Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Restarty kompa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/restarty-kompa-89654/)

bimbo00 14.09.2011 11:01

Restarty kompa

Witam. Mam problem jak w temacie, 2 tygodnie nie włączałem kompa, po powrocie z urlopu włączam kompa i zonk, komp się restartuje, zdąży się pokazać ekran post i znowu restart. Po kilku godzinach udało mi się go uruchomić ale nie miałem neta (używam routera) zrobiłem więc reinstalkę ale neta dalej nie miałem, podłączyłem więc modem jaki z TP dostałem i było ok. Drugiego dnia włączam kompa i.... restarty powróciły i nadal kompa nie mogę uruchomić :( Ustawienia w biosie niczego nie dają, nawet domyślne ustawienia czy kolejno wyłączane napędy, karty dźwiękowe czy sieciowe :( Otworzyłem obudowę i w środku wszystko ok, nie śmierdzi kondensatory nie puchną, problem z temperatura też odpada tak samo z napięciami. Nie mam pojęcia co robić. Pomocy rodacy :)

rycho 14.09.2011 11:02

Zasilacz...

Patrix 14.09.2011 13:39

Restarty mogą też być spowodowane uwaloną płytą, ramem, bądź dyskiem,
zasilacz też wchodzi w rachubę.

bimbo00 16.09.2011 09:35

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1181081)
Restarty mogą też być spowodowane uwaloną płytą, ramem, bądź dyskiem,
zasilacz też wchodzi w rachubę.

Teraz już nawet komp z płyty nie startuje :( chciałem robic reinstalkę i nici. Moim zdaniem to coś poważnego, boję się że to płyta główna a wszystko na to wskazuje, dziś daję sprzęt do naprawy.

bimbo00 28.09.2011 18:16

Jak się okazało padła płyta główna :( wszystko zostało sprawdzone i nie było poprawy dopiero wymiana płyty problem rozwiązała. Szkoda, bo płyta była naprawdę jedna z lepszych.

nemka 28.09.2011 18:24

Cytat:

Napisany przez bimbo00 (Post 1183451)
Jak się okazało padła płyta główna :( wszystko zostało sprawdzone i nie było poprawy dopiero wymiana płyty problem rozwiązała. Szkoda, bo płyta była naprawdę jedna z lepszych.

Prawdopodobnie było to zakurzenie z brakiem styków np w pamięciach czy karcie graficznej. Dziwne, że nikt tego nie zasugerował. Standardowym działaniem serwisu jest wymiana płyty głównej. Niech zgadnę. Starej płyty nie dostałeś?

bimbo00 29.09.2011 08:23

Cytat:

Napisany przez nemka (Post 1183453)
Prawdopodobnie było to zakurzenie z brakiem styków np w pamięciach czy karcie graficznej. Dziwne, że nikt tego nie zasugerował. Standardowym działaniem serwisu jest wymiana płyty głównej. Niech zgadnę. Starej płyty nie dostałeś?

Dostałem starą płytę z powrotem ale reszty jej wyposażenia już nie :( Myślę że było coś na płycie uszkodzone, w nocy przed tymi problemami była burza, i zadziałała mi listwa antyprzepięciowa, strzelił bezpiecznik i po tym wydarzeniu port LAN nie działał i nie miałem neta (korzystam z routera) stąd moje domysły że coś na płycie zostało uszkodzone.

diablo78 26.10.2011 14:48

Również miałem taką sytuację i okazało, przyczyną tych kłopotów była za wysoka temperatura, po dołożeniu jednego wentylatora problem zniknął.

ed hunter 26.10.2011 15:17

Wentylator dołożony do gorącej Niemki? :wow:

M@X 26.10.2011 23:48

Nemki?

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 27.10.2011 08:12

Mnie najbardziej rozbraja format c: i reinstalka jako panaceum na wszystko.
Nieważne czy komputer sie resetuje w BIOS, czy palone płyty mają słabą jakość, a moze internet wolno działa. To na pewno wina windowsów.

Ludzie mają chyba dużo wolnego czasu do stracenia :)

Reetou 27.10.2011 08:21

Tak było kiedyś, za czasów wind 95/98/Me. Po pewnym czasie pracy system się zużywał moralnie ;) i jedynym sensownym rozwiązaniem i panaceum na wszelkie bolączki komputera, była świeża instalka SO. I to pokutuje do dzisiaj powtarzane przez 'starych specjalistów', a ochoczo podłapywane przez młodych. Choć ma to pewną zaletę - w przypadku problemów hardwarowych system raczej nie da się zainstalować, więc wiemy lepiej, gdzie szukać ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:11.