Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   konwersja bin / iso do elf codebreaker (https://forum.cdrinfo.pl/f106/konwersja-bin-iso-elf-codebreaker-88698/)

Berion 23.04.2011 11:13

Cheat device są zabezpieczone przed kopiowaniem słabymi sektorami na dummy. Jeśli ktoś wie o czym mówię to skopiuje bez problemu. Np. w ISO Busterze wykonać odczyt posektorowy od do i od do, omijając niepożądany fragment. Można też w locie zastąpić zerami. Albo skopiować pliki ręcznie i zrobić obraz na nowo ustawiając na wszelki wypadek takie samo LBA dla wszystkich plików.

Ale to już nie ten temat.

Myszop 22.04.2011 22:01

z graniem za pomocą tego w gry ps1 na konsoli ps2 nie ma problemu :)

Mam oryginalnego EqX, ale nie będę zgrywał bo nic mi z nagrywarek nie działa w pc żadnej płyty nie czyta, więc poszukam ;d ale nie obiecuję że szybko znajdę...

SonGoqu 22.04.2011 18:39

Cytat:

Napisany przez Myszop (Post 1158153)
[b]EqualizerExtreme jest tylko i wyłącznie na gry psx nie na ps2, coś źle ktoś przeczytał i źle zrozumiał. Mam to dla gier ntsc i pal w dwóch płytach, można powiedzieć że jest to tak jakby pierwsza wersja AR ;d
Także to jest tylko dla psx..

Znaczy dla gier z psx, nic chyba nie stoi na przeszkodzie by przy pomocy tego wgrać kody i grac w grę z ps1 na konsoli ps2.

Ps możesz to wrzucić na megaupload i podać na priv link do ściągnięcia, będę wdzięczny. pzdr.

Myszop 22.04.2011 16:49

[b]EqualizerExtreme jest tylko i wyłącznie na gry psx nie na ps2, coś źle ktoś przeczytał i źle zrozumiał. Mam to dla gier ntsc i pal w dwóch płytach, można powiedzieć że jest to tak jakby pierwsza wersja AR ;d
Także to jest tylko dla psx..

SonGoqu 22.04.2011 15:28

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1158143)
Ja pierwsze słyszę o tym programie, ale skoro miałby służyć do cheatowania na PSX, to musi być to plik wykonywalny dla PSX. Skoro na stronie jest napisane, że działa i z PSX i z PS2 to znaczy że muszą być dwie płyty, jedna dla PSX, druga dla PS2. Więc albo fake albo klon np. Action Replay'ów.

Z tego co znalazłem to prekursor AR, AR pojawił się chwilkę później, następnie były AR2, ARMAX ... . Producent ten sam "Datel" tyle, że tego EqEx nigdzie nie idzie "dostać", za to udało mi się "uzyskać" GameSHARK^^{PSX}, mam nadzieje ze ruszą gry z psx'a na ps2. Tylko czy to tylko na gier ntsc, wszędzie tlko takie wersje sa opisane, z drugiej strony istotna jest wersja cheat'a do gry.

Berion 22.04.2011 15:19

Ja pierwsze słyszę o tym programie, ale skoro miałby służyć do cheatowania na PSX, to musi być to plik wykonywalny dla PSX. Skoro na stronie jest napisane, że działa i z PSX i z PS2 to znaczy że muszą być dwie płyty, jedna dla PSX, druga dla PS2. Więc albo fake albo klon np. Action Replay'ów.

SonGoqu 22.04.2011 15:03

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1158138)
Żadnego PSX-EXE nie "przerobisz" na ELF.

Oki, dzięki zrozumiałem ;)

Co do Equalizer Extreme to rozumiem, że chodzi o to:

h_t_t_p_:_/_/_w_w_w.techbuy.com.au/product.asp?prodId=17483

Szkoda tylko, że wycofany.

pzdr.

Berion 22.04.2011 15:00

Żadnego PSX-EXE nie "przerobisz" na ELF.

SonGoqu 22.04.2011 14:52

Cytat:

Napisany przez Myszop (Post 1157560)
Ale SonGoqu, możesz do gier na psx skorzystać z Equalizer Extreme, to jest dokładnie to samo co Codebreaker czy AR, ARMAX, GAMESHARK, no działa na identycznej zasadzie, masz kody do gier...
Tyle że nie ma EqExtreme tych zabezpieczeń co uniemożliwiają odpalanie kodów do piratów, Equalizera poszukaj w necie :) powodzenia (albo gameshark for psx)

Ok dzięki za info, jednak rozumiem ze nie ma tego w wersji elf by wrzucić na memorke? Przetestuje to cudo.

