Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Czy zadziała? PS2 = hdd + adapter usb hdd (https://forum.cdrinfo.pl/f105/czy-zadziala-ps2-hdd-adapter-usb-hdd-89345/)

Myszop 29.07.2011 16:46

Czy zadziała? PS2 = hdd + adapter usb hdd

Witam ponownie, nie dawno pochowałem swój HDD zewnętrzny 2.5 cala, który dobrze służył w PS2.
No i nie chce mi się kupywać nowego za kolejne 100zł.

Mam 5 dysków twardych na taśmę IDE (80gb 2,5c/160gb 3,5c/320gb 2,5c/500gb 3,5c/500gb 2,5c)
Myślę nad zakupieniem do nich Specjalnego Adaptera HDD USB za 2 dychy, żeby zaoszczędzic sobie te 80zł i kupić za to czipsy.

Znalazłem takich masę na Allegro i zastanawia mnie parę rzeczy;

-Czy OPL wykryje ten adapter z podłączonym dyskiem?
-Czy OPL wykryje ten adapter z dyskiem 2,5 cala?
-Czy -||- -||- -||- -||- 3,5 cala?

O to dane większości tych dysków:
ADAPTER USB 2.0 TO IDE 2,5" 3,5"
DANE TECHNICZNE:
Fabrycznie nowy, wysokiej jakości adapter USB to IDE
Współpracuje z USB 1.1 i 2.0 Highspeed
Pracuje z dyskami twardymi 2,5" 3,5" , DVD-ROM, CD-ROM, CD-RW, COMBO, DVD+/-RW, DVD-RAM
Prędkosć transmisji do 480Mbps , prędkosć zapisu do 52x
Możliwość podłączenia przy włączonym komputerze
W zestawie razem z zasilaczem na napięcie od 100V do 240V, kablem zasilającym
Uwaga, aby adapter IDE dzałał prawidłowo dysk musi być ustawiony w trybie "master".
Profesjonalne wykonanie z komponentów wysokiej jakości
Współpraca z systemami operacyjnymi: Windows 98SE,ME,NT, 2000,XP
Urzadzenie jest zapakowane w bardzo estetyczne opakowanie (wersja BOX)

Przy okazji czy nie będzie dużych z tym problemów w grach.

Berion 29.07.2011 19:10

To zależy od USBD.IRX. Może wykryć, a może i nie wykryć.

Dysk trzeba też zasilać z zewnątrz. Z USB mu nie starczy.

Myszop 30.07.2011 12:28

wiem że trzeba zasilać ;d tak bym nie korzystał z zewnętrznego ;d bo akurat tego wymagał.

Czyli twierdzisz że może wykryć a może nie wykryć? ;d no nic wolę nie ryzykować.

Mam microSD 16gb i 32gb i obydwa wykrywa ;d na nich narazie pogram xD

A adapter już w drodze, a jak nie wykryje to kit, przynajmniej się przyda w przyszłości ;d

Berion 30.07.2011 15:51

Tak jest z każdym urządzeniem USB i i.Link na PS2 bez względu na to czy jest to dysk twardy, kieszeń na dysk, pendrak, czytnik kart flash, telefon etc. Nic na to nie poradzimy, zawsze było to i będzie ryzykiem.

Myszop 01.08.2011 21:52

hmm, a jaki wgl dysk zewnętrzny polecacie ? ;d

http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-us...728532001.html <-- taki? czy inny?

PS., Napiszcie mi z jakiego wy na PS2 korzystacie, który wykrywany jest chociaż w 50% przez OPL ;d no i pendraki z jakiej firmy i linki do zdjęć czy aukcji? takie które również posiadacie i OPL w ps2 wam je wykrywa :)

Bo widzę na allegro że pendraki 8gb są o dychę tańsze niż microSD, SD itp ;d

Berion 02.08.2011 15:26

Masz dwie kwestie: dysk i kieszeń, może być albo jedno albo drugie nie wykrywane. Mogą być oba. Z dyskami to chyba był problem w postaci wielkości sektora, chyba już rozwiązany.

Myszop 03.08.2011 09:11

no w sumie tak ;d ale lepiej kupię ten dysk w kieszeni co miałem wcześniejszy przez ładne 2-3 lata :) zawsze go wykrywał OPL ;d 320gb i zero defragmentowania przez pół roku a ni nic innego ;d tylko granie xD

Timo118 05.08.2011 21:02

Działa, znaczy mój działał miałem adapter ata-usb z zasilaczem, zasilacz padł po jakimś czasie i zasilałem z komputerowego atx'a, SMS go wykrywał bez problemu.
ale padło ustrojstwo i kupiłem fata i używam dysku wpiętego w NA. To był wd caviar 80 gb 3,5 cala. Jak dobrze pamiętam to dyski 2,5 cala mają tylko złącze ata i nie mają zasilającego co może stanowić problem z niedoborem mocy dla dysku przy takim adapterze.

Berion 05.08.2011 23:25

Jeśli mówisz o ATA z 22 pinową wtyczką to nie masz racji - tam nie ma po prostu osobnego zasilania, ale dysk jest tak samo zasilany jak normalny. Miałem taki wynalazek z jakiegoś "gracianego laptopa".

Pewnie wina przelotki.

Myszop 06.08.2011 22:10

Cytat:

Napisany przez Timo118 (Post 1175382)
Działa, znaczy mój działał miałem adapter ata-usb z zasilaczem, zasilacz padł po jakimś czasie i zasilałem z komputerowego atx'a, SMS go wykrywał bez problemu.
ale padło ustrojstwo i kupiłem fata i używam dysku wpiętego w NA. To był wd caviar 80 gb 3,5 cala. Jak dobrze pamiętam to dyski 2,5 cala mają tylko złącze ata i nie mają zasilającego co może stanowić problem z niedoborem mocy dla dysku przy takim adapterze.

Mnie nie obchodzi to że SMS go wykrywa...

Bo SMS wykrywa wszystko co tylko se podłączysz pod USB.
Początku nie wykryje jak uruchomisz go z odrazu podłączonym sprzętem np; mp4 czy inne duperele..
Wtedy jak nie czyta to podczas uruchomionego SMS odłączasz i podłączasz te urządzenie, czekasz chwile i się pojawia w końcu.

a mnie interesowało to czy OPL wykryje ten adapter IDE to USB :D no i pisałeś że u ciebie działało. Napisz jaka firma tego adaptera

Timo118 07.08.2011 23:35

Firma hmmm powiem tak Made in China, R-Driver II usb 2.0 to ide cable. On jest do 2,5 cala i 3,5 cal.

Mogę sprawdzić czy ten adapter działa wg i czy wykryje dysk mi w konsoli i napiszę

Myszop 08.08.2011 11:12

wykryć dysk to może, ale niech tam będzie zainstalowana jakaś gra dla sprawdzenia, bo wtedy wiadomo że wykryje na 100% ;d

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:22.