![]() |
Czy użycie "overburning'u" może uszkodzić nagrywarkę?
No właśnie.
Użyłem opcji "overburning" w Nero bo na płytę 74 minutową chciałem zmieścić 78 minut muzyki pochodzącej z przekonwertowania MP-trójek (płyta Audio CD). I zauważyłem po tym, że z nagrywarką (LG 32x, GCE-8320B) coś nie tak. Występują jakieś błędy przy nagrywaniu w Nero płyt Audio. Zepsułem już 4 płyty. Czyżby mogła uszkodzić się nagrywarka po tym "overburningu"? Proszę fachowców o porady. |
Producenci nagrywarek przestrzegają o szkodliwości stosowaniu overburningu ;)
|
Radzę poczytać to, tutaj Misiek się napracował a nikt tego pewnie nie czyta((
|
No właśnie
Nie ma sensu stosować tej metody, ryzykując tym samym żywot nagrywarki, żeby upchać na płytę kilkanaście mega więcej. Niektóre nagrywarki mogą się nawet wyłożyć na amen. Naprawdę odradzam.
|
No nie wiem.Kup najpierw jakieś inne płytki i spróbuj nagrać na nich.Zobaczymy.
|
nagminnie stosuje overburning i jak do tej pory nie stwierdzilem jakichs negatywnych skutkow dla nagrywarek z ktorych korzystam (Plextor i ASUS), oczywiscie przed nagraniem takiej plyty sprawdzam ja overburning testem aby nie przesadzic z iloscia danych :)
|
Ryzyko jest niewielkie, ale zawsze istnieje. Nie można przesadzać z ilością danych. Zawsze warto zrobić test na over`, a przepis jak na 650mb nagrać 800 trzymać jako ciekawostkę.(choć jest to możliwe!)Istnieją przecież płyty 800, 900 a ostatnio czytałem gdzieś new`sa o płytach o pojemności ~1000mb(to nie żart!)
|
OVERBURNING!!!
Moim skromnym zdaniem wszystko zależy od nagrywarki. Ja mam PlexWritera x24, często stosuje nadpalanie i nagrywara śmiga jak nowa. Natomiast jest możliwe rozkalibrowanie pozycjonera lasera szczególnie gdy się przegina z ilością danych (np 800 na 650):-D
|
78 min na 74, to jeszcze chyba nic strasznego! Gorzej (jeżeli już coś...) 84 min na 80 ;-) Nie prawda?
Chociaż..... Ja wale 85:30 na rzekomom osiemdziesiątkę :-D |
Błędy przy nagrywaniu występują tylko przy nagrywaniu płyt AUDIO czy przy innych tez ?? Odpisz mi to wazne.
|
Cytat:
|
Cytat:
Wydaje mi się, że przy audio, tak samo jak przy danych występują błędy, ale dane mają korekcję, a audio jej nie posiada, więc dane prędzej odczyta CDROM, a z audio mógłby mieć problemy. Ale prawdą jest, że przeczyta taką audio tak czy inaczej ;) |
Stosuje dość często overburning i nie mam żadnych problemów ze sprzętem. Ale jeśli nawet uszkodzenie powstało w wyniku overburning'u to w serwisie trudno im będzie to udowodnić i najpewniej naprawią ci to na gwarancji. Znam paru ludzi co pracują w serwisach i wiem że na ogół nie chce się im dłubać przy sprzęcie i dociekać powodu uszkodzenia jeśli nie widać tego na pierwszy rzut oka bo łatwiej jest naprawic albo wymienić ;) Owszem, czasem zdażaja się wyjatki, ale... Mam nadzieję że twoja nagrywarka jest na gwarancji. To chyba najprostsze wyjście.
Pozdrawiam |
heh, ciekaw jestem ile osob tak na prawde wie czemu nadpalanie moze uszkodzic nagrywarke ? podpowiem tylko - jaka jest temperatura lasera uzywangeo do nagyrwania ?
|
Cytat:
Pozdrawiam. Grzmilu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:00. |