Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Wyłączający się HDD podczas normalnej pracy komputera (https://forum.cdrinfo.pl/f113/wylaczajacy-sie-hdd-podczas-normalnej-pracy-komputera-89085/)

Kunte 02.07.2011 16:47

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1169198)
Widzę, że to niewielki dysk, 150 giga, błędów może przybywać, dysk sprawia inne problemy - zamiast ślęczeć nad problemem 3 dni, z małą szansą rozwiązania, wymień go na nowy. Potem możesz mieć większe problemy z odzyskiem danych itp

Ten dysk ma 80GB pojemności. Dam mu jeszcze ostatnią szansę. Jak znowu odwali jakiś numer, to wymiana.

pali 02.07.2011 16:02

Kunte,
tym steruje soft dysku a nie system operacyjny komputera. System tam nic nie zapisze z pewnością.

Liczby "6" wskazują na sześć uszkodzonych sektorów i sześć udanych lub nieudanych prób alokacji danych z tego obszaru do obszaru rezerwowego.

Są różne praktyki, jak np. lokowanie partycji poza tym obszarem (totolotek w sumie) czy specjalne procedury i programy jak MHDD, ale nie polecam bo z grubsza polegają one na ponownym sprawdzeniu problemów z dyskiem i ew. korekcie.
Wszystkie takie operacje wymagają wcześniejszego wyzerowania dysku.

W magiczne programy jak HDDRegenerator nie polecam wierzyć ;)

Widzę, że to niewielki dysk, 150 giga, błędów może przybywać, dysk sprawia inne problemy - zamiast ślęczeć nad problemem 3 dni, z małą szansą rozwiązania, wymień go na nowy. Potem możesz mieć większe problemy z odzyskiem danych itp

Kunte 02.07.2011 15:11

Skoro na dysku jest 6 badów, to czy jest jakiś program, albo w jaki sposób można zrobić coś takiego, aby te bad sectory były "niewidoczne"? Chodzi mi o to, żeby dysk przez przypadek nie zapisał tam jakiegoś ważnego pliku.

loki7777 02.07.2011 11:57

Badow jest chyba 6;) Zobaczysz jak bedzie dzialalo na osobnym zasilaniu.

Kunte 02.07.2011 11:27

Ilość załączników: 1
Taki wynik otrzymałem po przetestowaniu dysku programem Victoria. Jak dla mnie to dysk jest ok, ale może wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie. Dodam jeszcze, że na dysku zostały wykryte bad sectory, łączenie 5 sztuk. No i najważniejsze, dysk pracuje normalnie w komputerze teściowej. Zrobiłem jak napisałem kolega sobrus i zmieniłem wtyczkę. Teraz dysk jest zasilany sam, a wcześniej była jeszcze stacja dyskietek.

Kunte 02.07.2011 06:48

Sprawa wygląda tak: podczas włączanie komputera, bios wykrywa dysk, ale w momencie kiedy ma się rozpocząć ładowanie windowsa, dysk się wyłącza. Po chwili się włącza i nic się nie dzieje. Podłączyłem go do swojego komputera i działa bez problemu, oczywiście nie jako dysk rozruchowy. Sprawdzę go dziś jakiś programem i wkleję screen'y może z nich coś da się wyczytać.

pali 30.06.2011 16:05

Tak... Panie Kunte, jeśli tak jest... to nie opowiadaj o tym prądzie tam w domu... Bo jak, odpukać, prąd szanowną matronę trzepnie, to na pana padnie podejrzenie....

Kris 30.06.2011 14:45

Cytat:

Napisany przez Kunte (Post 1168761)
To jest komputer, z którego korzysta teściowa. Mieszka ona w domu, w małej miejscowości. Na dodatek jej dom znajduje się na końcu obwodu. Może rzeczywiście w przypadku pojawienia się spadów napięcia w sieci, zasilacz wariuje. Tylko, że ze starym zasilaczem tych problemów nie było. Zasilanie przez listwę nic nie da w przypadku dużych wachań napięcia. Pozostaje chyba tylko UPS.

No i wszystko jasne... :D

sobrus 30.06.2011 12:14

To ja może opowiem mój przypadek.
Sławny samsung 640GB - miał być bardzo szybki i w ogóle ekstra.

Okazał się wydajnościowo całkiem przeciętny - a pewnego dnia podczas pracy przestał się kręcić. Chyba mu się znudziło.
Windowsy po chwili namysłu pokazały blue screen i tyle. Dysk więcej się nie odezwał. Danych nigdy nie odzyskano (bo to raczej nieopłacalne).
Komputerowi nic się nie stało, z resztą podłączony był do UPSa. Zasilacz też działa po dziś dzień (choć stuknie mu 7 lat) i problemów nie robi.

Dlatego zrobiłbym backup tak na wszelki wypadek.

Kunte 30.06.2011 11:13

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1168579)
Najpierw pomysl o listwie zasilajacej - jakiejs dobrej, moze dzieki temu ze ciagniesz prad bezposrednio z gniazdka uwalasz zasilacz ewentualnie padlo cos innego po drodze.

To jest komputer, z którego korzysta teściowa. Mieszka ona w domu, w małej miejscowości. Na dodatek jej dom znajduje się na końcu obwodu. Może rzeczywiście w przypadku pojawienia się spadów napięcia w sieci, zasilacz wariuje. Tylko, że ze starym zasilaczem tych problemów nie było. Zasilanie przez listwę nic nie da w przypadku dużych wachań napięcia. Pozostaje chyba tylko UPS.

loki7777 29.06.2011 16:06

Najpierw pomysl o listwie zasilajacej - jakiejs dobrej, moze dzieki temu ze ciagniesz prad bezposrednio z gniazdka uwalasz zasilacz ewentualnie padlo cos innego po drodze.

Kunte 29.06.2011 14:53

Komputer zasilany bezpośrednio z gniazdka.
Spróbuję przy użyciu jakiegoś programu przeskanować dysk, może to coś da. Podmianę wtyczki też zrobie, może we wtyczce końcówki się poluzowały i czasem nie kontaktują. Jak to nic nie da, to może uda mi się wgrać nowszy BIOS. W każdym razie dziękuje za uwagi.

sobrus 29.06.2011 13:17

Spróbuj też podłączyć dysk pod inną wtycznkę w zasilaczu. Głupie - ale czasem pomaga.

pali 29.06.2011 13:00

1. W BIOS i OS wyłącz wszystko co odpowiada za oszczędzanie energii.
2. Sprawdź sam dysk, standardowa procedura, programy w Download.
3. Zasilacz to jednak najlepiej podmienić, jeśli nie ma się warsztatu elektronicznego....

loki7777 29.06.2011 12:58

Sprawdz kondensatory na plycie glownej. Zaislanie przez listwe czy bezposrednio z gniazdka? Uruchom komputer bez dysku, moze to w ogole nie wina dysku? Przeskanuj dysk.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:36.