![]() |
Podłączenie nagrywarki adapterem IDE->SATA
Kupiłem nową płytę główną (Asrock p67 Extreme4) która nie ma złącza ATA a mam nagrywarkę LG GSA-4163B która ma złącze ATA.
Kupiłem przejściówkę taką: http://allegro.pl/show_item.php?item=1607311329 Podłączyłem ją do nagrywarki, wpiąłem zasilanie i kabel sata do płyty głównej. Niestety ani bios ani system nie widzą nagrywarki - czy ktoś mógłby mi pomóc? W biosie sata jest ustawione na ahci - nie wiem czy to ważna informacja ale podaję na wszelki wypadek. Czy ustawienie zworek jest ważne? |
Naped pewnie musi byc na MASTER a ta przejsciowka obsluguje SATA I. Niestety sporo jest z nimi problemow i tyle samo postow na forach.
|
Nagrywarka jest ustawiona na master.
Co masz na myśli mówiąc, że obsługuje SATA 1? Czy to, że można ją podłączyć tylko do portu SATA 1 na płycie i nie jest kompatybilna w "górę"? |
Teoretycznie kontroler SATA II i III powinien przejsc automatycznie w tryb I o ile ta przejsciowka jest zgodna ze specyfikacja SATA.
Sprawdz czy zadziala na portach w trybie AHCI lub IDE w kombinacji z MASTER lub CABLE SELECT (CS). To tylko 4 proby sa. |
Sprawa się wyjaśniła - ten kontroler nie obsługuje nagrywarek i ogólnie jakaś walnięta partia. Ale dzięki wszystkim za pomoc.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:42. |