![]() |
Problem z odczytem Gran Turismo 4
witam mam taki problem kupiłem dzisiaj nowa grę na konsole PS2 slim gra nosi tytuł GRAN TURISMO4 po włożeniu gry do konsoli nie działa w ogóle mi jej nie odczytuje czy to może być problem z konsola czy z gra prosiłbym o szybka odpowiedz . |
Przeczyść soczewkę, zmień smar na prowadnicach. Jak to nie pomoże to zostaje Ci uruchamianie gier na DVD9 wyłącznie z USB, IDE lub przez sieć po protokole SMB.
Takich tematów była masa. |
ale inne gry chodzą bez zarzutu
|
Inne gry na DVD5 czy inne gry na DVD9? ;)
|
ta druga gra to PRICE of PERSIA WARRIOR WITHIN na pudelku w prawym górnym rogu pisze PAL a nie wiem czy to DVD5 czy DVD9 jak to rospoznac jakie dvd
|
Wszystkie "PoPy" są na DVD5.
Płyty jednostronne dwuwarstwowe (DVD9 lub inna nazwa: DVD DL), w przeciwieństwie do jednostronnych jednowarstwowych (DVD5, DVD SL), po stronie nośnika z której laser odczytuje dane, można dostrzec takie jakby faliste załamania światła. Nie potrafię tego po ludzku opisać, więc weź obie te płyty i porównaj po światłem żółtym. Różnią się oczywiście też pojemnościowo, ale skoro pytasz, domyślam się że masz oryginalne PS2DVD-ROM SL/DL. - - - PS2 ma niskiej jakości laser i zwykle są z nim problemy po kilku latach intensywnego grania (szczególnie jeśli ktoś gra z DVD-R/DVD+R). Zwykle najpierw siada odczyt DVD9, potem DVD5, a na końcu CD. Jeśli soczewka lub nie daj Bóg lustra są zabrudzone to będziesz mieć duży problem z zabootowaniem DVD9. Pierwsze można wyczyścić, na drugie nic nie poradzisz bo w domowych warunkach można tylko pogorszyć sprawę. Również duży wpływ przy weryfikacji nośnika (napęd najpierw sprawdza czy płyta jest oryginalna, dopiero potem PS2 może coś z nią zrobić) ma smar na prowadnicach. Jeśli jest za gęsty lub jest go za mało to te milisekundy opóźnienia mają całkiem spory wpływ na weryfikację. |
a ile kosztuje wymiana lasera
|
Oryginalnego już nie dostaniesz więc nie ma to sensu. Do Slim sam laser to jakieś max 50zł, ale jakościowo to loteria.
|
a opłaca się zmieniać laser a może to płyta jest uszkodzona jakoś fabrycznie sprubuje wymienić gre
|
Nie rób scen tylko przeczyść soczewkę (izopropanol + dzióbek z irchy, ruchy od wewnątrz do zewnątrz, delikatnie "muskać") i nasmaruj prowadnice (tylko nie tłuszczem organicznym). :P
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:07. |