![]() |
WD Green & Load/Unload Cycle Count
Witam
czy ktoś może z was stosował to co jest w poniższej poradzie : http://www.synology.com/support/faq_...g=enu&q_id=407 czy rzeczywiście tak szybkie częste parkowanie skraca żywotność dysku ? |
Teoretycznie tak, czy praktycznie tego nie wiem. O parkowaniu było głośno swego czasu z okazji Ubuntu i Visty. Mnie wnerwia ten dźwięk, więc po prostu wyłączyłem ACPI. ;)
|
ja akurat ten dysk mam w NAS i się zastanawiam czy nie zrobić tego aby przedluzyc jego życie - producent daje 300 000 takich cykli
|
Szkoda że nie widzieliście microdrive w moim serwerku ||
Ponieważ jest to napęd przeznaczony do pracy np w aparatach cyfrowych, to wyłacza się raz na pare sekund. Zamontowałem go w listopadzie, już w grudniu miał 100tys cykli i świeciło się na czerwono. A mamy sierpien.... ;) ciekawe ile wytrzyma || zastąpi go karta CF A tak całkiem poważnie - w NASie mam automatyczne wyłaczanie dysku 2,5'' po 20 minutach. Po co ma dysk działać non-stop, skoro skorzystam z niego pare razy dziennie. 300000 cykli / 100 włączeń dziennie (to niemożliwe nawet przy włączaniu go regularnie co 20 minut) to jakieś 8 lat. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:39. |