Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Zabezpieczenie obrazu konwertowanego z CD na DVD. (https://forum.cdrinfo.pl/f11/zabezpieczenie-obrazu-konwertowanego-cd-dvd-88940/)

marekzi 05.06.2011 11:07

Zabezpieczenie obrazu konwertowanego z CD na DVD.
 
Chyba nie było takiego tematu.
Gra Far Cry (jedynka, nie to badziewie FC2). Mam ją na 5 CD, ale irytuje mnie instalacja z 5 płyt, więc "skleiłem" te 5CD w 1 DVD sposobem znanym i opisywanym:
1. Create a folder on your HDD and name it FARCRY_1
2. Starting with CD5, then CD4, CD3, CD2 and lastly CD1 copy all the folders and files to the newly created FARCRY_1 folder. This will leave the correct "Autorun.inf" untouched. Overwrite anything else that doubles up.
3. Download and install the program "ORCA.msi"(1.8Mb) download.
4. Go to the "Far Cry.msi" file and right click it. Go to "Properties" and untick the "Read Only" attribute if it is ticked. Click "OK".
5. Right click "Far Cry.msi" again and from the menu choose "Edit with Orca". When opened you will see 2 window panes. Go to the "Tables" one on the left and scroll down to "Media".
6. Click on media this will show you the entries in the right pane. There will be 6 columns.
7. Change all the entries in the "Volume Label" column to "FARCRY_1".
8. Save it.
9. Now burn to a DVD using the label FARCRY_1

Oczywiście nie wypalam tylko za pomocą Alc (kreator Xtra) robię obraz mds-mdf.
Obraz działa - da się instalować, ale zabezpieczenie (SafeDisc 3.2) go "nie lubi". Woła o oryginał.
Co ciekawe, tak zainstalowana gra nie chce też odpalić mając w wirtualu obraz Far Cry 1 (obraz zdjęty prawidłowo, mds-mdf, kopia oryginału).
Na tym obrazie pierwszej CD kiedyś gra działał bez zarzutu, gdy instalowałem z 5CD.
Po instalacji z DVD (zrobionego z 5CD) - nie łyka ani obrazu 1Cd ani DVD.
Co jest?
Od siebie dodam, iż domyślam się, że taki obraz DVD zrobiony z 5CD nie różni się od .iso - brak mu informacji o zabezpieczeniu (kreator Xtra to nie kopiowanie z profilem). I dlatego z niego gry nie odpalę.
Dobrze myślę?
Tylko dlaczego nie odpala na dobrym obrazie 1CD?

DejaVu 05.06.2011 11:43

Chce Ci się w to jeszcze bawić :sciana: fakt że gra jest zarąbista :taktak: ja w sumie dla tej gry przesiadłem się z ps2 na PC :spoko: mam wersję na DVD i działa chyba bez płyty.Jak bawiłem się kreatoremXtra z paroma grami to podmieniałem plik exe(*****-wiem jestem zły :P) i dopiero nagrywałem to na dvd.
Może wersja na cd ma jeszcze cdCheck dlatego woła o oryginał?!

czary2mary 05.06.2011 12:38

Cytat:

Napisany przez marekzi (Post 1164773)
Chyba nie było takiego tematu.
Gra Far Cry (jedynka, nie to badziewie FC2). Mam ją na 5 CD, ale irytuje mnie instalacja z 5 płyt, więc "skleiłem" te 5CD w 1 DVD sposobem znanym i opisywanym:
1. Create a folder on your HDD and name it FARCRY_1
2. Starting with CD5, then CD4, CD3, CD2 and lastly CD1 copy all the folders and files to the newly created FARCRY_1 folder. This will leave the correct "Autorun.inf" untouched. Overwrite anything else that doubles up.
3. Download and install the program "ORCA.msi"(1.8Mb) download.
4. Go to the "Far Cry.msi" file and right click it. Go to "Properties" and untick the "Read Only" attribute if it is ticked. Click "OK".
5. Right click "Far Cry.msi" again and from the menu choose "Edit with Orca". When opened you will see 2 window panes. Go to the "Tables" one on the left and scroll down to "Media".
6. Click on media this will show you the entries in the right pane. There will be 6 columns.
7. Change all the entries in the "Volume Label" column to "FARCRY_1".
8. Save it.
9. Now burn to a DVD using the label FARCRY_1

