![]() |
Więc zrób kopię na "wewnętrzny" jeśli chcesz się bawić TC. Ja tylko tak w trosce o Twoje dobro - przypadkowo się nie da nic usunąć, ale jeśli przez pomyłkę wybierz nie ten dysk/partycję...
Zapłać komuś, przyjdzie, zrobi, wytłumaczy jak potem używać i po stresie. Jeśli chcesz się nauczyć, co oczywiście proponuję i do czego namawiam, to musisz się liczyć z ryzykiem utraty danych związanych z popełnieniem przez Ciebie jakiegoś błędu. Czytaj uważnie wszystkie komunikaty i nie powinno dojść do tragedii. ;) |
Cytat:
Dysk mam podzielony na 2 partycje i zależy mi głównie na zabezpieczenie jednej z nich. |
I kopię ważnych danych na zewnętrzny nośnik. :szczerb:
|
Na szczęście to bardzo łatwe, na początek spróbuj zrobić plik z dyskiem truecrypt, bez zabawy z partycjami.
|
"Niestety obawiam się, że jeżeli chcesz zaszyfrować dysk i z niego korzystać, to będziesz musiał się minimum w tym temacie douczyć. "
Nie ma innego wyjścia jak widzę. Postaram się :P |
Niestety obawiam się, że jeżeli chcesz zaszyfrować dysk i z niego korzystać, to będziesz musiał się minimum w tym temacie douczyć.
|
@Nestorius czego nie rozumiesz w TC?
|
Ja widzę tylko jedno rozwiązanie aby żadna niepowołana osoba nie miała do tego dostępu: TrueCrypt. Tylko nie zapisuj haseł na monitorze na kartce przylepianej i nie hibernuj komputera po odszyfrowaniu woluminu bo to traci wtedy sens.
Cytat:
|
Z zewnatrz - bsa i policja;)
|
Ten avatar to Twoje ? :szczerb:
|
Z zewnątrz w sensie: z internetu? Może go po prostu nie podłączaj. ;)
|
Cytat:
Dla sprecyzowania. Chodzi mi o to, żeby ktoś z "zewnątrz" nie mógł wejść na mój dysk z danymi. Nie chodzi mi o użytkowników domowych. |
Nie napisałem jacy użytkownicy i jakie grupy. Napisałem, że można. Dodać użytkowników, zmienić uprawnienia itd. to przecież nie problem.
Co nie zmianie faktu, że i to i TrueCrypt przekracza możliwości "laika w tych sprawach". Bez obrazy @Nestorius. |
Cytat:
|
Jeśli to jest to samo środowisko (ten sam komputer z tym samym system) to można to rozwiązać jeszcze uprawnieniami dla użytkowników i grup.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:30. |