![]() |
podzielam poglad ze najlepiej i naprościej jest zrobić to Nortonem "duszkiem" kilka minut i po sprawie
|
no właśnie, Kucyk ma rację, zainstalować czysty system ze wszystkimi sterami, a nastepnie Duszka Nortonowego odpalić i jest gotowy system do ponownej instalki :cool:
|
Czy nie prościej zrobić Norton Ghostem obraz partycji z nowo zainstalowanym systemem?
|
Cytat:
Są takie narzędzia niestety tylko dla partnerów OEM. Jestem w trakcie namawiania szefa na zakup czegoś takiego. Jak się to uda to napiszę jak to działa. Jeszcze podobno w 3pakach i 5pakach OEM jest jakaś dodatkowa płytka z marzędziami do tworzenia instalatorów ale nie miałem tego w rękach. |
Nie umiem zintegrować instalatorów, choć pewnie jest to możliwe!
Mam po prostu na bootującej płycie osobny folder ze sterownikami do urządzeń które mam zainstalowane w kompie. Nie muszę przy reinstalacji żonglować płytami, mam to na jednej płycie. I tylko tyle, i aż tyle. Pewnie dopisanie skryptu czy programu automatycznie instalującego sterowniki czy programy nie jest aż tak bardzo skomplikowane, ale tego nie potrafię. Przepraszam, że was zawiodłem. PS: dla wyjaśnienia, jestem humanistą z bardzo, hmmm.... egzotyczną specjalnością, daleką od dzisiejszych potrzeb, a komputerami zajmuję się ....no, powiedzmy amatorsko. Serwisuje firmę księgarską. Na ogół jest to przenoszenie ciężkich elementów kompa, etc....ogólnie biorąc serwis:-D |
Ja mam pytanko, jak zrobić taką wersję systemu, w której po zainstalowaniu miałbym standardowo zainstalowane wszystkie sterowniki (drukarka, skaner, modem, k.graficzna/dźwiękowa/sieciowa)? Chodzi mi o coś podobnego, jak np. dodawanie Service Pack'a do Windows 2000, którego nie trzeba instalować oddzielnie, bo jest zintegrowany z instalatorem systemu. Czy musiałbym w tym przypadku zmodyfikować pliki CAB instalatora (Windows Me)?
|
I o takim Win-e pisałem, w osobnym katalogu zrobiłem wszystkie sterowniki jakich potrzebuje przy reinstalacji:P Nie gmeram w płytach, mam pod ręką. Wpisałem użytkownika i nr. seryjny i też mam spokój, klikam dalej. Etc.etc. Jest kupa miejsca na płytce z Winem, można dopisać swoje OEM Logo. I MałyMiękki może mi podskoczyć, to MOJA OEM-owa wersja Win98SE, niepowtarzalna:-D
|
Re: Wersja OEM systemu Windows
Wydaje mi sie ze panu raider85 chodzi o wypalenie plytki z winda i dodaniem do niego (wkompilowaniem) innych niestandardowych sterownikow a nie jak wielu osoba sie wydawalo o samo kopiowanie plyty bootowalnej
Sam bylbym bardzo zainteresowany informacja jak taka plyte (z dodatkowymi sterownikami wkompilowanymi w system) mozna wykonac. Czy ktos zna na to odpowiedz??? |
[QUOTE]+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
[B]Wersja OEM windows jest taka sama jak inne. Np Windows 98 OEM i 98 normalny mają to samo, Nie! Win w wersji OEM, nie jest serwisowany przez MałyMiękki, ze względu na obecność obcych, dedykowanych do danego komputera sterowników i dodatków! Microsoft nic nie ma do robienia kopii zapasowej i nie dostarcza jej po uszkodzeniu nośnika, trzeba oddać orginalną płytkę z licencją i dokumentami zakupu i oni po badaniu legalności Wina odsyłają oryginalny Windows (nie dotyczy wersji OEM) Informacja od serwisu MałyMiękki! Wersje OEM, można zrobić kopię, nie można tylko jej instalować na innym komputerze i odstępować (kopii) można ją sprzedać powiadamiając własciciela praw, czyli MS lub firmę od której sie kopię nabyło. BO PRZECIERZ KUPUJESZ KOPIĘ WIN-a :-D Tak więc udoskonalanie, dodawanie-sterowników, programów - jest legalne! PS: dodatkowa informacja- jestem jeszcze w posiadaniu ORYGINALNEJ amerykańskiejwersji Win98 (N.York 11march99, Compaq) w której w Dodaj-Usuń programy, występują okienka: keyboard&mouse TV&video card A najlepiej sprawdzić u żródła, co też uczyniłem, robiąc swoją kopię WindZgrozy. Nie lepiej zainstalować LINUXA:-D |
Z Windowsem OEM są nieraz problemy.Kolega ma Windows ME "tylko dla komputerów Optimus" i za cholere nie można go zainstalować na innym komputerze.Wyskakuje mniej więcej taki komunikat:"windows nie może zostać zainstalowany ze względu na restrykcje? cy cóś nałożone na ten komputer,skontaktuj sie...itd"
Miał ktoś taki przypadek? |
Cytat:
Ja się nie zgadzam. Nie można zrobic żadnej kopi bezpieczeństwa!!! (Jest to w licencji). Można jednak zamówić sobie sam nośnik w wiadomej firmie za ok 10zł przedstawiająć dowód zakupu i licencję (nie dotyczy OEM) |
Wersja OEM windows jest taka sama jak inne. Np Windows 98 OEM i 98 normalny mają to samo, ale różnica polega na tym, że windows OEM jest legalny tylko i wyłącznie z zestawem komputerowym z którym został sprzedany, a dokładnie z jedną z następujących części: CPU, płyta gł., dysk twardy (np.). Musisz mieć do tego fakturę, dowód zakupu, nie wystarczy sam certyfikat. Takiego windows nie można sprzedać osobno, bo będzie nielegalny :(.
Co do kopiowania takiej płyty, aby była bootowalna (od windows 98 wzwyż) musisz zrobić cd-copy. Można zrobić legalnie 1 kopię bezpieczeństwa windowsa na własne potrzeby :). |
Tak, można:P Na CDR.info, jest poradnik jak wypalać płyty bootowalne, m.in. XP.
|
Wersja OEM systemu Windows
Witam.
Mam drobne pytanie.Wielu producentów do swoich zestawów komputeroiwych dołącza zmodyfikowane wersje systemów operacyjnych tak żeby miały na przykład zaimplementowane wszystkie sterowniki do części w konkretnym zestawie.W ten sposób jest znacznie mniej pracy z instalacją urządzeń.CZY DA SIĘ TAKĄ PŁYTKĘ WYPALIĆ W DOMOWYCH WARUNKACH.Czy są jakies strony z instrukcją działania??Chodzi mi głównie o win xp. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:07. |