Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Sweex Video Grabber USB (https://forum.cdrinfo.pl/f108/sweex-video-grabber-usb-88493/)

burcik 31.03.2011 23:00

Sweex Video Grabber USB

Ostatnio oglądając program GADŻET na TVN TURBO zobaczyłem teścik takiego urządzenia Sweex Video Grabber USB. Słyszał ktoś coś o nim. W programie telewizyjnym zgrywanie materiału z magnetowidu (popularnego video) na komputer był banalne. Proszę o wypowiedzi wasze na ten temat. Może jest takie podobne urządzenie - lepsze, chyba, że ten Sweex Video Grabber USB jest jedynym tego typu urządzeniem na rynku.

http://www.chip.pl/news/sprzet/rtv/2...-video-grabber

Misiek4 03.04.2011 19:02

Takich urzadzen jest cala masa, przyklad:
- Pinnacle Systems Dazzle Video Creator

Jak w google wpiszesz "grabber video" lub na alledrogo "grabber" dostaniesz mase urzadzen, ktore w dzialaniu sa bardzo podobne do modelu wymienionego przez Ciebie.

burcik 04.04.2011 11:29

A jest jakiś "najlepszy" dający najlepsza jakość obrazu z kasety czy to nie ma znaczenia?? Lub może warto kupić jakiś konkretny model ze względu na coś.

loki7777 04.04.2011 13:31

Nie ma znaczenia(przy tych za okolo 100zl), jakosc w wiekszosci zalezy i tak od programu jaki uzyjesz do zgrywania. Ja to robilem uleadem ale potem wzialem virtual dub.

burcik 04.04.2011 14:22

To zobaczę co jest na rynku i porównam, VirtualDub to chyba do formatu avi robiłeś??, bo ja bym chciał od razu na DVD zrobić, chyba, że lepiej zrobić na avi a później na DVD??? A w jakim celu i co robiłeś w VDM?? Takie urządzenia w ogóle są dobre czy to jakaś kicha?

loki7777 04.04.2011 23:53

Tak, do avi. Zrobisz jak ci bedzie wygodniej, ale cudow i tak nie oczekuj:) Przerabialem komunie i studniowke i pare innych *******, potem sprzedalem tracac kilka zlotych;) Ogolnie do rpzerobienia jest ok, ale szalu nie ma - zreszta vhs jakosciowo byl taki sobie.

burcik 05.04.2011 10:52

Ja chcę moje kasety VHS przerobić, stąd moje zainteresowanie. Czy po zgraniu do formatu DVD można go jeszcze jakoś poprawić?? No i czy to urządzenie jest dobre czy są może jakieś lepsze (choć nie wiem w czym)?

loki7777 05.04.2011 11:49

Pewnie i lepsze sa, bardziej profesjonalne i zapewne poprawiajace w jakis sposob obraz z vhs, ale cena moze byc kosmiczna i dla tych paru filmow raczej sie nie oplaca. Obraz to raczej poprawisz przed kompresja a nie po - ale musisz sie liczyc z zajetym miejscem na hdd - 1minuta= 100-200mb(jak nie wiecej) - z tego co pamietam. Taki obraz mozesz obrabiac w vd nakladajac filtry lub w innych platnych programach, ale nie licz na to ze z vhs uzyskasz obraz jak na dvd - moze byc ciut lepszy niz zrodlo oryginalne ale nic poza tym, a czasowo bedzie to dlugo trwalo. Mi zalezalo na czasie i pare kaset udalo mi sie zrobic w mniej niz tydzien - kompresujac (tu nie pamietam czy w locie) do xvida przyjmujac ze 1,5h zajmie 700mb.
Moja rada jest taka kup obojetnie jakiego grabbera z allegro - najlepiej uzywanego(widze ze nowe sa nawet za 32zl z kw;), bo stan i tak bedzie idealny i sprawdz czy ci taka jakosc odpowiada, jesli nie to zainteresuj sie czyms drozszym (zapewne jakas karta tv albo cos w tym stylu).
Z tego co widze to wszystkie grabbery sa bardzo podobne do siebie i roznic sie moga tylko dolaczonym oprogramowaniem, ale majac darmowego VD do zgrywania nie jest ci nic wiecej potrzebne, a avi albo nieskompresowany avi bez problemu przerobisz na dvd rowniez darmowymi programami.

burcik 05.04.2011 14:24

Karta TV zapewni lepszą jakość????

loki7777 05.04.2011 14:33

Powinna, wszystko zalezy od karty.

Misiek4 05.04.2011 14:43

Koledzy, powiedzmy sobie szczerze: obraz w rozdzielczosci VHS ma tak niska rozdzielczosc, że w porownaniu z obecnymi standardami zapisu wyglada to bardzo blado. Tak naprawde material zgrany przez wiekszosc dostepnych na rynku grabberow bedzie mial podobna jakosc (przy tym samym formacie zapisu/kompresji). Ew. obrobka mozna ta jakosc w jakims tam minimalnym stopniu poprawic (poprawa nasycenia, ostrosci, etc), ale cudow nie bedzie.

burcik 05.04.2011 15:15

Czy w sumie mogę kupić taki grabber, bo jest on bardzo wygodny. Taka poprawa ostrości, nasycenia itp to jest jakiś artykuł o tym????? To kupie taki grabber i pozgrywam sobie kasety, przy okazji każdy materiał DVD delikatnie poprawię, jeśli można materiał DVD poprawić, bo avi można, ale nie wiem czy gotowy materiał DVD można.

Misiek4 06.04.2011 09:54

Kupic mozesz. :) Wiekszosc z tych urzadzen posiada jakies tam oprogramowanie, ktore pozwala na zgranie materialu i edycje. A jesli bedzie niewystarczajace, to jest masa innego oprogramowania, ktore "zrobi robote".

burcik 06.04.2011 13:16

Możesz podać jakaś nazwę oprogramowania, która najbardziej przyczyni się ( o ile to możliwe) to poprawy materiału DVD, najlepiej bez konieczności zgrywania do avi o później znów do DVD, bo i tak jakość spadnie poprzez kompresję.

Misiek4 06.04.2011 13:38

VirtualDub - a co zgrywania to jak sobie wyobrazasz obrobke materialu, ktory nie jest zgrany? ;) Musisz go zgrac, aby miec co obrabiac. Jesli nie chcesz stracic jakosci poprzez kompresje, mozesz zgrac material jako bezstratne avi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:17.