![]() |
Cytat:
|
Kunte,
tym steruje soft dysku a nie system operacyjny komputera. System tam nic nie zapisze z pewnością. Liczby "6" wskazują na sześć uszkodzonych sektorów i sześć udanych lub nieudanych prób alokacji danych z tego obszaru do obszaru rezerwowego. Są różne praktyki, jak np. lokowanie partycji poza tym obszarem (totolotek w sumie) czy specjalne procedury i programy jak MHDD, ale nie polecam bo z grubsza polegają one na ponownym sprawdzeniu problemów z dyskiem i ew. korekcie. Wszystkie takie operacje wymagają wcześniejszego wyzerowania dysku. W magiczne programy jak HDDRegenerator nie polecam wierzyć ;) Widzę, że to niewielki dysk, 150 giga, błędów może przybywać, dysk sprawia inne problemy - zamiast ślęczeć nad problemem 3 dni, z małą szansą rozwiązania, wymień go na nowy. Potem możesz mieć większe problemy z odzyskiem danych itp |
Skoro na dysku jest 6 badów, to czy jest jakiś program, albo w jaki sposób można zrobić coś takiego, aby te bad sectory były "niewidoczne"? Chodzi mi o to, żeby dysk przez przypadek nie zapisał tam jakiegoś ważnego pliku.
|
Badow jest chyba 6;) Zobaczysz jak bedzie dzialalo na osobnym zasilaniu.
|
Ilość załączników: 1
Taki wynik otrzymałem po przetestowaniu dysku programem Victoria. Jak dla mnie to dysk jest ok, ale może wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie. Dodam jeszcze, że na dysku zostały wykryte bad sectory, łączenie 5 sztuk. No i najważniejsze, dysk pracuje normalnie w komputerze teściowej. Zrobiłem jak napisałem kolega sobrus i zmieniłem wtyczkę. Teraz dysk jest zasilany sam, a wcześniej była jeszcze stacja dyskietek.
|
Sprawa wygląda tak: podczas włączanie komputera, bios wykrywa dysk, ale w momencie kiedy ma się rozpocząć ładowanie windowsa, dysk się wyłącza. Po chwili się włącza i nic się nie dzieje. Podłączyłem go do swojego komputera i działa bez problemu, oczywiście nie jako dysk rozruchowy. Sprawdzę go dziś jakiś programem i wkleję screen'y może z nich coś da się wyczytać.
|
Tak... Panie Kunte, jeśli tak jest... to nie opowiadaj o tym prądzie tam w domu... Bo jak, odpukać, prąd szanowną matronę trzepnie, to na pana padnie podejrzenie....
|
Cytat:
|
To ja może opowiem mój przypadek.
Sławny samsung 640GB - miał być bardzo szybki i w ogóle ekstra. Okazał się wydajnościowo całkiem przeciętny - a pewnego dnia podczas pracy przestał się kręcić. Chyba mu się znudziło. Windowsy po chwili namysłu pokazały blue screen i tyle. Dysk więcej się nie odezwał. Danych nigdy nie odzyskano (bo to raczej nieopłacalne). Komputerowi nic się nie stało, z resztą podłączony był do UPSa. Zasilacz też działa po dziś dzień (choć stuknie mu 7 lat) i problemów nie robi. Dlatego zrobiłbym backup tak na wszelki wypadek. |
Cytat:
|
Najpierw pomysl o listwie zasilajacej - jakiejs dobrej, moze dzieki temu ze ciagniesz prad bezposrednio z gniazdka uwalasz zasilacz ewentualnie padlo cos innego po drodze.
|
Komputer zasilany bezpośrednio z gniazdka.
Spróbuję przy użyciu jakiegoś programu przeskanować dysk, może to coś da. Podmianę wtyczki też zrobie, może we wtyczce końcówki się poluzowały i czasem nie kontaktują. Jak to nic nie da, to może uda mi się wgrać nowszy BIOS. W każdym razie dziękuje za uwagi. |
Spróbuj też podłączyć dysk pod inną wtycznkę w zasilaczu. Głupie - ale czasem pomaga.
|
1. W BIOS i OS wyłącz wszystko co odpowiada za oszczędzanie energii.
2. Sprawdź sam dysk, standardowa procedura, programy w Download. 3. Zasilacz to jednak najlepiej podmienić, jeśli nie ma się warsztatu elektronicznego.... |
Sprawdz kondensatory na plycie glownej. Zaislanie przez listwe czy bezposrednio z gniazdka? Uruchom komputer bez dysku, moze to w ogole nie wina dysku? Przeskanuj dysk.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:36. |