Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Brak miejsca na dysku ale... (https://forum.cdrinfo.pl/f101/brak-miejsca-dysku-ale-89512/)

farfala 19.08.2011 07:33

Brak miejsca na dysku ale...

Witam.
Jest taki problem. Posiadam zewnętrzny dysk twardy samsung mta64da/g2.
Dysk ma pojemność 640gb. Sformatowałem go programem od HP jako FAT32 (taką mam potrzebę) w całości jako jedną partycje. Wszystko bardzo dobrze działało.Co jakiś czas dodawałem kolejne pliki, aż uzbierało się około 190gb. Wtedy podczas dodawania pliku o rozmiarze 7gb wyświetlił się komunikat: brak wolnego miejsca na dysku.Wyświetliłem właściwosci dysku : zajęte miejsce 190gb wolne 413gb.Jak to możliwe. Postanowiłem usunąć ze dwa duże pliki około 12gb) z dysku poto abym mógł wrzucić ten jeden 7gb.
Moje zdziwienie było spore gdy dysk ponownie wyświetlił komunikat:brak wolnego miejsca na dysku. I tak za każdym razem.
Jeśli usuwam pliki z dysku przybywa wolnego miejsca, ale jeśli chcę coś dorzucić na dysk:" brak wolnego miejsca".
O co tutaj chodzi bo nie bardzo rozumiem.Dane na dysk kopiuję z leciwego kompa na win xp, a z dysku odtwarzam na ps3 Ja wżyciu takiego i problemu z dyskiem nie miałem, ale może ktoś miał to coś odpisze.
Pozdrawiam
farfala

sobrus 19.08.2011 08:19

w systemie FAT32 nie nagrasz pliku >=4GB.

farfala 19.08.2011 10:56

Są programy, którymi można sformatować dysk w FAT32 i ominąć ograniczenie wielkość pliku do 4gb. Tak właśnie sformatowałem dysk do użytku z sony ps3 i przez pewien czas pięknie to działało, ale coś się pochrzaniło.

sobrus 19.08.2011 11:13

To jest kombinowanie więc nie należy się dziwić że potem są problemy.
Ograniczenie wielkości partycji założone przez M$ jest sztuczne i można je obejść stosując większy rozmiar klastra.
Ale długość pliku w FAT32 jest opisana 32-bitami i to cięzko przeskoczyć.

Nawet jeżeli komuś uda sie to ominąć, to programy np do naprawy systemu plików (chkdsk,fsck itp) będą miały z tym problem i mogą zrobić niezły bajzel w tablicy allokacji.
Po prostu mogą uznać takie wpisy jako błąd i je "poprawić".

Czy PS3 odczytuje tylko FAT? Na przykład X360 odczytuje też exFAT oraz HFS+.

FAT32 powinien trafić już do muzeum, ani to szybkie ani bezpieczne.

M@X 19.08.2011 11:21

PS3 czyta niestety tylko FAT :-/.

Pozytywnie mnie zaskoczyles informacja, ze X360 czyta HFS+. Plus dla XBOXa!

---
- Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 19.08.2011 11:23

Żeby było śmieszniej, X360 nie czyta NTFS, chyba że coś ostatnio się zmieniło.
Może Gates ma Maca? :haha:

A tak serio to chyba dlatego, że... wierz mi lub nie ;) ... X360 ma oficjalne wsparcie dla iPoda i chyba iPhone.
Można chyba słuchać muzyki i oglądać zdjecia z tych urządzeń.

Podobno ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:23.