![]() |
Jak wyj±ć save z save statu emulatora PCSXbox?
Dawno temu, emulowałem Lunar 2 na PCSXbox i drań nie chciał mi zapisywać gry do obrazu karty (niby zapisywał, ale nie fizycznie), co niestety odkryłem dopiero po niemal 40h gry... Nie miałem siły się z tym mordować, więc zadowoliłem się save state'm. Kilka dni temu przeprowadzałem porz±dki na dysku klocka i postanowiłem odzyskać save'a.
1. Rozpakowałem save state *.st<numer slotu> (standardowy gzip). 2. Jako, że każdy save state to kompletny dump RAM itd., zawiera też i dane, które s± żywcem przenoszone na memorkę podczas save'owania, a jako, że każdy save zaczyna się od "SC" to i takiej frazy poszukałem. Tylko trzy z nich przypominały save'a. 3. Objechałem więc całe 8KB (0x2000h bo jeden slot) i wydzieliłem każdy do osobnego pliku. 4. Dodałem nagłówek, aby zrobić z tego format MCS. 5. Wszczepiłem to do obrazu karty (atrybuty przeszczepiłem z save'a zrobionego na emu, ten sam slot o ile to ma znaczenie). 6. Nazwałem epsxe000.mcr i po trzech próbach trafiłem na wła¶ciwy (oba były rozpoznawane, ale tylko jeden dał się odloadować). ;] I wiola (voila ;]), działa! Bez łaski PCSXbox. Może się komu¶ ta "wiedza" przyda. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:18. |