Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Instalacja HDD 3,5" do PS3 (https://forum.cdrinfo.pl/f105/instalacja-hdd-3-5-ps3-88646/)

wiedzmin35 13.04.2011 18:16

Instalacja HDD 3,5" do PS3
 
Witam

Posiadam ps3 z 40GB HDD zastanawiałem się nad zmianą na większy,niestety hdd 2,5" są w dość sporych cenach.Przypadkiem trafiłem na info o możliwości podłączenia hdd 3,5" z zasilaniem zewnętrzym.
I tu moje pytanie czy jest to rozwiązanie bezproblemowe(czyli hdd 3,5",zewnętrzny zasilacz,instalacja i działa),czy trzeba kombinować.
Oglądnąłem kilka filmików na you tube,ale są niekonkretne.
Korzysta ktoś z takiego rozwiązania?

Berion 13.04.2011 19:51

NIGDY nie podawaj modelu konsoli po pojemności dysku. Kompletny bezsens, który prowadzi do nieporozumień... Modele PS3 podaje się po numerach katalogowych produktu, np. CECHyxx/CECH-xxxx.

A po co zasilanie zewnętrzne? Chyba pomyliłeś dysk zewnętrzny z wewnętrznym. Wewnętrzny to na SATA (może być na zewnątrz jeśli chcesz, ale trzeba podłączyć go kablami i wygląda to mało estetycznie), zewnętrzny na USB. FW i/lub jego pliki konfiguracyjne można wgrać wyłącznie na dysk wewnętrzny. W modelach z NAND zmieniasz dysk i konsola prosi o format dysku, w modelach z NOR dodatkowo potrzebny reflash FW.

wiedzmin35 13.04.2011 20:24

@Berion
Jak zwykle masz racje
-ps3 CECHG03
-chodzi mi o dysk wewnętrzny(zamiana z 2,5"-40GB na 3,5"-650GB wszystko na zewnątrz,wiem że mało estetycznie ,ale taniej)
-zewnętrzne zasilanie bo podobno hdd 3,5" pobiera więcej z zasilania niż może dać ps3(info z różnych for).
No myślę że teraz jaśniej się określiłem.

Berion 13.04.2011 20:46

:hmm: a tego to przyznam nie wiem, mnie się wydaje że "dyski laptopowe" ciągną tyle samo co normalne. Tak wyprowadzony dysk na zewnątrz widziałem tylko 2,5.

wiedzmin35 13.04.2011 21:12

No właśnie dlatego pytam czy to da rade.Niby piszą że jest to bezproblemowe,ale ja jakoś nie do końca jestem przekonany.
Jeżeli to działa to jest niezła alternatywa dla dość drogich dysków 2,5".
Ktoś ma i poleca?

Berion 13.04.2011 21:21

Ale czy co działa? Bez dodatkowego zasilania? Czy może pytasz czy działa z tak wyprowadzonym dyskiem. Jeśli to drugie to ja nie widzę powodów dla którego miałoby nie działać, nawet dysk IDE w kieszeni z wyjściem na SATA.

M@X 13.04.2011 21:21

Osobiscie w zyciu bym sie na takiego "potworka" nie zdecydowal. Pomijajac juz ze wyglada to jak tylek slonia podczas wydalania, to na pewno nastrecza problemow. Dyski 2,5'' nie sa AZ TAK drogie, dlatego dobrze radze - wybierz mniejszy dysk za te pieniadze, za to 2,5'' a oszczedzisz sobie wielu problemow, ktore na pewno sie pojawia.

Drogie to sa dyski do xboxa - musza byc od ms i kosztuja krocie. Sony ulatwia zycie umozliwiajac montaz zwyklych HDD 2,5'', a ludziom i tak chce sie kombinowac... Ech...


Wiadomość wysłana z  iPhone przy użyciu Tapatalk

wiedzmin35 13.04.2011 21:31

@Berion
Dokładnie chodzi o to drugie.Mam nadzieje że tak będzie szło bo jutro będę z tym działał.

