Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   adatrer usb ide i ps2 (https://forum.cdrinfo.pl/f105/adatrer-usb-ide-ps2-88082/)

kamil220288 02.03.2011 22:53

okey, ale dysk mi wykryło w sms i ps2loader raz, nawet godzinę grałem. Po odłączeniu zasilania już nic ps2 nie widzi, a komputer wariuje jeśli podłączam przez przelotkę, ale potem jak podłączam kablem ata , muszę go formatować bo go eksplorator nie widzi. Dopiero zainicjowanie go uruchamia.

SMBA 02.03.2011 22:40

A widzisz, miałem niedawno ten otwarty z PS2SDK ale wyrył mi 2 z 3 pendriveów oraz HDD na USB. Za to ten z GT4 widział 3/3 pendrivey i HDD na USB, za to żaden z nich nie widział podłączonego Dingoo A320 - zarówno z MC jak i bez, SMS wykrył że coś jest podłączone ale lista pusta...
Nie sprawdzałem innych urządzeń - ten jeden pendrive może być tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę że scenowy jest lepszy, ja jednak wybieram ten z GT4 bo dla mnie wykrywa więcej urządzeń niż scenowy.
Koniec OT z mojej strony.

Berion 02.03.2011 20:01

Cytat:

przecierz pisałem że po podłączeniu kabelkiem ata na komputerze mi działa normalnie
Jeśli uważasz, że to oznacza to samo co fs FAT32 na MBR (ważne, np. GPT nie jest obsługiwany)...

No i na Boga. Używaj interpunkcji! "Od tego ona jest, Od tego jest ona". Potraktuj to jako ostrzeżenie moderatora.

@SMBA
Scenowy, z ps2sdk. Te z gier są teraz 'sto lat za murzynami'. ;)

Nie ucz ojca dzieci robić. ;] Nie w przypadku PS2 tylko w przypadku programu, który używa tego czy śmego. Nie wiem jak obecne USBD, ale kiedyś widziały tylko pierwszą partycję. Natomiast USBD w SMS jest jakąś tam wersją zmodyfikowaną przez EEUGa i ta widzi zarówno wiele urządzeń na USB jak i wiele partycji (w zamyśle, bo czytając topiki to różnie z tym bywa).

kamil220288 02.03.2011 16:39

Dysk ma jedną partycje a system plików to fat32 (przecierz pisałem że po podłączeniu kabelkiem ata na komputerze mi działa normalnie) tylko przez usb adapter wariuje

SMBA 02.03.2011 15:12

Skoro "Najlepszy to on był kilka lat temu" to podaj nazwy gier, które posiadają lepszy żebym wiedział na przyszłość ;)

Ale skoro "ulaunch wczytal normalnie dysk ale pokrecił nazwy plikow były same #$%^*&*&*" to musiał już mieć jakieś pliki na dysku, a jak skopiować pliki na dysk jak nie miał żadnej partycji?
Ale polecam zrobić to co napisał Berion bo jeśli jest partycja na dysku to wygląda na to, że jest w jakiś sposób uszkodzona.
"tablicę partycji i jakieś partycje" dla ps2 nie mogą być "jakieś" tylko najlepiej jedna partycja, koniecznie FAT32 (w przypadku kilku - PS2 albo ci żadnej nie wykryje, albo tylko jedną).

Berion 02.03.2011 13:07

Nowe dyski mają to do siebie, że nie mają żadnego systemu plików - są czyste. Więc musisz wejść w managera dysków i założyć tablicę partycji i jakieś partycje, wybrać dla nich system plików i dopiero bęziesz mógł z tym coś robić...

I ja mam taką prośbę bo to już któryś nasty raz z kolei: używaj interpunkcji, polskich znaków i dużych liter na początku zdania (gdziekolwiek się ono zaczyna...).

Cytat:

Napisany przez SMBA (Post 1148539)
Prawdopodobnie wina modułu usbd.irx, spróbuj sobie go skopiować z GT4 (ponoć najlepszy z istniejących) i zastąp nim te już istniejące ;)

Najlepszy to on był kilka lat temu. :P

SMBA 01.03.2011 21:36

Hmm... może spróbuj go sformatować z managera dysków (start>uruchom>diskmgmt.msc)
a może ta cała przejściówka nawala?

kamil220288 01.03.2011 18:41

a właśnie że nie bo to wina ????????? nie wiadomo czego
wyglada to tak
podłączam pod komputer ta przejściówke z dyskiem i mi ja wykrywa w menadżerze urządzeń mam nowy dysk ale w eksplorator windows go nie widzi
w zarzadzaniu dyskami pruba incjacji konczy sie nie powodzeniem
kilka razy na 100 dysk sie normalnie uruchomi ( w tym przez godzine działał na konsolo resetowałem konsolę i działał normalnie do czasu aż go pozbawiłem zasilania )

SMBA 01.03.2011 17:40

Prawdopodobnie wina modułu usbd.irx, spróbuj sobie go skopiować z GT4 (ponoć najlepszy z istniejących) i zastąp nim te już istniejące ;)

kamil220288 28.02.2011 22:35

powiem ci tak tekken 5 black crash mint over mutant crash of the titans crash twinsanity god of war 2 granturismo 4 colin 2005 nawet wwe smackdown vs raw 2011 i pes 2011 ( nawet bo nowsze gry)
dzialają
a co do wrath of cortex raz mi się uruchomił nawet z tej pamieci

- - -

dysk dzisiaj podlaczylem przez ta przejsciowke i tak
sms go na chwile zobaczyl ( pokazalo sie dostepne media) ale nic dalej
ulaunch wczytal normalnie dysk ale pokrecił nazwy plikow były same #$%^*&*&*
a ps2 loader 0.8 czyta długo ale nic nie wczytuje

SMBA 28.02.2011 18:59

Jeśli pendrive jest kompatybilny z usbd.irx OPLa (a jest, skoro inna gra działa) to być może wina zbyt wolnego transferu USB PS2 (coś w okolicach USB 1.1), inne możliwe przyczyny masz tutaj: http://psx-scene.com/forums/f150/ope.../index106.html
Spróbuj może też trybów kompatybilności (Mode 1, Mode 2, ...).

kamil220288 28.02.2011 17:36

okey kupiłem przez sieć:)
a mam jeszcze pytanie
bo z pewnego mp4 wrzuciłem tekkena 5 i działa normalnie ale na tym samym wrzucam crasha the wrath of cortex i zawiesza się na filmiku
ale przez kabelek sieciowy ta gra dziala
to wina pendraka ?

SMBA 28.02.2011 17:12

Cytat:

wszystkie gierki jakie pobralem
Gry na PS2 się legalnie wyłącznie kupuje, nie pobiera ;)
Powinny działać o ile nie używają kontrolerów na USB.

kamil220288 28.02.2011 16:59

ja uzywam ps2 loader i dzila wszystko okey jak narazie jae poprzez lan i wszystkie gierki jakie pobralem dzialaja bez problemow czy jesli poprzez kabelek sieciowy gra dziala w ps2 loader to i wps2 loader przez usb sie uruchomi??

slesh123 28.02.2011 14:39

Witam ja próbowałem takiego rozwiązania i działało wszystko :)
ale gry musisz włączac przez usb advance ale w niektorych grach filmiki się przycinają.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:06.