![]() |
Napęd dvd przestaje poprawnie działać
Chciałbym się na początku przywitać, bo jestem nowy na tym forum :)
A teraz do rzeczy: Komp działa na win7 Home Premium 64bit napęd dvd Samsung SH-S223C. Co jakiś czas napęd jakby się zawieszał tzn. przestaje odtwarzać płyty. Ikonka napędu w Komputer zostaje, tylko się nie zmienia po włożeniu filmu do napędu. Co ciekawe on widzi tam jakieś dane ale nie potrafi ich odtworzyć. Pomaga odinstalowanie napędu i zainstalowanie na nowo (w menadżerze urządzeń) i znowu działa przez jakiś czas normalnie, próbowałem podpiąć pod inny port sata i innym kablem bez rezultatu. Napęd ma najnowszy biossb06, ponadto już myśleliśmy że to wina nagrywarki i zakupiona została nowa z firmy plextor, ale problem także się dzisiaj pojawił. |
A jaka masz plyte glowna?
|
Płyta P5Q Turbo
|
Sorki za delay. Jezeli druga, nowa nagrywarka zachowuje sie podobnie, to wina lezy gdzies na poziomie programowym. Trudno to w jakis sposob zdiagnozowac. Postaraj sie wgrac najnowsze sterowniki do chipsetu/sterownikow SATA. Jesli nie pomoze, to pozostaje drastyczne (ale najszybsze) rozwiazanie: reinstalacja systemu.
|
ok, sterowniki są najnowsze, zaktualizowałem też bios do najnowszej wersji i czekam czy znowu się pojawi problem
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:47. |