Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Zmienna płynność w graniu z HDD (https://forum.cdrinfo.pl/f106/zmienna-plynnosc-graniu-hdd-89076/)

Kolekcjoner 28.06.2011 14:23

Zmienna płynność w graniu z HDD

Witam. Już jakiś czas temu pisałem o moim problemie. Problem dotyczy płynności podczas grania. Testowałem już dużo gier i wygląda na to, że gra spowalnia i to nawet bardzo gdy na ekranie dużo się dzieje lub wystarczy, że pojawi się jakiś dym podczas wybuchu w grze i już FPS lecą w dół :( sprawdzałem te gry grając z płyty i było wszystko ok.

Sprawdzałem OPL i HDL i tak samo jest. Więc wina musi leżeć albo po stronie Adaptora lub Dysku. Czy ktoś miał podobny problem?

Berion i innych proszę o pomoc.

Ps: testowałem adapter z moim HDD na innej konsoli i było to samo.

ethar 28.06.2011 19:00

Może spróbuj sformatować dysk, może będzie lepiej chodził ;) Format u mnie na kompie, leczy wszystko :P A tak poważniej, jeżeli dalej po sformatowaniu dysk będzie "zamulał" będziesz musiał sprawdzić czy z jakimś innym dyskiem jest okej... Jeśli tak, to już będziesz wiedział gdzie leży problem.

PS Berion jakiego ma respecta :D - "Berion i innych proszę o pomoc." - Jak jakiś guru:D Ale w sumie też bym się do Beriona jakiego pierwszego zgłosił o pomoc ;]

Diabolique 28.06.2011 19:15

to w ogole jest dysk zew czy wew. co to jest adaptor?
tak Berion to guru. popieram :szczerb:

Kolekcjoner 28.06.2011 20:10

Diabolique sorry ,,Adapter'' :P
Może za parę dni spróbuje z innym dyskiem. Po przeszukaniu internetu przez przypadek znalazłem sklep gdzie sprzedawją nowe adaptery za 200zł. Może za miesiąc zakupie parę na stare lata.

W tym miesiącu zakupiłem pare szt. Ps2 fat na części (sprawne) oraz różowego slima:D

Ogólnie dobrze się gra, tylko denerwuje mnie te spowolnienia, występuje one na szczęście nagle. Częściej można spotkać małe chrupnięcia animacji.

Zapomniałem napisać, że w grach późno ładują się tekstury podczas grania co widać wyraźnie. Jak na razie sprawdziłem na płycie czy również takie coś występuje i o dziwo TAK, gry testowane: Tourist Trophy oraz Gra Turismo 4. Widać jak nagle pojawiają się drzewa lub części toru itp. cAle z pozostałymi grami to nie wiem czy to tak ma być.

Czy ktoś miał tak z tymi grami?

Pozdro

Berion 28.06.2011 21:22

Berion to nie ma nawet Network Adaptora... ;)

Dla mnie to problem całkowicie abstrakcyjny. Nie umiem sobie nawet wyobrazić jakiejkolwiek usterki związanej z NA lub HDD, która mogłaby mieć wpływ na framerate w grach. Co zostaje? Prędkość odczytu? Może... W HDL 0.8c można wybrać tryby transferu MDMA, UDMA itd. (nie wiem jak to wygląda w OPL). Fragmentacja danych (FAT32 to wiadomo, na APA/PFS zachodzi na poziomie partycji)?

W GT4 tylko daleki horyzont się doczytywał, ale to jest dość powszechne na konsolach. Niewyraźne tekstury na podłodze to problem z mipmapami (czyli de facto prędkością odczytu, widać to dobrze na kiepskich DVD-R grając np. w GTA4).

Kolekcjoner 28.06.2011 22:59

Co do GT4 to mam oryginalna płytę i czasem na niej zdarza się też daleki horyzont dogrywać. Ale w innych grach nawet bliskie otoczenie się pomału wczytuje co psuje piękno gier.

MDMA i SDMA próbowałem i bez zmian. Za pare dni dorwie kolegi który ma HDD to sprawdze jak to u niego wygląda.

Ps. berion mogę Tobie dać za darmo Ps2, gdybym miał drugi adapter to też. W zamian tylko oczekuje pomocy/współpracy ;)

Tylko ja z forum mam HDD??? Niech wypowie się ktoś kto posiada Ps2 z HDD.

Berion 28.06.2011 23:17

Cytat:

Napisany przez Kolekcjoner (Post 1168412)
mogę Tobie dać za darmo Ps2, gdybym miał drugi adapter to też. W zamian tylko oczekuje pomocy/współpracy ;)

Bogatyś. Akurat PS2 mam, tylko NA nie. :haha:

Pokazały się jakieś chińskie NA, o dziwno nawet SATA i bez ethernetu... Ale cena ta sama co oryginał... :sciana:

wiedzmin35 29.06.2011 15:51

Witam
To może ja coś dodam i pomoże.
Z moich obserwacji i doświadczeń z HDD(a mam NA od początku) zachowanie jakie opisałeś zauważyłem u kilku producentów twardzieli(samsung w szczególności) i dotyczy to małych HDD(40-120GB).Początkowo myślałem podobnie jak ty że to jakaś wada NA lub dysku,potem kupiłem za radą jakiegoś zioma z forum HDD z WD bodajże 160GB i wszystko się ustabilizowało.Nawet dla porównania podpinałem różne dyski z kilkoma grami i sobie testowałem.
Dlaczego tak się dzieje nie mam pojęcia,może od wielkości cache,obrotów?

Berion 29.06.2011 20:33

Może jeszcze tak być że dysk umiera, warto sprawdzić SMART.

Kolekcjoner 29.06.2011 21:05

wiedzmin35 dzięki wielkie:taktak: Mam jeszcze 2 inne dyski w kompie aktualnie Samsung 80GB oraz Barracuda 80GB. Spróbuje w piątek spróbować z nimi.

Berion adapter który jest do kupienia ma oryginalny kształt i ma wejście sieciowe.

Iskander 29.06.2011 22:01

Jakby Berion nie chciał, to ja mogę kupić. :D

Kolekcjoner 30.06.2011 08:04

Ostatnio kupiłem z 10 grubasów ;p na allegro ludzie sprzedają te śliczne konsole za grosze:sciana:

GENERIC a co byś potrzebował?

wiedzmin35 30.06.2011 14:39

@Kolekcjoner
Ja bym jednak spróbował z większymi pojemnościami 160+,o ile masz takie dojście.
I staraj się formatować dysk HDLoaderem,przynajmniej ja tak robię i nie mam żadnych kłopotów z grami(chociaż w tej kwestii zdania są podzielone).

Kolekcjoner 30.06.2011 22:07

Dysk formatowałem winhiip. Następnym razem sformatuje przez HDL. Niestety mam same dyski 80GB. Jakiej marki polecasz dysk 500-2000GB?

wiedzmin35 01.07.2011 13:36

Powiem tak,ale to moje zdanie,TYLKO I WYŁĄCZNIE WD (Western Digital).Testowałem kilkadziesiąt różnych modeli o różnych pojemnościach i nie trafiłem na jakiś felerny,używam w mojej konsoli i montowałem do kilkunastu innych.Jak do tej pory żadnych reklamacji :).Jeżeli chodzi o optymalną pojemność to 500GB jest idealna do gier,stosowanie większych mija się z celem,no chyba że muzyka,filmy itp.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:29.