Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Problem z niektórymi stronami (https://forum.cdrinfo.pl/f113/problem-niektorymi-stronami-89791/)

mikas 12.10.2011 06:29

Problem z niektórymi stronami

Ostatnio mam dziwny problem z niektórymi stronami, wchodząc na nie wyskakuje mi takie coś i od razu przenosi mnie na główną stronę home.pl
Tu wchodziłem na forum.gazeta.pl

http://img829.imageshack.us/img829/8...aniegazeta.jpg

I tak jest na wszystkich przeglądarkach, czasami dopiero pomaga zrestartowanie routera lub komputera, ale nie zawsze. Na początku myślałem że to wina tych stron, ale z ciekawości podłączyłem się pod modem gsm i problem zniknął. Sprawdzałem też to na drugim komputerze i problemu nie było.
Czy ktoś się kiedyś z tym spotkał i jak się tego pozbyć ?

paprykarz 12.10.2011 13:55

zmień DNS np. na
podstawowy: 8.8.8.8
zapasowy: 8.8.4.4
(to są serwery google, bardzo dobre pod względem cache-poisoning, jedynie mogą mieć spore pingi z powodu: USA)

po zmianie nie zaszkodzi też
Kod:

Start -> Uruchom -> cmd -> ipconfig /flushdns
oraz reboot routerka

możliwa też jest inna przyczyna, ale mało prawdopodobna, więc zrób j.w.

mikas 12.10.2011 18:39

Cytat:

Napisany przez paprykarz (Post 1185464)
zmień DNS np. na
podstawowy: 8.8.8.8
zapasowy: 8.8.4.4
(to są serwery google, bardzo dobre pod względem cache-poisoning, jedynie mogą mieć spore pingi z powodu: USA)

po zmianie nie zaszkodzi też
Kod:

Start -> Uruchom -> cmd -> ipconfig /flushdns
oraz reboot routerka

możliwa też jest inna przyczyna, ale mało prawdopodobna, więc zrób j.w.

Zrobiłem jak napisałeś ale to nie pomogło, zauważyłem że zaraz po włączeniu komputera nie ma tego objawu dopiero po czasie i wtedy resetowanie routera i komputera może ale nie musi pomóc.

Kris 12.10.2011 19:46

Mi to wygląda na reklamę, która zasłania treść... daj zrzut całej przeglądarki i przykładowego linka.

mikas 12.10.2011 20:10

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1185497)
Mi to wygląda na reklamę, która zasłania treść... daj zrzut całej przeglądarki i przykładowego linka.

Jak tylko znowu się to pojawi to dam zrzut ekranu, ale to pojawia się na wielu stronach i za każdym razem samo potem przechodzi na główną stronę home.pl
W firmie mam założoną stronę na neostradzie i nawet na niej czasami to się pokazuje. Co dziwniejsze na tym serwerze neostrady mam umieszczone zdjęcia z moich aukcji na allegro i np w tym czasie co mam z tym problemy część zdjęć potrafi się nie wyświetlać a reszta działa bez problemu. Wtedy nawet wklejam w przeglądarkę bezpośredni link do nich i pojawia się to home.pl. Naprawdę pierwszy raz z takim czymś się spotykam, uaktywnia się to po jakimś czasie jak korzystam z komputera. Może to jakiś trojan ?

Kris 12.10.2011 20:46

Przeskanuj Malwarebytes Anti-Malware plus Spybotem.

paprykarz 12.10.2011 21:09

Krisu,
to nie reklama.

mikas,
od 10 minut próbuję ustalić co to jest i na moje oko to kolejny problem z DNS home.pl oraz trasowaniem w TP. Sorry, wcześniej nie sprawdziłem ale tak czy siak zostaw DNS google, bo dobre są.

Zawsze tak jest, że pojawia się to okno home.pl (twój screen) i potem (po ~ 5 sec) przekierowanie na główną stronę home.pl?
Tak jak pod tym adresem IP:
212.85.96.95 ?

Zapewne jest problem z serwisami wyłącznie w subdomenach jak np. forum.gazeta.pl? Czy też jakieś inne?