Oczywiście nie wypalam tylko za pomocą Alc (kreator Xtra) robię obraz mds-mdf.
Obraz działa - da się instalować, ale zabezpieczenie (SafeDisc 3.2) go "nie lubi". Woła o oryginał.
Co ciekawe, tak zainstalowana gra nie chce też odpalić mając w wirtualu obraz Far Cry 1 (obraz zdjęty prawidłowo, mds-mdf, kopia oryginału).
Na tym obrazie pierwszej CD kiedyś gra działał bez zarzutu, gdy instalowałem z 5CD.
Po instalacji z DVD (zrobionego z 5CD) - nie łyka ani obrazu 1Cd ani DVD.
Co jest?
Od siebie dodam, iż domyślam się, że taki obraz DVD zrobiony z 5CD nie różni się od .iso - brak mu informacji o zabezpieczeniu (kreator Xtra to nie kopiowanie z profilem). I dlatego z niego gry nie odpalę.
Dobrze myślę?
Tylko dlaczego nie odpala na dobrym obrazie 1CD?

Nie ma szans na odpalenie tego jako oryginału -zmieniają się dane do weryfikacji płyty.
Przecież pliki przenosisz z CD do foldera na komp a potem robisz obraz-to całkiem inny obraz:>

marekzi 05.06.2011 13:36

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1164786)
Nie ma szans na odpalenie tego jako oryginału -zmieniają się dane do weryfikacji płyty.
Przecież pliki przenosisz z CD do foldera na komp a potem robisz obraz-to całkiem inny obraz:>

No i właśnie tak myślałem/pisałem.
Tylko dlaczego gra zainstalowana z tej wersji DVD nie odpala z obrazem CD1 w napędzie wirtualnym?
To jest dziwne - bo na mój rozum to powinna. Gra nie "wie" że była instalowana z DVD (zrobionego z CD) - ona potrzebuje CD z właściwym zabezpieczeniem.
To mnie intryguje.

@DejaVu; - ano, zachciało mi się pod wpływem dyskusji gdzie indziej. Na co dzień oczywiście używam tego co i Ty ( a kiedyś, pamiętam, to prawie "święty" byłeś :) )
Sprawa jest intrygująca bo z tego obrazu to powinno działać. Im dłużej o tym myślę, tym pewniejszy jestem, że powinno. I może zrobię nowy obraz cd1 - bo tracę już pewność czy on jest OK? Mam go od dawna i kiedyś działała z niego gra (instalowana z 5 cd).

czary2mary 05.06.2011 15:30

Cytat:

Napisany przez marekzi (Post 1164797)
No i właśnie tak myślałem/pisałem.
Tylko dlaczego gra zainstalowana z tej wersji DVD nie odpala z obrazem CD1 w napędzie wirtualnym?
To jest dziwne - bo na mój rozum to powinna. Gra nie "wie" że była instalowana z DVD (zrobionego z CD) - ona potrzebuje CD z właściwym zabezpieczeniem.
To mnie intryguje.

@DejaVu; - ano, zachciało mi się pod wpływem dyskusji gdzie indziej. Na co dzień oczywiście używam tego co i Ty ( a kiedyś, pamiętam, to prawie "święty" byłeś :) )
Sprawa jest intrygująca bo z tego obrazu to powinno działać. Im dłużej o tym myślę, tym pewniejszy jestem, że powinno. I może zrobię nowy obraz cd1 - bo tracę już pewność czy on jest OK? Mam go od dawna i kiedyś działała z niego gra (instalowana z 5 cd).

Pamiętaj że niektóre pliki są konwertowane-zmieniane-szyfrowane rozszyfrowywane -zabezpieczenie sprawdza nośnik ,sektory,pliki-coś się nie zgadza:)-

DejaVu 05.06.2011 16:05

Mi się wydaje że jest tam dodatkowo cdCheck ??? gra ''pamięta'' z jakiego nośnika/napędu była instalowana ;) i dlatego nie działa :taktak:

czary2mary 05.06.2011 16:25

Może tak być bo do DVD jest DVD-Check-może nie grać typ nośnika:)

marekzi 05.06.2011 16:40

No i już wiem.... że jestem ślepy :)
Plik .mds obrazu cd1 ma 500B - to jest spaprany obraz, który nie ma prawa działać.
Nie wiem jak to się stało, bo miałem poprawny plik .mdf o wadze kilku kB.
Za dużo tych obrazów i jakiś bałagan się wkradł.
Wybaczcie zamieszanie.


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:02.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.