Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   T-Mobile i blokowanie połączeń od osób z ukrytą prezentacją numeru (https://forum.cdrinfo.pl/f5/t-mobile-blokowanie-polaczen-od-osob-ukryta-prezentacja-numeru-89540/)

andy 24.08.2011 19:15

T-Mobile i blokowanie połączeń od osób z ukrytą prezentacją numeru

Witam, kilka miesięcy temu jak tylko weszła ta usługa w Erze/T-Mobile aktywowałem ją przez konsultanta. Jak do tej pory wszystko ładnie filtrowała aż do dzisiaj...
Dzwoni telefon, pokazuje się numer nieznany. Odbieram a tu konsultant z mBanku proponuje mi usługę. Ładnie podziękowałem i się rozłączyliśmy.

Zadzwoniłem w tej sprawie do iBOA T-Mobile. Niestety konsultant nie był mi wstanie odpowiedzieć na moje pytanie, zaproponował, że w moim imieniu wyśle emaila z takim zapytaniem. - zgodziłem się. Jako, że bardzo interesuje mnie odpowiedź to dodatkowo sam wyślę zapytanie w tej sprawie.

Jak na razie to czuje się oszukany, jak sieć komórkowa może wpuszczać kogoś mimo, że deklaruje blokowanie wszystkich którzy mają wyłączoną prezentację pokazywania numeru?

Czy ktoś z forumowiczów miał podobnie?

Cytat:

Blokada połączeń z numerów zastrzeżonych
Użytkownik, który nie życzy sobie odbierać telefonów z numerów z ukrytą prezentacją numeru może podjąć decyzję o tym, czy odbierać takie połączenia.
  • Aktywując usługę Blokowanie połączeń z numerów zastrzeżonych nie będziesz odbierał połączeń z numerów, które mają ukrytą swoją prezentację.
  • Każde połączenie przychodzące, które nie zostanie zaprezentowane własnym numerem, z powodu ukrycia numeru, nie zostanie zrealizowane, a Ty nie będziesz o tym informowany.
  • Dzwoniący usłyszą bezpłatny komunikat informujący o przyczynie niezrealizowania połączenia. W celu zrealizowania połączenia dzwoniący powinien włączyć prezentacje numeru i zadzwonić ponownie.
  • Usługa dostępna jest w ramach usługi Roaming międzynarodowy i jest bezpłatna zarówno dla dzwoniącego jak i adresata połączenia posiadającego aktywną usługę ***8222;Blokowania połączeń z numerów zastrzeżonych***8221;.
  • Usługa ma pierwszeństwo działania przed innymi usługami np. przekierowaniem połączeń, usługą Kto tam. W sytuacji połączenia do użytkownika dzwoniącemu nie będzie odtwarzany utwór z usługi Granie na czekanie.
  • Aby korzystać z usługi Blokowania połączeń z numerów zastrzeżonych musisz mieć na koncie aktywną usługę CLIP - Identyfikacja numeru rozmówcy.

http://www.t-mobile.pl/pl/indywidual...nia/blokowanie

Jarson 24.08.2011 19:28

Widocznie mBank ma z T-Mobile lepszą umowę, niż Ty... :sciana:

Zauważ, że klient włączający usługę blokowania numeru to klient bardziej świadomy, a taki statystycznie częściej będzie zamożny itd. Na takich więc firmom bardziej zależy.

andy 24.08.2011 19:32

Cytat:

Widocznie mBank ma z T-Mobile lepszą umowę, niż Ty... :sciana:
Ale to chyba jest nielegalne co?

Cytat:

Zauważ, że klient włączający usługę blokowania numeru to klient bardziej świadomy, a taki statystycznie częściej będzie zamożny itd. Na takich więc firmom bardziej zależy.
Mnie nie obchodzi dlaczego akurat do mnie zadzwonili, ale dlaczego się DODZWONILI!

woitas 25.08.2011 17:38

na stronie Play widniej taki wpis:
Usługa nie blokuje połączeń w których numer nie jest wyświetlany z innego powodu niż aktywna funkcja ukrywania numeru CLIR lub jest niepełny, nieprawdziwy, zamieniony.
więc u ciebie może być podobnie.

M@X 25.08.2011 17:43

Dokladnie. I z tego co wiem wiekszosc operatorow stosuje taki zapis. Co znaczy, ze jezeli numer wyswietla sie jako zastrzezony np. z powodu polaczenia wychodzacego poprzez centrale telefoniczna (Call Center?) a nie z tytulu blokady wyswietlania numeru przez uzytkownika to takie polaczenie dojdzie do skutku.

Jabba the Hutt 27.08.2011 10:11

Należałoby mieć telefon z funkcją odrzucania takich połączeń. Ja mam ten kłopot,że (oprócz jednego) telefony z TV mają zastrzeżone numery i gdyby usługa odrzucała mi od nich połączenia to byłoby kiepsko... Inne połączenia odrzucałbym chętnie ;)

andy 28.08.2011 13:26

Kilka dni temu dostałem od BOKu T-Mobile taką oto odpowiedź:
Cytat:

W odpowiedzi na pismo informuję, iż Blokada Połączeń z numerów zastrzeżonych działa przy standardowej zmianie numerów komórkowych i stacjonarnych na Niewidoczny, Zastrzeżony, etc. Jest to celowe blokowanie widoczności numeru. W przypadku Firm i numerów, które mają taką opcję włączoną technicznie, np. Centrala nie informuje Operatorów, do których są wykonywane połączenia o numerze, nie jest to traktowane jako celowe zastrzeżenie numeru, ale brak danych o numerze telefonu. Niektóre stare Centrale obsługiwane przez TP S.A. nie maja opcji informowania Operatorów, do których jest kierowane połączenie z jakiego jest ono numeru wykonywane.

Tym samym w takiej sytuacji nie jesteśmy w stanie odrzucać takich połączeń.

Jeżeli to co piszą jest prawdą, to wina spada na mBank. Takie samo zapytanie przesłałem do UKE, zgłoszenie zarejestrowali. Jak tylko dostanę odpowiedź postaram się ją tutaj zamieścić.

Cytat:

Napisany przez Jabba
Należałoby mieć telefon z funkcją odrzucania takich połączeń.

Moja Avila to ma. Dopóki nie miałem włączonej tej opcji, to używałem blokowania po stronie telefonu. Niestety nie jest to idealne rozwiązanie bo tylko "odrzuca" połączenie - osoba po drugiej stronie słyszy sygnał zajętości.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:53.