[ps. ms ktos linka ;)]

Myszop 18.04.2011 13:50

Ale SonGoqu, możesz do gier na psx skorzystać z Equalizer Extreme, to jest dokładnie to samo co Codebreaker czy AR, ARMAX, GAMESHARK, no działa na identycznej zasadzie, masz kody do gier...
Tyle że nie ma EqExtreme tych zabezpieczeń co uniemożliwiają odpalanie kodów do piratów, Equalizera poszukaj w necie :) powodzenia (albo gameshark for psx)

SonGoqu 18.04.2011 13:31

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1157548)
*.iso jest obrazem płyty, *.elf plikiem wykonywalnym po stronie EE. Nie możesz jednego konwertować na drugi. Możesz co najwyżej stworzyć bootowalną płytę z programem (z *.elf-em + do niego SYSTEM.CNF).

CodeBreaker 10.0 jest do gier na PS2, a nie PSX. Jest i CodeBreaker do PSX, ale musiałbyś swapować nośniki. Nie można uruchomić PSX-EXE z mc/mass/hdd/host/smb tylko z płyty, a kiedy już PS2 przełącza się w tryb PSX to IOP zwalnia do 33,6MHz i przejmuje rolę CPU PSXa, a więc nie ma fizycznej możliwości dostępu do dysku, karty pamięci (w inny sposób niż przez API fw PSXa) itd.

I co to jest niby "elf bot"?

No i to jest konkretna odpowiedź. Wiem,że CB 10 jest do ps2 dlatego nie wchodzą mi kody. Mam CB w wersji bin do psx i chcialem utworzyć wersje elf by wrzucić ja na kartę jak CB 10. Konsola jest modowana więc nagrywane płyty odpalaja bez problemu. Jeśli chodzi o elf bot to chodzilo mi o FreeMCBoot.

Berion 18.04.2011 13:08

*.iso jest obrazem płyty, *.elf plikiem wykonywalnym po stronie EE. Nie możesz jednego konwertować na drugi. Możesz co najwyżej stworzyć bootowalną płytę z programem (z *.elf-em + do niego SYSTEM.CNF).

CodeBreaker 10.0 jest do gier na PS2, a nie PSX. Jest i CodeBreaker do PSX, ale musiałbyś swapować nośniki. Nie można uruchomić PSX-EXE z mc/mass/hdd/host/smb tylko z płyty, a kiedy już PS2 przełącza się w tryb PSX to IOP zwalnia do 33,6MHz i przejmuje rolę CPU PSXa, a więc nie ma fizycznej możliwości dostępu do dysku, karty pamięci (w inny sposób niż przez API fw PSXa) itd.

I co to jest niby "elf bot"?

SonGoqu 18.04.2011 07:11

Cytat:

Napisany przez Myszop (Post 1157463)
Nie ma takiej możliwości ale możesz napisać tak samo działający program (co jest trudne dosyć i wymaga sporej wiedzy pisania programów do różnych systemów).
Codebreaker o rozszerzeniu .ELF jest i możesz go pobrać tutaj link
Ale nie wiem czy u ciebie on zadziała a być może bo u mnie nie działa i to nie wiem czemu...

Nie jestem również pewien czy działa do gier PS1/PSX....

Witam, a to szkoda, ogólnie mam samodzielnie zmodowaną kartę pamięci z działającym codebreaker 10 w wersji elf, jednak nie da się tam wpisać kodów do codebreaker z gier z wersji psx (chyba,że jest sposób o którym nie wiem!?), chciałem sobie odświeżyć stare pozycję. Wiem że w linkuksie jest jakaś komenda zmieniająca rozszerzenie ale sama zmiana rozszerzenia raczej nie załatwi sprawy.

A jest może jakaś możliwość by do zmodowanej karty pamięci wgrać plik .bin bądź .iso by był odczytany przez elf bota?

Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź.

Myszop 17.04.2011 21:45

Nie ma takiej mo***380;liwo***347;ci ale mo***380;esz napisa***263; tak samo dzia***322;aj***261;cy program (co jest trudne dosy***263; i wymaga sporej wiedzy pisania programów do ró***380;nych systemów).
Codebreaker o rozszerzeniu .ELF jest i mo***380;esz go pobra***263; tutaj http://www.szczuru.mowi.ze.zabronion....przylaczam.pl
Ale nie wiem czy u ciebie on zadzia***322;a a by***263; mo***380;e bo u mnie nie dzia***322;a i to nie wiem czemu...

Nie jestem równie***380; pewien czy dzia***322;a do gier PS1/PSX....

SonGoqu 17.04.2011 21:40

konwersja bin / iso do elf codebreaker

Witam, poszukuje programu, który przekonwertował/skompresował by plik .bin bądź .iso do pliku .elf aby można go było dodać go przerobonej karty pamięci PS2. Chyba, że ktoś posiada codebreker.elf do gier z psx/ps1.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:24.