskInfo (tj. nazwa dysku, model nr seryjny, SMART oraz status (dobry, uwaga, zły). Co pewien konfigurowalny interwał czasu (np raz dziennie) klient (usługa) powinna wysyłać na serwer odczytane informacje o dysku wraz z adresem IP oraz nazwą komputera w sieci. Serwer pierwsze zgłoszenie od danego hosta traktuje jako założenie rekordu w bazie dla danego klienta. W przypadku, gdy podczas porównywania przez serwer przesłanych informacji od klienta zmieni się: realocated sector counts lub status dysku zmieni się z "dobry" na "uwaga" lub zmieni się odczytany model lub s/n dysku (podmiana dysku) serwer powinien wysyłać maila na zdefiniowany adres administratora informując o zaistniałym zdarzeniu z podaniem adresu IP, nazwy hosta i załączeniem całego odczytu pochodzącego z pierwszego zgłoszenia dysku do bazy oraz ostatniego odczytu w celu porównania przez administratora i podjęcia działań zapobiegawczych). Aplikacja serwera powinna ze swojej strony umożliwić administratorowi prezentacje danych, w tym statystyki. Chciałbym wiedzieć, jakich dysków i jakiego typu jest najwięcej, które są 2,5", które 3,5", a które SSD. Chciałbym także aby serwer podawał statystycznie dyski którego producenta najczęściej się psują i po jakim czasie (analiza - czy w ramach gwarancji, czy już po). Ile dysków jest najwięcej (popularność), jakiej pojemności itp kryteria. Fajnie by było, gdyby usługa na hoście klienta wysyłała do serwera też takie informacje jak %wolnego miejsca i %zajętego miejsca oraz jakie partycje założone są na dyskach, umożliwiło by to rozważenie ewentualnej wymiany na pojemniejszy. Serwer może działać na Win Server 2003/2008/R2 lub/i dowolnym Unixie lub Linuxie. No i teraz moje pytanie do Was: czy znacie może jakiś software, który chociaż w pewnej części spełni moje wymagania ? Może być opensource, może być też komercyjny - nie ma to znaczenia. |
Może soft od Acronisa to potrafi? Mają software do backupowania, partycjonowania, monitorowania więc można popatrzeć czy nie ma zarządzania przez TCP/IP.
|
Zawsze można zlecić napisanie takiego programu, ale tanie to to nie będzie ....
|
Cytat:
|
Mnie bardziej zainteresował sens takiego rozwiązania, pracujesz w firmie, która prowadzi statystykę uszkodzonych dysków??
Według mnie jeżeli chodzi o utratę danych to wolałbym wykupić jakiś duży i bezpieczny ftp i na niego backupować wszystkie dane z każdego z komputerów no bo chyba to nie są jakieś gigabajty a nie prowadzić statystykę i wyliczać który dysk prawdopodobnie padnie w tym tygodniu... ;) -EDiT- Czyli jednak chodzi o kwestię bezpieczeństwa danych, pominąłem początek posta przez przypadek :) |
Sprawa byłaby prostsza (dla programisty oczywiście :D ) gdyby na klientach był Linux, zamknęłoby się to w samych skryptach, cron'ie... etc. i serwer też oczywiście Linux :)
andy, nawet więcej, dużo więcej - zaprogramowanie, sporządzenie statystyk, systemu uprawnień/zabezpieczeń, testy, wdrażanie, nadzór ... :) |
Cytat:
|
Takie coś znalazłem. Nie wiem, czy działa, ale może warto sprawdzić :) http://www.urltoy.com/asc.htm
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:51. |