![]() |
Cyfrowa archeologia ;)
|
Ciekawe hobby, nie powiem. :]
|
Na UMCS w Lublinie mają takie sprzęty (na szczęście już jako eksponaty).
Pamieć ultradzwiękowa o pojemności 512 słów 40 bitowych (i wadze 80 kg), gdzie dane krążyły w kółko jako ultradzwięk. I takie tam różne fajne rzeczy, przy których ZX81 wygląda jak Cray :) wyguglałem cos takiego: Cytat:
|
Takie coś znalazłem. Temat podobny i myślę, że równie ciekawy. Są Mery, są Odry. :taktak:
http://www.zabytkiinformatyki.edu.pl/ |
Myślę, że ten gościu na mgr bez problemu by się tą pracą obronił gdyby ją jeszcze rozwinął do końca ;)
|
|
Super :)
Odpowiedzieli też tam ludzie którzy są na zdjęciach i to zdjęcie umieścili - Ernie H Beernink oraz Brian McGhie :D Kurde szacun dla tych którzy odczytali tego ROMa. PS. Ciekawe czy coś ukryte jest w Kickstarcie :D |
No, trochę się rozczarowałem bo - patrząc na tytuł - liczyłem na jakieś nowe, cyfrowe techniki stosowane w archeologii (moje hobby). ???
Sorry Berion - nie Twoja wina. |
Co by ożywić temat, można by go rozszerzyć o pomoc z odczytem danych na antykach.
Problem 1 Posiadam płytę główną wypakowaną ISA. Na jednej z nich osadzona jest karta z PS/2 (mam jeszcze drugą gdzie PS/2 jest na śledziu i od niego idzie kabelek do płyty głównej). Podłączam do tego klawiaturę przez przelotkę na USB, ale BIOS w ogóle jej nie widzi, nawet zasilania nie dostaje. Czy to jest normalne? Problem 2 Czy ktoś orientuje się czy są przelotki z PS/2 lub USB na Game Port? Szukam sposobu na odczyt dyskietki 5.25, a ta mobo na pewno taki napęd obsługuje (grzeje się tam 486DX). Tylko teraz problem jest taki, że nie ma pod co podłączyć normalnej klawiatury... :sciana: I jaki Linux na tym pójdzie (rozumiem, że tylko w trybie tekstowym, ale RAMu jest tam mniej niż wielkość jądra po dekompresji...). ;] |
daj no fotki tego sprzętu xD, a nie masz klawiatury na ps/2? Jedno mi przychodzi do głowy stare myszki i klawiatury nie obsługiwały hot plug'a może dlatego nie widzi...
|
Za leniwy jestem. Znalazłem za to klawiaturę na bodajże DIM-5 i działa. ;)
Okazało się, że to dyskietki nie 360KB tylko 1,2MB. Musiałem też w BIOSie zmienić kolejność A z B bo dla B była przypisana 1.44MB, a MS-DOS (był zainstalowany, zawirusowany ;]) widział odwrotnie i przy próbie odczytu obrażał mnie Memory access violation. Swoją drogą to sam BIOS przeraża ilością enigmatów i gender kolorami. :D Zdziwiłem się, że można z jego poziomu nawet formatować dyski twarde. Wchodzi się do niego nie przez F-ileśtam tylko Insert. Za młody jestem na takie technologie. ;] |
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:11. |