Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Dziwne odpryski na dysku (https://forum.cdrinfo.pl/f101/dziwne-odpryski-dysku-88004/)

M@X 18.02.2011 22:16

U mnie tez okolo 50 stopni srednio!

Patrix 18.02.2011 21:56

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1146253)
U mnie dyski pracują w temp. prawie 50 st C.

Trochę sporo...
Moja barakuda teraz ma 32 stopnie a pracuje już 6 dni bez przerwy,
w budzie tylko 2 wolnoobrotowe wiatraki (w zasilaczu i na procku)
a sam CPU ma 31 stopni.

Pewnie piszesz o Maku? Jeśli te babechy siedzą w aluminium to się dziwię tej temp....

yahol 18.02.2011 21:32

Popatrzyłem na dwóch starych dyskach. (Seagate i WD)
I toto miedzy żebrami, to aluminiowy odlew razem integralnie powiązany z żebrami.
W żadnym wypadku plastik lub coś innego. Nawet sprawdziłem igłą. Wyłazi srebrzysty metal.
Nie wiem jak w nowych, ale jeżeli naprawdę to plastik, to wcale się odkształceniom nie dziwie :)
U mnie dyski pracują w temp. prawie 50 st C.
Coraz więcej ekologii, coraz więcej oszczędności = coraz więcej złomowego szajsu.

prosiaczq 18.02.2011 20:40

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1146229)
Sprawa druga, to nie są żadne odpryski

Szczerze mówiąc nie wiedziałem jak to ująć. Przypomina to bardziej korozję niż odpryski, ale głupio byłoby tu stwierdzić postęp procesów rdzewienia.

W każdym bądź razie jest tak jak napisałeś. Wychodzi na to, że materiały wykorzystywane do produkcji dysków twardych są wątłej jakości, skoro produkt zostaje wyniszczony przez warunki domowe.

Patrix 18.02.2011 19:57

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1146229)
Proszę Ciebie bardzo...

A ja myślałem, że to kiepski odlew, który byłby tutaj bez znaczenia.
Ale skoro to odprysk/zniekształcenia to faktycznie ciekawe.

prosiaczq 18.02.2011 19:55

Ilość załączników: 1
To nie WD, nie kupuję innych pamięci niż Samsung :-)

Poza tym jego maksymalna temperatura nigdy nie przekroczyła 28 stopni.

Myślę, że poniższy screen dokładniej obrazuje o co mi chodzi.

Reetou 18.02.2011 19:54

Proszę Ciebie bardzo...

Załącznik 56762

To co znajduje się np. w zaznaczonym fragmencie (1) wyglądało w nowym dysku jak we fragmencie (2). Sprawa druga, to nie są żadne odpryski - jeśli autor tematu wsadzi tam palucha ;) to zauważy, że powierzchnia w tych zagłębieniach jest nierówna, zniekształcona termicznie. I nie Patrix, to nie jest metal, to jest jakieś tworzywo - przynajmniej tak było w mojej 160GB WD-ka. I jak mówiłem, u mnie te zniekształcenia się powiększały, nawet te wyższe żebra straciły geometrię. Podejrzewam zacierające się łożyska, ale nie rozbierałem tylko wymieniłem na gwarancji na Seagate.

yahol 18.02.2011 19:26

No tak, każdy widzi co innego :)
Wiec może opisz co tak naprawdę odpryskuje i czym się objawia.
Pozbędziemy sie problemu.
Ew. www.wrozka.pl

Patrix 18.02.2011 16:40

Chodzi o te jasne odpryski na brzegach przy wkrętach ? Bo nie widzę nic innego...
To ten WD jest z plastiku ? o_O
Przecież metalowa obudowa nie deformuje się przy takiej temp... ile to może mieć 60 stopni ?

Reetou 18.02.2011 16:04

A tam lakieru. Jakby ten plastik był lakierowany...

WD, prawda? U mnie tak na WD się zaczęło, później było tego więcej, a skończyło się tak, że cała obudowa zaczęła się deformować, a dysk zdechł. Dlatego nigdy więcej WD. Ja bym już robił backup danych z tego dysku.

yahol 18.02.2011 12:47

Zapewne odpryski lakieru, IMHO to normalne, dysk się grzeje, lakier starzeje i odpada.
Ani to powód do reklamacji, ani do zmartwienia.

ynsiwy 17.02.2011 19:35

jakie odpryski? :hmm:

prosiaczq 17.02.2011 19:20

Dziwne odpryski na dysku

Witam :-)

Ostatnio przeprowadziłem małą reorganizację w obudowie komputera i zastanawia mnie teraz stan techniczny jednego z dysków twardych. Sytuacja wygląda jak na załączonym zdjęciu - w zagłębieniach pojawiły się dziwne odpryski.

Nie przypominam sobie, aby taki stan rzeczy miał miejsce od momentu zakupu dysku. Poza tym sprzęt nie był zarzynany i zawsze jest dobrze wychłodzony, dlatego nie rozumiem czym może być wspomniany defekt i zastanawia mnie, czy stanowi on jakiś problem.

Pozdrawiam,
prosiaczq

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:37.