![]() |
Program do zarządzania pracą dysku twardego
Witam!
Czy jest program, który zatrzymuje pracę dysku twardego po jakimś czasie nie korzystanie z niego? Przy czym nie chodzi mi o ten mechanizm wbudowany w windows, bo mam wrażenie, że on tylko 'hibernuje' dysk, mi chodzi o takie zupełne zatrzymanie wirowania talerzy w dysku twardym. Pozdrówka! ps. wszystkie 4 dyski w kompie mam firmy seagate. |
Ten mechanizm systemowy wylacza wirowanie talerzy w dyskach twardych.
|
Ok, ale powiedzmy że nie ufam Microsoftowi (bo w sumie wszystkie dołączone programy do systemu są schrzanione), czy nie ma jakiegoś inne oprogramowania który by tym zarządzał w sposób łatwy i przejrzysty (chodzi mi o graficzny interfejs).
Ponadto jak to jest z dyskami dwutalerzowymi: on wyłącza pojedynczy dysk (czyli dwa talerze na raz) czy też tak ładnie selektywnie... poszczególne nieużywane talerze? |
reese a o jakim systemie mowa? Generalalnie przesadzasz - mechanizm usypiający dyski dziala normalnie i jest obslugiwany graficznie. Przy usypianiu dysku wylaczany jest silnik napedzajacy wszystkie talerze.
|
Misiek4: mowa o systemie XP. Nawet załóżmy mega optymistycznie, że microsoft tego nie schrzanił, to czy nie ma rozwiązań komercyjnych lub darmowych? Tak abym np. mógł zobaczyć, który dysk jest uśpiony a który działa...
Te "usypianie dysku" na czym polega - talerze przestają zupełnie wirować, czy też wirować z mniejszą prędkością? |
reese, napisalem wyraznie jak to dziala w poprzednim poscie. Co do softu to moze RevoSleep?
|
Wypróbowałem ten soft - wyrzuca mi błędy (po postawieniu wihajstra przy dysku i naciśnięciu "go"), więc odinstalowałem.
"Przy usypianiu dysku wylaczany jest silnik napedzajacy wszystkie talerze." - ok tak tylko dopytywałem, bo niedowierzałem:) |
To mozesz sprawdzic HDParm - uruchamia sie z linii komend (z prawami administratora). Tylko ostroznie, zeby sobie czegos nie zepsuc...
|
Cytat:
|
Misiek4 napisał to dokładnie wiec niema sensu ciągnąć tematu
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:56. |