![]() |
mi wyszło 13/3 dla W1 i 11/3 dla W2
choc to może źle jest obliczone ;) i to liczone metodą wykresów :P |
Cytat:
|
Cytat:
Szczerze mówiąc nie wpadłem na to i sam z początku policzyłem jakby W1 był robiony 8 godzin na trzech obrabiarkach. Mój kolega nawet nie pomyślał o takim kosmicznym założeniu. Zawsze byłem noga z matmy, wyłączam się :) |
Jak się porobi wykresy to wychodzi, że bardziej opłaca się produkować niewielką ilość W2, poza wyrobem W1, bo wtedy spożytkowuje się niewykorzystane w innym wypadku możliwości obrabiarek.
Jak mniemam, czas pracy w tym wypadku pokazuje na okres, po jakim trzeba wymienić obrabiarkę/części w obrabiarce, a więc przykładowo, jeśli maszynie F po wytworzeniu czterech W1 pozostanie jeszcze godzina pracy, to lepiej spożytkować ją na wyrobienie jednego W2 (na którego przetwarzanie w tej maszynie potrzeba akurat godziny) niż wyrzucać urządzenie/części do niego mimo niewykorzystanego w 100% potencjału. Już jako pewnik zakładam, że nie można przerwać obrabiania w połowie i po prostu wymienić obrabiarki/tarcz/tulei/wszystko-jedno-czego po czym dalej obrabiać produkt, bo wtedy zadanie nie miałoby pod względem dydaktycznym sensu. |
przeliczyłem wszystko jako równania prostych i mi wyszło ;)
tyle, że wyszły mi niepełne produkty - tak półprodukty k***a |
29? Jak 29? 29 niemożliwe, chyba że to wynik podawany przez GUS...
|
dzięki za info
zobaczymy co "innym " wyjdzie, bo mi wyszło 29 ;) ale to inna bajka :) |
icemacu,
po prostu wkleję treść z komunikatora od kolegi, bez edycji: ----------------- To nie ma sensu, IMHO. to sie rozbija na podproblemy. maszyna O produkuje w 1godzine 5PLN robiac W1 i 1/2 PLN robiac W2, wiec niech robi tylko W1. masztna P produkuje w 1 godzine 5/4 PLN robiac W1 albo 2/5 robiac W1. mazyna F produkuje w 1 godzine 5/3 PLN robiac W1 albo 2 robiac W2 niech robi W2. maszyna O zarobi 19 * 5 maszyna P zarobi 40 * 5/4 bo nie da rady skonczyc ostatniego W1 maszyna F zarobi 12 * 5/3 bo nie da rady skonczyc ostatniego W2. ----------------- no i zgadzam się z tym, proste natomiast jeśli do produkcji W1,W2 trzeba użyć O P F, to jest to inny problem - jeśli tak, to powiedz czy rachunek różniczkowy / całkowy można zastosować |
Ilość załączników: 1
@pali
poniżej oryginał - fotka ;) to jest cała treść zadania i pytania do niego - jeszcze było 6. ale nie wiem jakie ;) |
icemac,
pojawiły się rozbieżności, oto pytania: 1. Czy do produkcji jednej sztuki W1,W2 należy użyć po kolei wszystkich trzech obrabiarek? Czy też jedna obrabiarka może wyprodukować kompletny W1 lub W2 (wtedy problem jest banalny :) )? 2. Ograniczenie czasu pracy O P F w cyklu dobowym, czyli nie można zostawić nieukończonego W1 do następnej doby, tak? Może daj oryginalny tekst, może być na PW. |
@andy
dzięki za stronę i zadanie z ceplusa :) @pali poszła peemka |
Cytat:
Ale mam takie braki, że nie odważę się pokazać moich wyliczeń. Ale wstyd :ysz: ice, jeśli to ważne i nie dasz rady, daj znać na priv, dam kumplowi. |
Przy zadaniu nie pomogę ale polecę http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.ph...C5%82%C3%B3wna Świetna baza z materiałami dla informatyków i nie tylko.
|
Zysk zmaksymalizujemy dokupując drugą obrabiarkę F. Albo outsourcing na F :D
|
Trzeba podzielić czas pracy przez zużycie czasu pracy na produkcję jednostki.
Ja *******ę, język jak z najgorszej polityki, ale zmusza do myślenia przez chwilę. :D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:11. |