![]() |
Sklep VILAND a w nim DVD-R
Witam Wszystkich serdecznie!
Po przeczytaniu paru postów o jakości płyt dvdr nieźle się zdziwiłem. Kiedyś braliśmy Verbatimy i wszystko było w porządku. Od paru lat biorę Emtec z MM i może pierwsza cake 100szt był OK. Następne coraz gorzej. Z ostatnimi horror co 2-3 nagrana. Z racji że mój HDD systemowy spuchł od zdjęć i video to szukam czegoś na domowe archiwum. 1-2TB dysk załatwi sprawę na długo ale w razie padu dysku jeszcze bekap na płytach. Prosiłbym o wypowiedź na temat sklepu i przystępnych cenowo płyt: Czy powinienem brać od razu Verbatima Gold Archival albo TDK Prof. ew. JVC Glossy z Juden? A może wystarczą zwykłe Verbaty po 100 szt z produkcją Taiwan? Sklep to Viland.pl - nie mogę jeszcze wklejać linków. Pozdrawiam, P. |
Już lepiej zainwestuj w DVD-RAM. :tak!:
|
joujoujou dzięki za odpowiedź. Ależ te płyty drogie, przy podwójnej kopi bezpieczeństwa sporo wyjdzie. Nie poleciłbyś jakiejś tańszej opcji :|
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Płytka będzie nagrana jednorazowo cała i od razu schowana 'gdzieś głęboko'. Archiwizuje fotki - RAW-y a więc DVD wystarczy. Co tam teraz na czasie, czy jeszcze są jakieś nadające się do użytku - mogę robić podwójne kopie (2 płytki), właśnie kończy mi się pudełko 100szt. Emteca. Prędkość nie ważna!! nagrywam i tak max x2!!, tylko jakość!!. A i nagrywarkę nową kupię: Sony lub Plextora - ponoć mają coś dobrego. |
Verbatim z MID MCC004. Mam nośniki 5 letnie z którymi nie mam problemu.
Cytat:
Cytat:
Koszt jednej płytki DVD, gdzie zazwyczaj zapisuje się 4.2GB to 1.5zł(Verbatim o którym wspominiałem). Koszt jednego dobrego nośnika BD to od 5.5zł do 8zł, zapisuje się ~23GB! Na BD wychodzisz o ok 3GB do przodu na 8zł. |
Andy wielkie dzięki za odp. A czy BDrom będzie trwalszy od DVD-+rom/ram.
No i od którego transportu warta jest zabawa (:kasa:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:42. |