@M@X
Kolego może dla Ciebie różnica 100zł to pestka przy tych samych GB jednak dla mnie stówka to to dość sporo.

szczuru 13.04.2011 21:36

@Berion, dyski 2,5 "ciągną" mniej, dlatego styka mi zasilanie z USB ;)

Berion 13.04.2011 21:48

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1156632)
Drogie to sa dyski do xboxa - musza byc od ms i kosztuja krocie. Sony ulatwia zycie umozliwiajac montaz zwyklych HDD 2,5'', a ludziom i tak chce sie kombinowac... Ech...

Niektórzy liczą każdy grosz i serio, ja też bym wolał 3,5. Nie przeszkadza mi scenowy wygląd sprzętu, wręcz lubię rozwiązania typu "zrób to sam".

Aha - i nie muszą być (ale przeszczepianie tych sektorów jest średnio legalne), natomiast pasują tylko konkretne modele i do maksymalnej wielkości w jakich MS sprzedaje dyski.

wiedzmin35 13.04.2011 22:02

Panowie proszę co doradzacie?
Wiem że macie większą wiedzę niż ja-jestem początkującym w temacie ps3.
Warto czy nie,a scenowe klimaty mi nie przeszkadzają w temacie wyglądu.Wszystko to kwestia gustu.
A słonia tyłek w trakcie wydalania widziałem na żywo w Kambodży i wcale nie przypomina hdd z kablami.

Arepo 13.04.2011 22:44

Osobiście bym nie kombinował i kupił mniejszy dysk 2,5", za 320 GB zapłacisz ze 130 zł, to jest cena jednej nowszej gry, więc bez przesady.

Jeśli jednak upierasz się przy 3,5", to wybierz model z jednym talerzem, z popularnych serii ECO np.:
- WD Caviar Green 500 GB (WD5000AADS), pobór mocy zapis/odczyt – 4,13 W,
- Samsung EcoGreen 500 GB (HD503HI), pobór mocy zapis/odczyt – 5,1 W.

Trzeba pamiętać, że dyski 2,5", w tym zakresie pojemności pobierają 2-2,5 W, więc 2 razy mniej. Czy PS3 starczy mocy pozostaje sprawdzić na sobie. Ostatecznie pozostanie zewnętrzne zasilanie, ale takie rozwiązanie to już przesada jak dla mnie …


pozdrawiam

wiedzmin35 13.04.2011 22:58

@Arepo
I takiej odpowiedzi oczekiwałem,co do zewnętrznego zasilania to nie ma problemu bo mam kieszeń SATA-USB i sam zasilacz do SATA.Jednak przemyślę kupno 2,5" zamiast 3,5".Chyba jednak będzie z tym mniej problemu.
Jutro wieczorem dam znać co i jak,może innym to ułatwi podjęcie decyzji.
Dziękuje za pomoc.

Arepo 13.04.2011 23:18

Dodam tylko, iż niektóre sklepy podają, że ten WD5000AADS ma 3 talerze. Waga i pobór mocy na to nie wskazują, a producent nie podaje tych danych - specyfikacja tutaj. Możliwe, że jest jak z modelem WD5000AAKS - miał on w początkowej fazie produkcji 3, a potem 1.

Cytat:

Napisany przez wiedzmin35 (Post 1156661)
Dziękuje za pomoc.

Nie ma sprawy :).

pozdrawiam

wiedzmin35 14.04.2011 21:05

Właśnie jestem po testach i oto kilka moich spostrzeżeń-

1-HDD 3,5" SATA 2 WD 400GB,ale reszty parametrów nie znam bo nie ma całej naklejki znamionowej,a nie podpinałem go do PC.Zasilacz zewnętrzny mint power(17zł).Wszystko w tym zestawieniu działa,konsola sformatowała dysk,wgrałem dwie gry i działają bezproblemowo.
Wydaje mi się że temperatura ps3 jak by mniejsza(sprawdzana dotykowo).
2-Wadą jest jak dla mnie głośna praca HDD,pewnie dla tego że jest na zewnątrz.
3-To jest moje odczucie ale menadżery typu multiman,rogero dość ostro mulą w porównaniu z pracą z HDD 2,5".
I chyba przy takim rozwiązaniu pozostanę.Wszystko schowane z tyłu konsoli,wygląd schludny i praktyczny.
Postaram się sprawdzić dokładnie co to za WD i po dłuższych testach podzielę się spostrzeżeniami.


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.