![]() |
Prędkość USB 2.0 - Jak zwiększyć?
Otóż, mój problem wygląda następująco:
Gdy podłączam pendrive, czytnik z kartą microSD to prędkość zapisu jest strasznie wolna, ale dlaczego skoro mam Port interfejs 2.0 USB i powinien kopiować pliki w miarę szybko. Ale niestety jak nagrywam na microSD 8gb lub pendrive 8gb jakieś pliki ważące łącznie 7gb to nagrywa się to do 30minut a nawet osiąga aż całą godzinę... Możecie mi doradzić jak poprawić szybkość transferu w USB 2.0?? bo do tego portu wychodzi na to że kopiuje z prędkością max 600-700kb/s nawet mniej... Masakra, pomocy;d |
A jaka jest prędkość odczytu i zapisu z podłączanych urządzeń? USB2.0 jest tutaj tylko interface'm.
Po za tym jeśli jeden kontroler się tym zajmuje to transfer dzielisz na wszystkie urządzenia. Magicznie niczego nie poprawisz bo to kwestia sprzętowa. |
Windows Vista (nie wiem jak 7) ma jakiegoś buga i niektóre urządzenia działaja nieprawidłowo. Albo jako USB 1.1 albo gorzej - 100kB/s :hahaha:.
Zgranie zdjęcia robi się niezłym wyzwaniem. Miałem SP2 i nic nie pomogło, problem nie tylko ja zaobserwowałem. Po prostu niektóre urządzenia nie lubią się z Vistą. Np moja drukarka Brother DCP-357C, która ma gniazdo kart pamieci. |
Berion
Karta MicroSD Kingston SDHC tak jest na opakowaniu i pisze że prędkość odczytu max 50mb/s a prędkość zapisu max 38mb/s A co do tych kontrolerów to na necie opisali jak zrobić by nie dzieliło tego na resztę urządzeń i jak bym chciał nagrywać na dwa urządzenia naraz to komunikat że nie mogę zapisywać danych na więcej niż jedno urządzenie w jednym czasie. zrobiłem tak żeby wykorzystało max prędkość zapisu na tą kartę czyli te 38mb/s.. Ale i tak prędkość nie jest większa niź 3mb/s... Spróbuję jakimś programem typu Teracopy PRO. |
Mb czy MB? Jaka to *konkretnie* karta?
Cytat:
|
A ta prędkość to jest w megabitach czy w megabajtach?
edit: Berion był szybszy :D |
czym się różnią megabity od megabajtów?... ;/
to jest ta karta, identyczna, nawet jest minimum zapisu.. http://allegro.pl/karta-pamieci-king...711232835.html |
Cytat:
8b = 1B - - - "Class 4" to zapis ~4MB/s (nie minimum, a maximum). Nie sugeruj się tym co sprzedawcy czy sieci sklepów wypisują, musisz mieć swój własny rozum i sprawdzać dane na stronach producenta. Żyjemy w świecie, w którym ludzie oszukują ludzi. ;) Ponadto Kingstone jest jedną z najczęściej podrabianych marek, na Twoim miejscu kupiłbym jakiegoś SanDiska zza granicy (w Polsce za duża marża). |
Cytat:
Cytat:
http://img171.imageshack.us/img171/4...mdziaacuda.png Cytat:
Zamówiłem dwa po 32gb. Rozum ma każdy chyba no nie ? ;d hehe Cytat:
|
To nie zmienia faktu, że karta Class 4 powinna zapisywać się ok 4MB/s a nie 700kB/s
|
no tak ale widzę dużą różnicę, już nie kopiuje plików godziny a niecałe 10 minut ;d
|
Tylko jeszcze sprawdź czy te skopiowane pliki da się odczytać.
Jest podobny program (burstcopy) - działa równie świetnie, tyle że przekopiowane zdjęcia nie zawierają nic. |
Cytat:
Bo ten Burstcopy jest żałosny i najżałośniejszy na świecie do kopiowania -.- mi też skopiowało i nic nie było potem. A TeraCopy jak skopiuje to wszystko jest ok, odczyt jest 100% itp ;d |
Nawet nie wiedziałem że są specjalne programy do kopiowania przez USB :wow:
|
Cytat:
No to teraz już wiesz. Tylko nie używaj ich na XP bo często zwalnia do 3MB/s a na vista jeszcze gorzej... na lapie mi kopiowało aż 256KB/s!! k***a na 7 idzie aż miło ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:21. |