Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   Prędkość USB 2.0 - Jak zwiększyć? (https://forum.cdrinfo.pl/f115/predkosc-usb-2-0-jak-zwiekszyc-89457/)

Myszop 09.08.2011 11:48

Prędkość USB 2.0 - Jak zwiększyć?

Otóż, mój problem wygląda następująco:

Gdy podłączam pendrive, czytnik z kartą microSD to prędkość zapisu jest strasznie wolna, ale dlaczego skoro mam Port interfejs 2.0 USB i powinien kopiować pliki w miarę szybko.
Ale niestety jak nagrywam na microSD 8gb lub pendrive 8gb jakieś pliki ważące łącznie 7gb to nagrywa się to do 30minut a nawet osiąga aż całą godzinę...

Możecie mi doradzić jak poprawić szybkość transferu w USB 2.0??

bo do tego portu wychodzi na to że kopiuje z prędkością max 600-700kb/s nawet mniej...
Masakra, pomocy;d

Berion 09.08.2011 11:52

A jaka jest prędkość odczytu i zapisu z podłączanych urządzeń? USB2.0 jest tutaj tylko interface'm.
Po za tym jeśli jeden kontroler się tym zajmuje to transfer dzielisz na wszystkie urządzenia.

Magicznie niczego nie poprawisz bo to kwestia sprzętowa.

sobrus 09.08.2011 11:54

Windows Vista (nie wiem jak 7) ma jakiegoś buga i niektóre urządzenia działaja nieprawidłowo. Albo jako USB 1.1 albo gorzej - 100kB/s :hahaha:.
Zgranie zdjęcia robi się niezłym wyzwaniem.

Miałem SP2 i nic nie pomogło, problem nie tylko ja zaobserwowałem. Po prostu niektóre urządzenia nie lubią się z Vistą.
Np moja drukarka Brother DCP-357C, która ma gniazdo kart pamieci.

Myszop 09.08.2011 12:02

Berion

Karta MicroSD Kingston SDHC tak jest na opakowaniu i pisze że prędkość odczytu max 50mb/s a prędkość zapisu max 38mb/s

A co do tych kontrolerów to na necie opisali jak zrobić by nie dzieliło tego na resztę urządzeń i jak bym chciał nagrywać na dwa urządzenia naraz to komunikat że nie mogę zapisywać danych na więcej niż jedno urządzenie w jednym czasie.

zrobiłem tak żeby wykorzystało max prędkość zapisu na tą kartę czyli te 38mb/s..

Ale i tak prędkość nie jest większa niź 3mb/s...

Spróbuję jakimś programem typu Teracopy PRO.

Berion 09.08.2011 12:04

Mb czy MB? Jaka to *konkretnie* karta?

Cytat:

Spróbuję jakimś programem typu Teracopy PRO.
Możesz nawet i programem Późniejpaste FullPRO, nic Ci to nie da. ;]

sobrus 09.08.2011 12:05

A ta prędkość to jest w megabitach czy w megabajtach?
edit: Berion był szybszy :D

Myszop 09.08.2011 12:08

czym się różnią megabity od megabajtów?... ;/

to jest ta karta, identyczna, nawet jest minimum zapisu..

http://allegro.pl/karta-pamieci-king...711232835.html

Berion 09.08.2011 12:11

Cytat:

Napisany przez Myszop (Post 1176052)
czym się różnią megabity od megabajtów?... ;/

Tym czym Car od Cesarza. ;)

8b = 1B

- - -

"Class 4" to zapis ~4MB/s (nie minimum, a maximum).

Nie sugeruj się tym co sprzedawcy czy sieci sklepów wypisują, musisz mieć swój własny rozum i sprawdzać dane na stronach producenta. Żyjemy w świecie, w którym ludzie oszukują ludzi. ;) Ponadto Kingstone jest jedną z najczęściej podrabianych marek, na Twoim miejscu kupiłbym jakiegoś SanDiska zza granicy (w Polsce za duża marża).

Myszop 09.08.2011 12:35

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1176055)
Tym czym Car od Cesarza. ;)

8b = 1B

- - -
Cytat:

"Class 4" to zapis ~4MB/s (nie minimum, a maximum).

-czyżby te 4MB/s to maxymalna prędkość ? ;d możliwe ale nie wiem ;d

http://img171.imageshack.us/img171/4...mdziaacuda.png

Cytat:

Nie sugeruj się tym co sprzedawcy czy sieci sklepów wypisują, musisz mieć swój własny rozum i sprawdzać dane na stronach producenta. Żyjemy w świecie, w którym ludzie oszukują ludzi. ;) Ponadto Kingstone jest jedną z najczęściej podrabianych marek, na Twoim miejscu kupiłbym jakiegoś SanDiska zza granicy (w Polsce za duża marża).

SanDisk zakupiłem dwa zwykłe SD nie microSD za granicy zamówione tydzień temu i podobno prosto z ich fabryki są wysyłane.
Zamówiłem dwa po 32gb.
Rozum ma każdy chyba no nie ? ;d hehe

Cytat:

Folder "murzynek" to nie jest ciasto to GTA SA PTMG v2.0 na PS2... więc nie prosić mnie o przepis !

sobrus 09.08.2011 12:39

To nie zmienia faktu, że karta Class 4 powinna zapisywać się ok 4MB/s a nie 700kB/s

Myszop 09.08.2011 12:44

no tak ale widzę dużą różnicę, już nie kopiuje plików godziny a niecałe 10 minut ;d

joujoujou 09.08.2011 13:09

Tylko jeszcze sprawdź czy te skopiowane pliki da się odczytać.

Jest podobny program (burstcopy) - działa równie świetnie, tyle że przekopiowane zdjęcia nie zawierają nic.

Myszop 09.08.2011 15:19

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1176075)
Tylko jeszcze sprawdź czy te skopiowane pliki da się odczytać.

Jest podobny program (burstcopy) - działa równie świetnie, tyle że przekopiowane zdjęcia nie zawierają nic.

Bo ten Burstcopy jest żałosny i najżałośniejszy na świecie do kopiowania -.- mi też skopiowało i nic nie było potem.

A TeraCopy jak skopiuje to wszystko jest ok, odczyt jest 100% itp ;d

sobrus 10.08.2011 07:42

Nawet nie wiedziałem że są specjalne programy do kopiowania przez USB :wow:

Myszop 10.08.2011 14:34

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1176168)
Nawet nie wiedziałem że są specjalne programy do kopiowania przez USB :wow:

No to teraz już wiesz. Tylko nie używaj ich na XP bo często zwalnia do 3MB/s a na vista jeszcze gorzej... na lapie mi kopiowało aż 256KB/s!! k***a
na 7 idzie aż miło ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:21.