![]() |
Prędkość nagrywania
Mam problem z nagrywarką 16x. Wszystko jest dobrze kiedy nagrywam dane z HD. Ale kiedy tylko chcę przegrać płytkę "w locie", od 4% predkosc spada do 4x i tak jest już do końca. Próbowałam podłączać nagrywarkę na osobnym kablu ale efekt jest ten sam. Czy ktoś może spotkał się z czyms takim ??? Bardzo prosze o pomoc... :-(
|
To nie wina nagrywarki, po prostu w takim tempie naplywaja dane z napedu odczytujacego. Albo jest to jakis muzealny egzemplarz 4x albo tu trzeba sie przyjrzec podlaczeniu, moze brak DMA...?
|
A masz podlaczona ja w trybie DMA ??? W tym moze byc problem, chociaz wowczas powinno to dotyczyc zarowno nagrywania z HD jak i kopiowania w locie.
|
To jest nagrywarka LG 16x NOWA! Z HD nagrywa płytę ok. 5 min. 15 sek. więc jest ok. Problem pojawia sie tylko przy przegrywaniu "w locie" A pracuje tylko w trybie PIO-4, ale to nie tego wina bo z twardziela jest j/w. :-(
Może związek ma to, że podczas startu kompa, po wyświetleniu informacji biosu, zamiast ladować sie sytem przez ok. 30 sek. widać kreskę _ migającą w lewym, górnym rogu ekranu. Po tym czasie system ładuje sie już normalnie. Zauważyłam, że muszę zmienic kolejność bootowania w biosie w ten sposób, żeby HDD byl wcześniej niż stacja dyskietek, wtedy te 30 sekund oczekiwania skraca się do 5. Ale to rozwiazanie też nie jest rozwiązaniem bo dalej jest nie tak jak powinno... !!! |
Acha, zapomniałam... Dziękuję, że ktoś próbuje pomóc! Cmoczki!
|
Jak byś mogła napisz coś więcej o swoim sprzęcie i jak i co masz na ide podłączone.
|
Jesli masz płyte z via to pamiętaj o driverach 4 in 1 ,mi to pomogło.
|
Witam !
No to ja jush standardowo ! Zainstaluj sobie najnowsze ASPI 4.71 Podaj dokładnż zawartość obudowy twojego komputera. Podaj konfigurację tzn co z czym jesat podłaczone. No i podtrzymuję wersję kolegi na górze jeśli Twoją płytą główną steruje chipset Via to zainstaluj najnowsze drivery 4in1 to naprawdę jest konieczne i niezbędne. |
Złotko :) nie sluchaj ich, problem tkwi w twoim cd-romie, w zyciu nie nagrasz plyty w locie odpowiednio jezeli twoj cd-rom nie ma stalej predkosci, do nagrywania w locie najlepsze sa cd-rom`y z interfejsem scsi, ktore to posiadaja stala predkosc odczytu i duza role odgrywa tu czy zrzucasz z porysowanej plyty czy z czystej i gladkiej jak pupcia niemowlecia, takze jezeli masz jakiegos cd-roma o nie stalej predkosci to zapomnij o nagrywaniu w locie bo bedzie ci caly czas spadal bufor.
|
Cytat:
Pozdrawiam-Sebastian |
Cytat:
|
Fakt że Teak540 bije wszystkie inne cd-romy na głowe jest chyba udowodniony :) :), ja miałem LG 52x i zmieniłem go na Teac'a teraz spokojnie kopiuje w locie 24x.
Magda włącz też DMA w cd-romie (napisz co masz), jeśli instalacja driverów tych co napisali wcześniej koledzy nie pomoże, to najprawdopodobniej czeka cię zmiana CD-ROMU. Nie wiem co masz teraz ale moje LG wyciągało w locie 8x. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Sprawa jest już opanowana :-))) Przyszedł taki smutny pan, wyjął kable, włożył nowe ( 10 zł. w plecy ), zrobił format c:, wgrał system i jest już ok. Do teraz nie wiem co było przyczyną, ale jest ok. Dziękuję wszystkim, którzy starali sie pomóc! BUZIACZKI dla Was !!!
PS. Jak w XP włączyć DMA do tej nagrywarki jak sugerował kolega powyżej ? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:09. |