![]() |
Restarty kompa
Witam. Mam problem jak w temacie, 2 tygodnie nie włączałem kompa, po powrocie z urlopu włączam kompa i zonk, komp się restartuje, zdąży się pokazać ekran post i znowu restart. Po kilku godzinach udało mi się go uruchomić ale nie miałem neta (używam routera) zrobiłem więc reinstalkę ale neta dalej nie miałem, podłączyłem więc modem jaki z TP dostałem i było ok. Drugiego dnia włączam kompa i.... restarty powróciły i nadal kompa nie mogę uruchomić :( Ustawienia w biosie niczego nie dają, nawet domyślne ustawienia czy kolejno wyłączane napędy, karty dźwiękowe czy sieciowe :( Otworzyłem obudowę i w środku wszystko ok, nie śmierdzi kondensatory nie puchną, problem z temperatura też odpada tak samo z napięciami. Nie mam pojęcia co robić. Pomocy rodacy :)
|
Zasilacz...
|
Restarty mogą też być spowodowane uwaloną płytą, ramem, bądź dyskiem,
zasilacz też wchodzi w rachubę. |
Cytat:
|
Jak się okazało padła płyta główna :( wszystko zostało sprawdzone i nie było poprawy dopiero wymiana płyty problem rozwiązała. Szkoda, bo płyta była naprawdę jedna z lepszych.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Również miałem taką sytuację i okazało, przyczyną tych kłopotów była za wysoka temperatura, po dołożeniu jednego wentylatora problem zniknął.
|
Wentylator dołożony do gorącej Niemki? :wow:
|
Nemki?
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Mnie najbardziej rozbraja format c: i reinstalka jako panaceum na wszystko.
Nieważne czy komputer sie resetuje w BIOS, czy palone płyty mają słabą jakość, a moze internet wolno działa. To na pewno wina windowsów. Ludzie mają chyba dużo wolnego czasu do stracenia :) |
Tak było kiedyś, za czasów wind 95/98/Me. Po pewnym czasie pracy system się zużywał moralnie ;) i jedynym sensownym rozwiązaniem i panaceum na wszelkie bolączki komputera, była świeża instalka SO. I to pokutuje do dzisiaj powtarzane przez 'starych specjalistów', a ochoczo podłapywane przez młodych. Choć ma to pewną zaletę - w przypadku problemów hardwarowych system raczej nie da się zainstalować, więc wiemy lepiej, gdzie szukać ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:11. |