![]() |
Serwer posiadający IP z puli prywatnej
Jak założyć własny serwer (w eDonkey) mając adres IP z puli prywatnej? Program "winipcfg" pokazuje mi IP "10.0.0.156", ale jest on niewidoczny dla innych komputerów spoza sieci lokalnej mojego dostawcy internetowego. Uruchomienie komendy "ping 10.0.0.156" z innego komputera wcale nie łączy się z moim komputerem. Skoro mój IP jest niewidoczny dla innych, to jak mogę wogóle korzystać z internetu? Jak mam założyć serwer?
|
Myślę, że najprościej jest skontaktować się z dostawcą i pod jego dyktando założyć serwer. Nie jesteś przypadkiem na SDI? On ukrywa nr. IP za swoim nr, jakoś to się nazywa ale nie pamiętam o tej godzinie:-D
|
a czy jestes w sieci lokalnej??
|
Nie, nie mam SDI:). Sieci lokalnej też nie mam, ale podejrzewam, że wszystkie komputery podłączone do mojego ISP znajdują się w jego sieci lokalnej - np. gdy wchodzę na strone www mojego ISP, to Internet Exploder pokazuje strefę "Lokalny intranet" (czyli jest sieć lokalna).
W ofercie ISP jest kilka dodatkowych usług, jak np. stały IP, ale ja wiem, że MOŻLIWE jest założenie serwera bez niego. Słyszałem kiedyś o programie "Direct Update", który pomaga zdobyć stały IP oraz "Dynam IP", który pozwala uruchomić serwer na łączu z dynamicznym IP. Zainteresował mnie ten drugi, ale przecież dostęp z zewnątrz do mojego komputera jest możliwy tylko wtedy, gdy w internecie jest znany jego IP((. Mój IP chyba nie jest dynamiczny, gdyby był, to za każym razem miałbym inny, a tymczasem "winipcfg" pokazuje wciąż "10.0.0.156". |
dosc dziwny jest ten IP, nie wyglada mi nawet na siec lokalna.Zreszta zobacz sobie tutaj i wpisz swoj IP.Jezeli jestes w sieci loaklnej to wydaje mi sie ze nie uratuja cie zadne programy tylko bedziesz musial uruchomic ta dodatkowa usluge u swojego dostawcy inter. chociaz moge sie mylic......:P 8)
|
O mój Boże, "namierzyli mnie";) :-D :-D :-D :
"Twój adres IP (80.48.128.248) został znaleziony w Wloclawek, Wloclawek (province), Polska." Coś mi tu nie gra, bo skąd tu nagle 80.48.128.248 - to chyba jednak dynamiczny IP. Po wpisaniu "10.0.0.156" na mapie nie zaznaczono żadnego punktu, pokazało się tylko to: "10.0.0.156 hots ma prywatną rangę adresu IP." Gdy kiedyś sprawdzałem w programie "Visual Route" mój IP, zostałem prawidłowo zlokalizowany. A wskazana strona tego nie zrobiła. Czy ktoś z Was mógłby uruchomić u siebie "ping 10.0.0.156" oraz "ping 80.48.128.248", a następnie poinformować mnie o rezultatach? Proszę również innych o sprawdzenie mojego IP tutaj. |
to samo
Zrobiłem, jak chciałeś i też wypisało tekst pod mapą:
10.0.0.156 hots ma prywatnš rangę adresu IP. (80.48.128.248) został znaleziony w Wloclawek, Wloclawek (province), Polska. Miłego dnia |
tego pierwszego nie probowalem - bo to przeciez adres wewnetrzny sieci lokalnej i kazdemu pokaze co innego
ten drugi owszem dal sie spingowac - czasy rzedu 3000ms (3 tysiace) ale stabilne - moze to byc kwestia tego ze siedze na modemie, ale nie sadze abym na statlym mial szybciejo wiecej iz 10% poza tym sprawdz czy masz stale, czy dynamiczne IP |
Ilość załączników: 1
tak to wygląda.
|
jakim cudem masz 10 cyfrowy iD:P????????????????
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Q...wa! Ja mam ID 193 i transfer stały 1MB/min.
Jak to się robi, linki do tego znam, chcę krótki przepis. Miałem bota, ale wywaliłem bo się powiesił:-D Udostępniam 6,4GB, do mnie jest 24, od 6 KB. Idę podnieśc kompa. ZARAZ WRACAM> PRZEPIS!!! |
No więc tak: dzisiaj, po kilku restartach sprawdziłem swój IP, a tam znów widzę 80.48.128.248 (ten sam adres). Czyli nie jest to dynamiczny IP, wygląda na stały adres, ale ukryty pod innym (10.0.0.156). Co robić?
|
Cytat:
eh. jestes w siec lokalnej nawet jezeli sobie nie zdajesz z tego sprawy, jedyne co mozesz zrobic to pogadac z adminem zeby zrobil port-forwarding/port trigering na twoj ip i to wszystko. na 99.9% jestem pewnien ze nie zrobi tego. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:30. |