![]() |
Samsung HM320JI - Problem
Witam mam problem z dyskiem 2.5" dysk zewnętrzny podłączany na usb. Dysk z dnia na dzień przestał działać tzn nie wykrywa go wogóle komputer. Nie ma ikony dysku w moim komputerze(Mechanicznie dysk działa "czuć" ze "pracuje") .W menedżerze urządzeń wykrywa "Masowe urządzenie magazynujące usb" ale nic po za tym. Mam na nim bardzo ważne dane które muszę odzyskać czy istnieje odzyskanie danych z takiego dysku ? Proszę o pomoc.
|
Na początek spróbuj na innym komputerze, najlepiej z innym kablem - szczególnie dobry byłby taki, który po stronie kompa ma 2 wtyki USB.
|
A więc dysk podłączyłem bezpośrednio do laptopa ale niestety nie idzie sformatowac tego dysku chcialem zainstalowac system. Po podłączeniu dysku pod usb zostaje wykryty ale rowniez nie idzie sformatowac:(
|
To chcesz go sformatować czy odzyskać dane? :hmm:
Bo jedno z drugim niezbyt jest po drodze... :nieee: Przyjrzyj się bardzo uważnie obwodom i elementom elektronicznym widocznym "na dysku" - może "coś" się przepaliło (najpewniej transil)? |
obwody elektryczne ok. chce sformatowac i odzykac dane programem do odzyskania danych. poniewaz kiedy wykrywa dysk to prosi o sformatowanie ale nie mozna go sformatowac :(
|
Przez wiersz poleceń również lipa:( kiedy wpisuje format f:/fs:ntfs w wierszu poleceń pokazuje sie "urządzenie jest zajęte".
|
Zainstaluj HDDlife i zobacz jaki wyswietli status tego dysku.
|
niestety po instalacji programu podpialem dysk i zadnej reakcji nawet nie chce odpsalic. kiedy odlacze dysk program dziala
|
Zebysmy mieli pewnosc: caly czas podpinasz ten dysk przez USB, czy jednak wyjales go z obudowy i podlaczyles bezposrednio?
|
po pewnym czasie program odpalil w tabeli logical disk info pokazuje ze dysk jest zajęty:(
Cytat:
|
rozumiem, ze uzywasz kabla z dwoma wtyczkami USB na jednym koncu?
|
Cytat:
|
pozostaje rozkrecic/rozebrac obudowe i podpiac dysk bezposrednio pod port SATA
|
Cytat:
|
mialem na mysli podpiecie dysk pod SATA i probe odczytu parametrow SMART - co byc moze pokaze nam, co sie dzieje z hdd...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:30. |