![]() |
Zmienione nazwy według Twojego Sorbus przykładu pomogły. Program AVIDemux wczytał wszystkie Vob-y i teraz cały film rozmiarem odpowiada oryginałowi z płyty.
Wszystkim bardzo dziękuje za zaangażowanie się w ten problem i pomoc. :):):):):) |
Tym sposobem (copy/copy/mpeg2) wielkość pliku powinna pozostać niezmieniona, ponieważ strumienie audio i video pozostają te same (to właśnie oznacza copy/copy).
Być może juz coś się dokleiło, że plik urósł? AviDemux łaczy pliki automatycznie, jeżeli mają podobne nazwy różniące się numerkami. Jeżeli więc w katalogu będzie przykładowo: a1.vob a2.vob a3.vob to przy otwieraniu a1.vob zapyta sie, czy połączyć z resztą. VTSblablabla.VOB też powinien poznać, ale jeżeli nie chce spróbuj zmienić nazwy na jakieś prostsze. Mogą być takie jak dałem w przykładzie. Alternatywnie możesz wczytać tylko pierwszy plik, a następnie wybrać opcję "append" z menu, wczytać a2.vob, znowu append, a3.vob itd. Nigdy nie testowałem AviDemuxa pod kątem napisów, chyba ma jakieś funkcje do tego ale po prostu nie wiem. Nie wiem nawet czy domyślnie w ogóle kopiuje jakiekolwiek napisy. |
Sorbus. Dzięki. Uch...działa. TV nie ma problemu z odbiorem takiego pliku :)
Próbę zrobiłam na jednym Vob -0.99GB, ale teraz objętość pliku MPG się zwiększyła do 1.67GB. Chciałabym żeby zachowała się przynajmniej taka sama albo najlepiej zmniejszyć. Jak to zrobić zachowując najlepszą jakość filmu? Film sklada się z kilku takich plików VOB. Przydałaby mi się jakaś instrukcja obsługi tego programu. Nie umiem przy otwieraniu połączyć pliki Vob-y w jedną całość. Czy w tym programie mozna usunąc zbędne napisy w kilku językach? |
Musisz zgrać VOBy na dysk twardy (tylko te potrzebne z głównym filmem).
AviDemux potrzebuje utworzyć obie plik indeksu, a nie zrobi tego na płycie ;) Przy otwieraniu zaznacz, aby połączył pliki w jeden (można to zrobić potem ręcznie - append). Po operacji wszystkei VOBy będą scalone w jeden plik, zależnie co ustawisz AVI/MKV/MPG. Na początek spróbuj Copy/Copy/MPEG2-PS i zapisz wynik jako MPG. Wyciągniencie napisów z DVD to wieksza sztuka, bo nie sa zapisane jako tekst, ale jako obrazki. Trzeba je przepuścić przez OCR. W praktyce szybciej jest napisy pociągnąć z netu. |
Ilość załączników: 3
Cytat:
AutoGordianKnot (AutoGK) w moim przypadku powstał wynik o rozszerzeniu VTS w postaci 4 plików (VTS_01; VTS_02; VTS_03; VTS_04), które jak się domyślam teraz trzeba by w jakiś sposób scalać i znowu konwertować do avi. Nie mam pojęcia jak i czym to dalej robić.:(:( Cytat:
|
Nie trzeba konwertować, tylko przemultiplexować VOBy do MPG, np przy pomocy np AviDemux.
VOBy to prawie MPG, ale urządzeniom stacjonarnym to prawie robi sporą różnice. Niektóre pliki czytają, niektóre nie. |
Cytat:
lub AutoGordianKnot (AutoGK) powtstanie plik wynikowy o rozszerzeniu ''.avi''. Oba programy na wstępie konwersji umożliwiają zdefiniowanie ścieżek dźwiękowych oraz napisów. |
Cytat:
Dokładnie to: - AVCHD (pliki z rozszerzeniem ***8222;.mts***8221; lub ***8222;.m2ts***8221;) - MP4 (AVC) (pliki z rozszerzeniem ***8222;.mp4***8221;) - MP4 (MPEG4) (pliki z rozszerzeniem ***8222;.mp4***8221;) - MPEG1 (pliki z rozszerzeniem ***8222;.mpg***8221;) - MPEG2 (pliki z rozszerzeniem ***8222;.mpg***8221;) - DivX (pliki z rozszerzeniem ***8222;.divx***8221; lub ***8222;.avi***8221;) Proszę pomóżcie... |
Cytat:
|
hmm, dziwne a może tv ma jakieś specyficzne wymagania co do mpeg2? Jest coś w instrukcji, wyświetla jakiś komunikat?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ale po co cisnąć mpeg w inny kontener, wywali dźwięk i niepotrzebne napisy i ma o ładnych kilka MB mniejszy plik :)
|
Cytat:
Można w prosty i szybki sposób wybrać dowolną ścieżkę dźwiękową, oraz napisy a co najważniejsze program nie rekompresuje strumienia video. |
To spróbuj metodą prób i błędów zrzucić tylko po kilka minut filmu i później przerwać i sprawdzić utworzonego vob-a, jeżeli nie taki język to jeszcze raz...
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:23. |