Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   kupno TV jaki wybrac (mały pokój) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kupno-tv-jaki-wybrac-maly-pokoj-89509/)

szukajek 18.08.2011 00:46

kupno TV jaki wybrac (mały pokój)

Helo:)
Mam zamiar zakupić TV jednak po zapoznaniu się z podstawami technicznymi, w dalszym ciągu mam dylemat czy LCD czy plazma, ale bardziej LCD (mniej żre prądu i nie wypali mi się na niej logo discovery chanel;))

Ale teraz tak, myślałem o 32 calach czy to aby nie za dużo do pokoju o rozmiarze 3 na 4, obstawionego meblami a telewizor wisiał by na ścianie w odległości 2 metrów od kanapy?
Poza tym kontrast i widoczność kontowa,
czy zawieszony na ścianie TV i obraz na nim oglądany będzie dobrze widziany w pozycji lezącej i to bocznej:)?
A co wy macie w domu (pokoju) co się sprawdza, jaka marka jakie parametry
czy 100Mhz czy 50 Mhz itp :)

ja myślałem o ofercie sony kdl-32cx525 nti za 1800 w saturnie
ale znajomy z pracy mówił że polskie oriony mają dużo lepszy kontrast
a poszperałem po necie i są dużo tańsze od soniaczów
a może zupełnie inna marka?
A co do tego do czego będzie używany to głownie tv i filmy divx z komputera poprzez HDIM

gallus 18.08.2011 01:07

Mi w pokoju 3x4 wystarcza monitor lcd 17" :haha: bo jakimś specjalnym fanem filmów nie jestem więc nie inwestuje, a z tv to głownie tvn24 :)

szukajek 18.08.2011 01:43

ale żona ma parcie na m jak miłość i itp:P \a lepiej jak by se oglądała na tv niż mi peceta zajmowała :D

andrzejj9 18.08.2011 08:09

32 to nie za dużo. Na początku może się wydawać, ale po kilku miesiącach będzie mało.

Zastanowiłbym się do takiego pokoju nad 37 albo i 40 cali. Czy plazma czy LCD dla mnie nie ma większego znaczenia. Patrzyłbym natomiast na funkcję odczytu filmów, zdjęć i muzyki z USB, bo to się jednak przydaje (i to bardzo).

- Deckard - 18.08.2011 08:20

@szukajek - ile kasy masz do wydania na ten szpas ? z tv to ja bym brał bravie, toshibę i panasonic viera

sobrus 18.08.2011 09:08

Do małego pokoju 32 cale w zupełności wystarczy.

Mam taki 3 lata i owszem nie jest gigant ale jak się ogląda z 2-3 metrów jest OK.

Plazma czy LCD: obie technologie poszły tak do przodu że różnice zaczynają się zacierać.
Plazmy już nie są ani takie prądożerne, ani tak łatwo się nie wypalają, a LCD mają bardzo dobrą czerń i kąty.

LCD to mniejsze skomplikowanie urządzenia i lepszy obraz sztuczny (konsole, komputer), mniejszy pobór prądu również (LED) i często wyższa rozdzielczość.
Plazma ma lepszy obraz naturalny (bardziej miękki) i pewnie nieco lepszą czerń - prawdopodobnie lepsze do oglądania filmów przy zgaszonym świetle ("jak w kinie").

Osobiście wole LCD.

Jestem zadowolony z marki LG.

Jabba the Hutt 18.08.2011 10:18

LCD - wybieraj między 32 i 37 cali. Weź taki , który odtwarza MKV z dysku USB, pendriva i czyta polskie litery (format srt). Z tunerem MPEG4 (cyfrowa TV naziemna)
W domu mam 2 Samsungi - A656 40 cali w większym pokoju i B651 w mniejszym, który słuzy jako TV i jako monitor komputerowy. Polecam markę Samsung, z 65X weź raczej C650 - ma Audio DTS.

Funkcja odczytu MKV i divix jest wspaniałą rzeczą. Kupując TV nie musisz już brać odtwarzacza dyskowego HDD. Niektóre TV umożliwiają nagrywanie na pendriva czy dysk twardy USB programów z cyfrowej TV naziemnej. U nas te funkcje często są poblokowane.

Czy ktoś próbował podłączania po USB do TV nagrywarki zewnętrznej DVD-RW ? Jako czytnika DVD ?

gallus 18.08.2011 10:24

Cytat:

Napisany przez szukajek (Post 1177415)
ale żona ma parcie na m jak miłość i itp:P \a lepiej jak by se oglądała na tv niż mi peceta zajmowała :D

A, to zataiłeś istotne fakty. To zupełnie zmienia postać rzeczy :mruga:
Jak na moje oko to 32" zupełnie by wystarczyło ale to kwestia gustu :)

Patrix 18.08.2011 11:58

Ja mam 26" i zupełnie wystarcza :P

andrzejj9 18.08.2011 12:14

Weź też pod uwagę, że są jeszcze kanały (i raczej trochę będą), które nadają w 4:3. Przy wyświetlaniu na ekranie panoramicznym zajmuje to w sumie dość małą część ekranu, więc obraz jest znacznie mniejszy. Przy 32'' może to być mało.

Patrix 18.08.2011 12:28

No to je rozciągnie, 30 minut i się przyzwyczajasz :]

prometeusz 18.08.2011 13:45

A co bedzie jak rozciagnie i mu sie to spodoba. Co bedzie jak kobieta w realu przestanie mu sie podobac, bo nie bedzie rozciagnieta :hmm:

sobrus 18.08.2011 14:53

To raczej w drugą stronę działa - będzie się wydawać szczuplejsza niż kiedykolwiek :D

Poza tym nie oszukujmy sie "M jak Miłość" wiele nie straci po przeskalowaniu, nawet gdyby ucięło połowę obrazu :>

A do "Mody na Sukces" to szkoda kupować telewizora. Wystarczy samo audio i rozłożyć gdzieś zdjęcia aktorów :D

M@X 18.08.2011 17:24

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1177462)
Ja mam 26" i zupełnie wystarcza :P

Ja mam 40'' i malo.

Patrix 18.08.2011 17:42

andrzejj9,
jakie to kanały nadają w 4:3 ?
Ja takich w postaci szeroko dostępnej nie zaobserwowałem ...

Więc może nie przesadzajmy... :P

M@X, jak malo to masz problem ... :]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:38.