Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   Karty pamięci SDHC, przełącznik blokady zapisu, a PC (https://forum.cdrinfo.pl/f115/karty-pamieci-sdhc-przelacznik-blokady-zapisu-pc-88798/)

Berion 09.05.2011 19:01

Programy ściąga się ze strony dewelopera/wydawcy, a nie z "plikowni". To tak BTW. ;) A dlaczego? A dlatego, że nie wiadomo czy plik ten nie został wzbogacony o jakąś niespodziankę.

stahurski 09.05.2011 18:47

Ok,thx,wszystko jasne.
Teraz mogę uruchomić Eboostr 4.0 .
Fajny programik,przyspieszaa pc polecam.
Jakby ktoś szukał to na moim chomiku:stahurski
Serwer chomikuj chyba każdy zna.

demek 08.05.2011 13:07

nie spotkalem sie z karta, ktora po zakupie byla ustawiona na lock

loki7777 08.05.2011 12:43

Goodram nawet nie wie jakie karty sprzedaje, obecnie z opakowania znika oznaczenie klasy karty - producent zapytany o klase odpowiada2 lub 4;)

yahol 08.05.2011 11:55

Cytat:

Napisany przez stahurski (Post 1160305)
Żaden badziew to nie był ,tylko porządna goodram 4gb class 6 ,pisało na niej made in japan,prędkości osiągała przyzwoite zapis 10,odczyt 20 ,

Goodram - porządna karta - doskonały dowcip :)
Nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni, który ma problemy z tymi kartami.
Albo nie trzymają pojemności, albo się sypia, albo jeszcze coś.
Najzabawniejsze jest to, ze dystrybutorzy na ogól wiedzą o tych problemach i wymieniają je bez żadnych problemów.
No chyba, ze masz niekompatybilny czytnik kart, SDHC lub MSDHC różnią się od siebie i nie działają na wszystkich czytnikach.
(nie są kompatybilne wstecz)

Berion 08.05.2011 10:37

Może podróbka?
Ja zawsze kupuję SanDiski. Masowo podrabiane są Kingstony.

Klasy prędkości określają... klasy prędkości. ;) Jeśli masz Class 6 to zapis nie będzie wyższy niż 6MB/s. Winda czasem też oszukuje, więc jakoś specjalnie nie ma się tym co sugerować.

stahurski 08.05.2011 08:42

To ja już sam nie wiem,teraz niezależnie w jakiej pozycji mam przełącznik karta działa poprawnie,poprzednio było inaczej.Jedna poszła nawet na gwarancję.Formatowałem ją (przy przeł. w pozycji LOOK) na ntfs,nie wytrzymała tego.Wymienili na nową,może teraz mi dali taką bez działającej blokady zapisu :wow:.
Żaden badziew to nie był ,tylko porządna goodram 4gb class 6 ,pisało na niej made in japan,prędkości osiągała przyzwoite zapis 10,odczyt 20 ,

Berion 07.05.2011 19:37

Kupiłeś jakiś badziew. "Suwak" jest po to aby blokować możliwość zapisu i nie ma wpływu w żaden sposób na żywotność karty. Używam bardzo często, szczególnie jeśli chcę zanieść komuś jakieś dane bez narażania się na "pasażera na gapę". ;)

Cytat:

żaden komunikat o konieczności przełączenia blokady zapisu
Takiego komunikatu nie będzie. Jeśli zablokowany jest zapis to przy próbie zapisu na takiej karcie OS wyrzuci komunikat, że zapis się nie udał. Bez podawania powodów (skąd ma wiedzieć, że przełączyłeś na loCk).

Arepo 07.05.2011 13:35

Ten przełącznik nie ma prawa uszkodzić karty, ma zapobiegać zapisywaniu na niej danych. Kupowałem kilka kart SD i nigdy nie był on fabrycznie przełączony na LOCK.

pozdrawiam

stahurski 07.05.2011 11:30

Karty pamięci SDHC, przełącznik blokady zapisu, a PC

Dwie kart pamięci SDHC uszkodziłem,zanim się zorientowałem dlaczego.
Winny był tzw. przełącznik ochrony zapisu,taki mały z oznaczeniem"LOOK"
Dlaczego producenci nie umieszczają na opakowaniu,blistrze takiej sdhc żadnej informacji o tym przełączniku,a fabrycznie jest ustawiony na blokowanie.
I co jeden ,dwa formaty na system plików ntfs i karta jest załatwiona na amen.Sprawdzone przezemnie.
Niepotrzebny ,żle oznakowany niszczycielski przełącznik .
Ile osób tak mialo,kupiło katrtę pamięci sdhc ,wkłada do czytnika i do usb pc.
I zdziwienie karta szwankuje,nie pojawia się żaden komunikat o konieczności przełączenia blokady zapisu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:53.