Zostaw to na parę dni, samo się naprawi :) Serio.

BTW to pisowskie forum i tutaj za rozmowę o gazeta.pl można zostać nieźle zbluzganym, albo nie wiesz alboś kozak :)

/edit
Możesz spróbować znaleźć w routerku opcję "Dynamic Assigned DNS" czy jakoś tak: chodzi o pobieranie przez router adresów DNS.
Niektóre routerki dziwne rzeczy z tym robią: wyłącz to. Raczej nie pomoże, ale może...

mikas 12.10.2011 22:18

Cytat:

Napisany przez paprykarz (Post 1185506)
Zawsze tak jest, że pojawia się to okno home.pl (twój screen) i potem (po ~ 5 sec) przekierowanie na główną stronę home.pl?
Tak jak pod tym adresem IP:
212.85.96.95 ?

Zapewne jest problem z serwisami wyłącznie w subdomenach jak np. forum.gazeta.pl? Czy też jakieś inne?

Tak to właśnie wygląda i pojawia się to na wielu domenach.
Na razie wstawiłem te DNS co podałeś, zresetowałem router, komputer i to nie pomogło. Ale wyłączyłem na dłużej komputer i teraz od jakiegoś dłuższego czasu jest ok. Muszę po testować dłużej, bo nie raz myślałem że problem mam z głowy.
Na samy początku też myślałem że to problem z DNS i zmieniłem na inne ale to nie pomogło, teraz zobaczę co będzie z Twoimi.

Kris 12.10.2011 22:51

A co z plikiem hosts? Sprawdzałeś, czy masz tam powpisywane jakieś przekierowania?
Chociaż, to by od razu przekierowywało...

windows\system32\drivers\etc

paprykarz 12.10.2011 22:58

Gdyby problem pojawił się, wykonaj:

Kod:

Start -> Uruchom -> cmd
Kod:

nslookup
tutaj pojawi się DNS domyślny: google-public-dns-a.google.com
Kod:

forum.gazeta.pl
powinno być: 80.252.0.192
Kod:

server hera.gazeta.pl
forum.gazeta.pl

zanotuj IP

jeśli zechcesz, zrób jeszcze:
Kod:

server zeus.gazeta.pl
forum gazeta.pl

zanotuj IP
Kod:

server eomer.nask.waw.pl
forum gazeta.pl

zanotuj IP
Kod:

server dns.fuw.edu.pl
forum gazeta.pl

zanotuj IP

Pomiędzy przejściem na kolejny server może będziesz musiał zrobić Ctrl+C i od nowa nslookup

Na 99,99% jestem pewien że to nie problem z twoim komputerem, no ale zobaczymy.

Bartez 13.10.2011 10:51

Cytat:

Napisany przez paprykarz (Post 1185506)
BTW to pisowskie forum i tutaj za rozmowę o gazeta.pl można zostać nieźle zbluzganym, albo nie wiesz alboś kozak :)

Bardzo Cię proszę, daruj sobie takie teksty...

paprykarz 13.10.2011 13:49

Z przyjemnością, dla świętego spokoju © daruję sobie.

© Bartez, 12.07.2011

;)

sobrus 13.10.2011 14:37

Raczej bym obstawiał nadgorliwego AV lub Firewalla niż DNS.
Na drugim komputerze problemu nie ma, a DNS ten sam.

paprykarz 13.10.2011 14:47

sobrus,
myślałem o tym, ale
1. problem jest wyłącznie z home.pl. a zerknij na te przekierowania 80.252.0.192, to powszechna technika
2. wczoraj ok. 21 jeden z NS gazeta.pl zwracał dla forum. gazeta.pl A 212.85.96.95

ale nie wiem, nie jestem w tym specem, być może

mikas 13.10.2011 17:12

Na razie jest ok, po uruchomieniu nslookup pod cmd okazało się że jeszcze nie zmieniłem DNS na komputerze, jedynie zrobiłem to na routerze myśląc że tu mam ustawione na auto. Więc może to pomoże i cały problem zgłosiłem administratorowi sieci.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:09.