![]() |
U mnie tez okolo 50 stopni srednio!
|
Cytat:
Moja barakuda teraz ma 32 stopnie a pracuje już 6 dni bez przerwy, w budzie tylko 2 wolnoobrotowe wiatraki (w zasilaczu i na procku) a sam CPU ma 31 stopni. Pewnie piszesz o Maku? Jeśli te babechy siedzą w aluminium to się dziwię tej temp.... |
Popatrzyłem na dwóch starych dyskach. (Seagate i WD)
I toto miedzy żebrami, to aluminiowy odlew razem integralnie powiązany z żebrami. W żadnym wypadku plastik lub coś innego. Nawet sprawdziłem igłą. Wyłazi srebrzysty metal. Nie wiem jak w nowych, ale jeżeli naprawdę to plastik, to wcale się odkształceniom nie dziwie :) U mnie dyski pracują w temp. prawie 50 st C. Coraz więcej ekologii, coraz więcej oszczędności = coraz więcej złomowego szajsu. |
Cytat:
W każdym bądź razie jest tak jak napisałeś. Wychodzi na to, że materiały wykorzystywane do produkcji dysków twardych są wątłej jakości, skoro produkt zostaje wyniszczony przez warunki domowe. |
Cytat:
Ale skoro to odprysk/zniekształcenia to faktycznie ciekawe. |
Ilość załączników: 1
To nie WD, nie kupuję innych pamięci niż Samsung :-)
Poza tym jego maksymalna temperatura nigdy nie przekroczyła 28 stopni. Myślę, że poniższy screen dokładniej obrazuje o co mi chodzi. |
Proszę Ciebie bardzo...
Załącznik 56762 To co znajduje się np. w zaznaczonym fragmencie (1) wyglądało w nowym dysku jak we fragmencie (2). Sprawa druga, to nie są żadne odpryski - jeśli autor tematu wsadzi tam palucha ;) to zauważy, że powierzchnia w tych zagłębieniach jest nierówna, zniekształcona termicznie. I nie Patrix, to nie jest metal, to jest jakieś tworzywo - przynajmniej tak było w mojej 160GB WD-ka. I jak mówiłem, u mnie te zniekształcenia się powiększały, nawet te wyższe żebra straciły geometrię. Podejrzewam zacierające się łożyska, ale nie rozbierałem tylko wymieniłem na gwarancji na Seagate. |
No tak, każdy widzi co innego :)
Wiec może opisz co tak naprawdę odpryskuje i czym się objawia. Pozbędziemy sie problemu. Ew. www.wrozka.pl |
Chodzi o te jasne odpryski na brzegach przy wkrętach ? Bo nie widzę nic innego...
To ten WD jest z plastiku ? o_O Przecież metalowa obudowa nie deformuje się przy takiej temp... ile to może mieć 60 stopni ? |
A tam lakieru. Jakby ten plastik był lakierowany...
WD, prawda? U mnie tak na WD się zaczęło, później było tego więcej, a skończyło się tak, że cała obudowa zaczęła się deformować, a dysk zdechł. Dlatego nigdy więcej WD. Ja bym już robił backup danych z tego dysku. |
Zapewne odpryski lakieru, IMHO to normalne, dysk się grzeje, lakier starzeje i odpada.
Ani to powód do reklamacji, ani do zmartwienia. |
jakie odpryski? :hmm:
|
Dziwne odpryski na dysku
Witam :-)
Ostatnio przeprowadziłem małą reorganizację w obudowie komputera i zastanawia mnie teraz stan techniczny jednego z dysków twardych. Sytuacja wygląda jak na załączonym zdjęciu - w zagłębieniach pojawiły się dziwne odpryski. Nie przypominam sobie, aby taki stan rzeczy miał miejsce od momentu zakupu dysku. Poza tym sprzęt nie był zarzynany i zawsze jest dobrze wychłodzony, dlatego nie rozumiem czym może być wspomniany defekt i zastanawia mnie, czy stanowi on jakiś problem. Pozdrawiam, prosiaczq |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:37. |